Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

To παρασκήνιο με τους θρακιώτες βουλευτές για τις εξελίξεις

Το ρεπορτάζ έχει σε μερικά σημεία ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αλλά έχει ενδιαφέρον
ΜΑΘΕΤΕ ΓΛΑΦΥΡΑ ΣΤΙΓΜΥΟΤΥΠΑ ΜΕ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ΞΥΝΙΔΗ, ΝΤΟΛΙΟ, ΡΕΝΤΑΡΗ, ΤΣΙΑΟΥΣΗ, ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ, ΜΑΝΤΑΤΖΗ &ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ...

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά και από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ύστερα από την γνωστή διαδικασία – θρίλερ που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου επιβίωσε λαμβάνοντας 153 υπέρ, όλες τις ψήφους δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συν της Λούκας Κατσέλη που επανεντάχθηκε σε αυτήν με απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, για να καμφθούν οι αντιστάσεις των διαφωνούντων κυβερνητικών βουλευτών χρειάστηκε να προηγηθεί ένα εντονότατο παρασκήνιο και να υπάρξει η ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι από το πρωί του Σαββάτου, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει διαδικασίες για συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα και ενδεχομένως νέο πρωθυπουργό.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, που πολλοί υποστήριξαν ότι ενδεχομένως και να ήταν η τελευταία του ως Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε έναν προσωπικό απολογισμό, από τον οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει και το έργο του στην Θράκη. Συγκεκριμένα, υπερασπίστηκε την απόφασή του όταν ήταν υπουργός Παιδείας να εισάγονται με ποσόστωση τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, μέτρο που έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια για την ομαλή ένταξη των μουσουλμανοπαίδων στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου το ανέφερε αυτό μαζί με μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις που έλαβε κατά τα τελευταία 30 χρόνια, που επικρίθηκαν όταν συνέβησαν αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι ήταν ρηξικέλευθες προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του, άφησε σε όλους την εντύπωση ότι αποχωρεί από την πρωθυπουργία παραδίδοντας πιθανότατα το δαχτυλίδι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και τελικά παραμένει Πρωθυπουργός και έχει αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Από τα υπουργικά έδρανα, πίσω ακριβώς από το δίδυμο Παπανδρέου και Βενιζέλου, παρακολούθησε όλη την διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο Γιώργος Πεταλωτής. Όλο το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ήταν εκείνος που άτυπα έδινε στους δημοσιογράφους τις πληροφορίες από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο, αναλαμβάνοντας άτυπα ξανά τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και παραμένοντας πιστός στο πλευρό του Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο κανονικός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος φέρεται να έχει προσχωρήσει τελευταία στο μπλοκ Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και να συνομιλεί κυρίως με βουλευτές του βενιζελικού κλίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο βουλευτής Ροδόπης κατευθύνθηκε αμέσως στο Γραφείο του Πρωθυπουργού μαζί με τον πυρήνα των στενών συνεργατών του τελευταίου και παρέμεινε εκεί μέχρι την αναχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την Βουλή. Το ίδιο έπραξε και ο ξανθιώτης αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, που απέφυγε την εμφάνιση και τα πολλά πηγαδάκια στο εντευκτήριο ή το καφενείο της Βουλής, ίσως και για να μην πέσει επάνω στην Εύα Καϊλή μετά τον πόλεμο που άνοιξε την Πέμπτη μαζί της με την «καλτσοδέτα» και την απάντηση που του επιφύλαξε αυτή εμμέσως πλην σαφώς το απόγευμα της Παρασκευής.

Μόνο με τον έτερο πασόκο βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη είχε μια μικρή συνομιλία ο Ξυνίδης στους διαδρόμους της Βουλής μετά την λήξη της ψηφοφορίας – και αυτή ήταν ενόψει της πρώτης ημέρας του μπαϊραμιού των μουσουλμάνων την Κυριακή. Ο άλλος μειονοτικός βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν κινούνταν διαρκώς μεταξύ της αίθουσας της Ολομέλειας και του Εντευκτηρίου, όπου παρά την ρητή απαγόρευση του νόμου, τα τσιγάρα έδιναν και έπαιρναν από τους εθνοπατέρες και τις εθνομητέρες μας που παρακολουθούσαν από τις οθόνες των τηλεοράσεων τις εξελίξεις. Σε αρκετά πηγαδάκια στους διαδρόμους αλλά και στο καφενείο της Βουλής συμμετείχε και ο εβρίτης πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, που αδυνατούσε πάντως να κάνει πρόβλεψη για τις εξελίξεις.

Όσο για τις Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση; Κινούνταν κατά κανόνα μαζί στους διαδρόμους μετά την ψηφοφορία και πρωταγωνίστησαν μαζί με τις Άννα Διαμαντοπούλου και Σούλα Μερεντίτη σε μια έντονη συζήτηση με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο και την βουλευτίνα Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ειδικά η Ρενταρή μαζί με την Διαμαντοπούλου ανέβασαν τους τόνους. «Τι είναι αυτά που κάνετε; Πάτε να καταστρέψετε την χώρα; Γιατί δεν έρχεστε να συμφωνήσουμε και να γλιτώσουμε την χώρα από την καταστροφή;». Είχε προηγηθεί βλέπετε η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που στην πρόταση συνεργασίας από τον Παπανδρέου είχε απαντήσει με μια σκληρή δήλωση απόρριψης και απαίτησης εκλογών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκαν όλοι μαζί στην Βουλή λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ίσα – ίσα για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να αποχωρήσουν και πάλι αμέσως μετά. Για αυτό και ήταν δύσκολο τελικά να εντοπίσεις τον οποιονδήποτε. Σχεδόν μαζί ήρθαν και μαζί αποχώρησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον κουμπάρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κομοτηναίος, συνομιλώντας για λίγο με το «thrakinews», υποστήριξε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση αρκεί να έρθει ξεχωριστά από τον εφαρμοστικό νόμο που θα καθορίζει τα νέα μέτρα λιτότητας και υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εκβιάσει ζητώντας 180 ψήφους, ενώ εκτίμησε ότι παρά την φημολογία που είχε αναπτυχθεί, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα παραιτηθεί και θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Η πλάκα είναι ότι την ίδια αίσθηση είχαν τελικά και οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τελικά παρά τα σκληρά λόγια των προηγούμενων ημερών και ωρών παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και όταν άκουσαν ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχει σηκώσει κεφάλι και αναμένεται να λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής όταν έρθει η ώρα, να λέει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση με τη ΝΔ και δεν προχωρήσει η ιδέα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο πρωθυπουργός, τότε κατάλαβαν ότι τελικά ίσως και τίποτα να μην έχει αλλάξει αλλά το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό. Μπορεί οι φήμες να οργιάζουν ότι ο Παπανδρέου έχει δώσει δαχτυλίδι στον Βενιζέλο αλλά για την ώρα ο Γιώργος αποκαλείται από τα ξένα μέσα «prime minister». Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις που υπήρχαν από το πρωί της Πέμπτης και μετά, ξημέρωσε Κυριακή και εξακολουθούσε να ηγείται της κυβέρνησης της χώρας, να έχει στα χέρια του τα ηνία των μελλοντικών εξελίξεων, να κρατά κλειστά χαρτιά για το προσωπικό του μέλλον, να δηλώνει μεν πρόθυμος ακόμα και να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας αλλά και να παραμένει πολύ σκληρός για να πεθάνει, καθώς αυτός ήταν που συγκάλεσε και θα προεδρεύσει την Κυριακή στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/