Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Mεγάλο ενδιαφέρον Γερμανών αλλά όχι για τη Φωνή της Αμερικής για το πρόγραμμα Helios

Οι επενδύσεις των φωτοβολταϊκών θα γίνουν σε άλλη περιοχή της χώρας, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόξενο του Βερολίνου στην Θράκη Σταματή Κουρούδη

                          ΣΕ ΠΟΙΑΝ;;;


Έντονο είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών Επενδυτών για το πρόγραμμα HELIOS και τις επενδύσεις σε φωτοβολταιϊκά πάρκα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στην Ελλάδα, Σταμάτη Κουρούδη.

Σε δήλωσή του στο XanthiPress.gr o κύριος Κουρούδης αναφέρει ότι πράγματι η γερμανική πλευρά πιέζει για την προώθηση του προγράμματος για την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά που θα εξάγεται στη Γερμανία.. Όμως το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, παρά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν, δεν έχει επικεντρωθεί στη Φωνή της Αμερικής, στην Ξάνθη. Μάλιστα, όπως αναφέρει, έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις αλλά το όνομα της Ξάνθης δεν υπάρχει στην ατζέντα αλλά η συζήτηση αφορά εκτάσεις στην Πτολεμαΐδα, η αυτοδιοίκηση της οποίας είναι σε συζητήσεις με τους Γερμανούς.

Το πρόγραμμα έχει εισπράξει και ένα είδος αμφισβήτησης τόσο στην Ελλάδα από διάφορους παράγοντες, όσο και στη Γερμανία όπου υπήρξε μια δόση κριτικής στον Γερμανικό Τύπο, όμως φαίνεται ότι υπάρχει δεδηλωμένη πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές. Ερωτηθείς για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο Σταμάτης Κουρούδης σημειώνει ότι «Πριν από λίγες μέρες θα έλεγαP ότι το πρότζεκτ είναι δεδομένο και προχωράει. Σήμερα όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε καθώς όλα έχουν παγώσει»


Πιέζουν για συνεργασία και επενδύσεις οι Γερμανοί

Μάλιστα σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή, από την πλευρά των εταίρων υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις διπλωματικές αρχές να κινηθούν άμεσα τα ζητήματα των επενδύσεων στην Ελλάδα και των συνεργασιών, ειδικότερα εντολές «να ενταθούν οι προσπάθειες για την Ελλάδα». Όμως, αναφέρει ότι αυτή η θετική στάση του Γερμανικού κρατικού μηχανισμού για τις επενδύσεις στην Ελλάδα έχει ανασταλεί προσωρινά και κυριαρχεί αβεβαιότητα και «οργή» για τη στάση της χώρας, συνολικά.

Πάντως, το ζήτημα με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι τόσο απλό καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, σύμφωνα με τον Σταμάτη Κουρούδη. Πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα με την αντοχή και την χωρητικότητα του ελληνικού δικτύου ρεύματος να μεταφέρει τις τεράστιες ποσότητες ρεύματος, αρκετών μεγαβάτ, που θα παράγονται από αυτές τις μονάδες. Επίσης ζητήματα όπως αν η νομοθεσία που θα διέπει τις επενδύσεις θα είναι η Ελληνική ή η Γερμανική απασχολούν τις δύο πλευρές, με ποια τιμή θα γίνει η πώληση της ενέργειας (ελληνική ή γερμανική) αλλά, κυρίως, ποιες τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις που σχεδιάζονται στην Ελλάδα.


Πηγή:   http://www.xanthipress.gr/