Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα κυριακάτικης τουρκικής εφημερίδας για τα προβλήματα της μειονότητας στην Θράκη

Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης" και αντανακλά τις προσδοκίες της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ
ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


Στις 20 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα Sunday’s Zaman δημοσίευσε άρθρο με τίτλο ¨Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ακόμα αγωνίζονται για δικαιώματα και για αναγνώριση¨. Το άρθρο έχει γραφεί από τον Αλή Αλμπαϊράκ και σε αυτό περιγράφονται ευρέως τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.


Με το άρθρο 19 αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από περίπου 60 χιλιάδες Τούρκους

Στο άρθρο γίνεται ευρεία αναφορά στο άρθρο 19. Αναφέρεται πως με το άρθρο αυτό αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από περίπου 60 χιλιάδες Τούρκους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD) Μπουρχανετίν Χακγκιουντέρ-θύμα και ο ίδιος του άρθρου 19 περιγράφει : ¨Πρόσεξα ότι το διαβατήριο μου είχε λήξει και πήγα στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη όπου υπέβαλα αίτημα να παραταθεί. Έξι μήνες αργότερα με την απάντηση που πήρα από το προξενείο έμαθα πως μου είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια¨.


Αντίθετα με τα πολιτικά δικαιώματα δεν υπάρχει κάποια βελτίωση στα μειονοτικά

Στο άρθρο αναφέρεται πως η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης που λόγω προβλημάτων πέρασε δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, σήμερα δεν αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση και προσδοκεί λύση σε θεμελιώδη θέματα όπως η ταυτότητα της μειονότητας, η εκπαίδευση και το θέμα των μουφτήδων. Ο Οζάν Αχμέτογλου αντιπρόεδρος του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη αναφέρει πως σε αντίθεση με τα πολιτικά δικαιώματα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο πεδίο των μειονοτικών δικαιωμάτων που θα έπρεπε βάσει της συνθήκης της Λοζάνης να προστατεύονται. Στο άρθρο γίνεται λόγος για την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων και σημειώνεται πως παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ δεν δίνεται άδεια ίδρυσης συλλόγων που στην ονομασία τους περιέχουν την λέξη ¨τουρκικός¨ ή ¨μειονοτικός

Στο άρθρο καταγράφεται πως η εκπαίδευση συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη για την μειονότητα θέματα και εστιάζει στα προβλήματα της. Ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς λέει πως ένα μια από τις θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου είναι ότι μετά το κλείσιμο της ΕΠΑΘ αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα πως φέτος οι 21 φοιτητές που θα εισαχθούνε στο Αριστοτέλειο και θα διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία θα έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση. Στο άρθρο αναφέρεται πως η μειονοτική εκπαίδευση λόγω της παραμέλησης από το ελληνικό κράτος έχει καταστεί ¨μη εκπαίδευση¨ και ότι η μειονότητα για πολλά χρόνια δεν μπόρεσε να έχει μια σωστή εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία. Επίσης αναφέρεται πως ένα από τα σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης είναι πως οι ελληνικές αρχές δεν δίνουν άδεια στην μειονότητα να ανοίξει δικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και έτσι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικούς παιδικούς σταθμούς.

Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται ότι σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομική κρίση προκάλεσε άνοδο του εθνικισμού, είναι δύσκολο να χαραχθεί μια αισιόδοξη εικόνα για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης που αποτελεί το καταπιεσμένο πολιτιστικά και οικονομικά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

 
Πηγή:  http://tourkikanea.gr/