Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το παρεμπόριο στο επίκεντρο και καπνιστήρια έξω από τα καφέ

Τα θέματα αυτά κυριάρχησαν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Γιάννης Τσεγγελίδης

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης.
Στη συνέντευξη που έγινε στο εστιατόριο «Ξανθίππη» αναφέρθηκε στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, στους στόχους αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία καθημερινά.





Ό,τι κάνω είναι εντολή Δημάρχου, είπε ο Γιάννης Τσεγγελίδης και ζήτησε αυτή του η έκφραση να μην παρεξηγηθεί, υπονοώντας ότι ο Μιχάλης Στυλιανίδης δίνει κατευθύνσεις για διάφορα ζητήματα και η υπηρεσία επιχειρεί, με τον τρόπο της, να τα επιλύσει. Κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν είναι το παρεμπόριο, το τσιγάρο, η Λαική Αγορά. Στη σημερινή περίσταση η Δημοτική Αστυνομία διαθέτει 10 Δημοτικούς Αστυνόμους, 1 διοικητική υπάλληλο, 1 οδηγό, 4 δημοτικούς υπαλλήλους. «Καλούμαστε να αντεξέλθουμε σε υποχρεώσεις μιας πόλης με καταγγεγραμένο πληθυσμό 60-65.000 (δηλαδή πραγματικό πληθυσμό 80.000) ανέφερε.


Το παρεμπόριο στο επίκεντρο
Μιλώντας για το παρεμπόριο ανέφερε ότι η δημοτική Αστυνομία έχει προβεί μέχρι στιγμής σε 30 κατασχέσεις. «Στέλνουμε ένα μήνυμα στους καταναλωτές για αμφιβόλου αξίας εργαλεία και τρόφιμα αν δεν γνωρίζουν τις συνθήκες παρασκευής ή παραγωγής». Βλέπουμε κάποια μικροαλλαγή στη συμπεριφορά των αρμόδιων Υπηρεσιών (Π.Ε. Ξάνθης, Τμήμα Υγιεινής, ΣΔΟΕ) σημείωσε.


Τα καφέ και οι ταβέρνες

Ένα δεύτερο σοβαρό θέμα που απασχολεί την Αντιδημαρχία είναι οι ταβέρνες και οι καφετέριες. «Ο καθένας έχει στήσει ένα μπερντέ, κλείνει τις διαβάσεις των πεζών κλπ κλπ. Όταν είχα συναντηθεί με τους καταστηματάρχες αλλά περίμενα και άλλα βρήκα. Ήταν μια θετική έκπληξη ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να συνεργαστούν, ζητώντας ίση αντιμετώπιση για όλους. Δώσαμε σε ένα Αρχιτεκτονικό Γραφείο μια εντολή για τα στέγαστρα και τους ανεμοφράκτες και καταλήξαμε (με βάση την απόφαση της ΕΠΑΕ) να βαδίσουμε στα πρότυπα που Ιταλικού Μοντέλου με ανεμοφράκτες ύψους 1,70 με γλάστρες και ανοιγόμενα στέγαστρα. Όλοι έχουν δεχτεί αυτές τις εισηγήσεις και ξέρω ότι γίνονται κινήσεις για να εναρμονιστούν – παρά τη μεγάλη πίστωση χρόνου που ζήτησαν οι επαγγελματίες- και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σύντομα θα υπάρχει απόφαση δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.»


Καπνιστήρια πέριξ των καφέ και όχι μέσα
Σε σχέση με το θέμα του καπνίσματος, το χαρακτήρισε αρκετά σοβαρό και πρόσθεσε «Δεν μπορεί να εφαρμόζετα η απαγόρευση στην Τουρκία και να μην τηρείται στην Ξάνθη. Τηρούμε λίγο επιφυλακτική στάση, μέχρι να τοποθετηθούν ανεμοφράκτες έτσι ώστε ο περίβολος των καταστημάτων να χρησιμεύει ως καπνιστήριο. Όσο περνά από το χέρι μου θα υποστηρίξω την εφαρμογή του νόμου, χωρίς ημίμετρα.»

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η κατάσταση στη Λαική Αγορά του Δήμου (παζάρι). Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπως οι ανακλήσεις 72 αδειών και υπάρχει ένα πρόβλημα με την εφάπαξ χρέωση των μικροπωλητών (που τους χαρακτήρισε συζητήσιμους ανθρώπους πλην όμως με προβλήματα σε ότι αφορά στα σκουπίδια, τους λαθραίους κλπ). Όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Τσεγγελίδης, μέριμνα είναι η δημιουργία μητρώου μικροπωλητών αλλά και η γραμμοσήμανση και η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας, που αποτελούν ενέργειες χωρίς κόστος που μπορούν να λύσουν προβλήματα .


Κυκλοφοριακό

Σε σχέση με το κυκλοφοριακό πρόβλημα ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας σημείωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να λύσει το πρόβλημα αλλά οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να συνδράμουν τις προσπάθειες κυρίως σε ότι αφορά στη στάθμευση λεωφορείων και άλλων οχημάτων σε επικίνδυνα σημεία αλλά όχι σε κάτι περισσότερο.


Πολλές υποχρεώσεις για τους δημοτικούς αστυνόμους

Η Δημοτική Αστυνομία δεν ασχολείται μόνο με τα γνωστά και μεγάλα ζητήματα αλλά εχει και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις όπως εξουσιοδοτήσεις, γραφειοκρατικά ζητήματα, εξυπηρέτηση πολιτών και αναγκών του Δήμου σε σχέση με πολίτες, ενέργειες που απασχολουν προσωπικό και υλικό σε διάφορες εργασίες. Πρόκειται για εργασίες που δεν προβλέπονται από τα καθήκοντα αλλά γίνονται για την εξυπηρέτηση του πολιτη, ακόμη και με ιδιωτικά οχήματα, ανέφερε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/