Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Καμπανάκι χτύπησε ο Πρύτανης για το Πανεπιστήμιο Θράκης

Όλα όσα συνέβησαν στι πρώτες αναγνωριστικές συναντήσεις που είχε ο πρύτανης του Δημοκριτείου Κωνσταντίνος Ρέμελης με το νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Θετικό κλίμα μεν, σαφείς προειδοποιήσεις δε. Αυτό ήταν το δίπτυχο στο οποίο κινήθηκαν οι πρώτες δύο συναντήσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και προεδρεύοντα της συνόδου τους τον Κωνσταντίνο Ρέμελη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι εκπρπόσωποι των διοικήσεων των ΑΕΙ έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας με φάκελο γεμάτο από τα προβλήματα των πανεπιστημίων, απαιτώντας λύσεις αλλά δίνοντας και περίοδο χάριτος στον νέο εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός επεδίωξε να ρίξει γέφυρες καλής επικοινωνίας με τους πρυτάνεις, με ατού ότι και ο ίδιος είναι πανεπιστημιακός (στο Πάντειο). Στο τραπέζι του διαλόγου ετέθη το θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (οι πρυτάνεις θεωρούν βασικές διατάξεις του αντισυνταγματικές), αλλά κυρίως τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές των ΑΕΙ. «Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα. Συζητήσαμε τα μείζονα προβλήματα και ακούσαμε ότι θα εξετασθούν όλα τα πρακτικά, τουλάχιστον, ζητήματα», ανέφερε ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Ρέμελης.

«Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για θέρμανση και μεταφορά φοιτητών», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΔΠΘ. Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος κράτησε τα χαρτιά του «κλειστά» σε σχέση με τα θέματα του Νόμου Πλαισίου καθώς δήλωσε στους πρυτάνεις ότι θα ενημερωθεί άμεσα για όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση και θα έχει ξανά συνάντηση μαζί τους το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πάντως και οι δυο πλευρές δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. «Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα πράγμα σπάνιο στον χώρο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέμελης, ενώ πρόσθεσε: «Συζητήσαμε όλα τα μείζονα προβλήματα και παλαιά και καινούργια και μελλοντικά και ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι όλα τα πρακτικά, τουλάχιστον, ζητήματα μπορούν να συζητηθούν, είναι προς συζήτηση». Σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου, ο πρύτανης του ΔΠΘ τόνισε ότι «οι προσφυγές στα Δικαστήρια έχουν ξεκινήσει και επικεντρώνονται σε δύο θέματα, στο εκλογικό σύστημα και τις διαδικασίες τις εκλογικές. Και αυτό δεν ανακόπτεται, είναι σε εξέλιξη».

Όσο για την επιπλέον χρηματοδότηση που ζητούν τα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κων. Ρέμελης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες, η θέρμανση και η μεταφορά φοιτητών είναι μεγάλα ζητήματα. Δεν υπάρχει σύμβαση για τη μεταφορά των φοιτητών, ειδικά στο Δημοκρίτειο που οι φοιτητές μετακινούνται με ταξί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο καθώς οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% και αν δεν πάρουμε τώρα την τρίτη δόση των χρημάτων που αναμένουμε θα πάμε στο ¼ της χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι και αντιμετωπίζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουμε».

Σχετικά, τέλος, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), ο κ. Ρέμελης δήλωσε ότι πρόκειται για «πρόχειρα και νομικά παράδοξα» που «έχουν δημιουργήσει προβλήματα ως προς την σίτιση των φοιτητών». Και ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής κατέληξε: «Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε και να προσλαμβάνουμε μάγειρους και να διώχνουμε διοικητικούς υπαλλήλους, λόγω της εφεδρείας»...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/