Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή για την προστασία του Δάσους Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου

Εστάλη προ ημερών από την Οικολογική Εεταιρεία Έβρου προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ και την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Αλεξανδρούπολη 5/12/2011

Αριθ. πρωτ 353


Προς:
κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας -Θράκης
Κακουλίδη 1 Κομοτηνή 69100

Κοιν:
κ. Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εβρου
Καραολή κ. Δημητρίου 40
Αλεξ/πολη 68100


Θέμα: Δάσος Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στα πλαίσια της πολύχρονης δράσης της για την αποτροπή της εξόρυξης και χημικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο Πέραμα Έβρου, διατύπωσε δημόσια την πρόταση της για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής αυτής αντί των χρυσωρυχείων που συνεπάγονται δυσμενέστατες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή. Η αναπτυξιακή αυτή πρόταση περιέχει οικονομικές δραστηριότητες που δεν εξαντλούν τους φυσικούς πόρους , δεν επιφέρουν περιβαλλοντική επιβάρυνση και ασκούνται στο διηνεκές. Συνίσταται δε στα εξής.

Α)Στην αξιοποίηση της γεωθερμίας που υπάρχει σε αφθονία σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή της Θράκης όπως διαπιστώθηκε από το ΙΓΜΕ.

Β)Στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που προσφέρεται ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή.

Γ) Στην εξασφάλιση της οδικής σύνδεσης των οικισμών Περάματος και Κομάρου με την θάλασσα ώστε να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός.

Δ) Στην ανάδειξη των δέκα οκτώ (18) αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής που έχουν χαρακτηρισθεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για να αναπτυχθεί ο αρχαιολογικός τουρισμός.

Ε) Στην κήρυξη του γνωστού και περίφημου πλέον αυτοφυούς δάσους της Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης που θα συμβάλλει στον οικοτουρισμό του νοτιοδυτικού άκρου του Έβρου.

Ειδικά για το δάσος της Μαύρης Πεύκης που αποτελεί σπάνιο γενετικό απόθεμα και χαρακτηρίζεται ως φυτογεωγραφικό παράδοξο, η Οικολογική Εταιρεία Έβρου στο παρελθόν με το 88/14-3-2003 έγγραφο της προς τις αιρετές πολιτικές αρχές του Έβρου καθώς και προς τα πολιτικά πρόσωπα, πρότεινε να αναλάβουν πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί η πρόταση μας αυτή .

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και στην συνεδρίαση του της 16-4-2003 αποφάσισε ομόφωνα και χωρίς συζήτηση για την κήρυξη του δάσους της Μαύρης Πεύκης (σε όλη του την έκταση ) ως διατηρητέου μνημείου της Φύσης. Η απόφαση αυτή του ΝΣ έλαβε α/α 56/2003.

Σήμερα βεβαίως δεν υφίσταται ο θεσμός των Νομαρχιακού Συμβουλίου και δεν υπάρχει η αιρετή αρχή που θα υποστηρίξει την παραπάνω απόφαση. Όμως δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που επικαλέσθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου .

Κατά την εκτίμηση μας είναι εφικτό να αναλάβει σήμερα την υποστήριξη αυτής της πρότασης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ως ανώτατο αιρετό όργανο της Περιφέρειας, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των υπόλοιπων δράσεων που περιλαμβάνονται στην συνολική πρόταση μας.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό κ. Πρόεδρε ζητούμε να τεθεί υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου το αίτημα μας αυτό για να ληφθεί η σχετική απόφαση ώστε να διεκδικήσουμε την κήρυξη του δάσους ως διατηρητέου μνημείου της Φύσης .


Συνημμένα σας διαβιβάζουμε

1. Το απόσπασμα του πρακτικού του ΝΣ Έβρου της 6/16-4-2003 συνεδρίασης του με την υπ΄αριθμ 56/2003 απόφαση του.

2. Το 88/14-3-2003 έγγραφο μας προς τις αιρετές αρχές και τα πολιτικά πρόσωπα του Έβρου.


Με εκτίμηση

Για την Οικολογική Εταιρεία Έβρου
Η Συντονιστική Γραμματεία

.