Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση για την στήριξη των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης

Κατατέθηκε στην Βουλή από τον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν και απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, με θέμα την στήριξη των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ:

Αρ. πρωτ.: 2904/15.12.2011



ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Στήριξη καπνοπαραγωγών



Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης παραμένουν μέχρι και σήμερα ενεργοί στην καλλιέργεια του μπασμά. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του καπνού έφτασε σε τραγικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις να διασφαλίζουν μόλις μετά βίας ένα πενιχρό εισόδημα στις οικογένειες των καπνοπαραγωγών.

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι απαραίτητη η ανάληψη πρωτοβουλιών και η υλοποίηση πολιτικών που θα ενισχύσουν και θα προστατεύσουν το φτωχό εισόδημα των παραγωγών. Σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η λήψη πολιτικής απόφασης και η ψήφιση σχετικής τροπολογίας η οποία θα παρείχε το δικαίωμα στους καπνοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς τους να επικοινωνούν άμεσα και να διαπραγματεύονται με τους εμπόρους την τιμή του καπνού και όχι με την μεσολάβηση των καπνομεσιτών.

Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία θα μετέτρεπε τους καπνοπαραγωγούς σε ενεργούς διαπραγματευτές ούτως ώστε να είναι οι ίδιοι συμμέτοχοι στις διαπραγματεύσεις, να καταθέτουν τις προτάσεις τους και να μπορούν να συνδιαλέγονται με τον τελικό αποδέκτη των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο θα είχε και οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς μέσω της αποταμίευσης μέρους των χρημάτων που διοχετεύεται στους μεσίτες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει την απευθείας πώληση του καπνού στους εμπόρους χωρίς την μεσολάβηση των καπνομεσιτών;

2. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτείται η ψήφιση ειδικής τροπολογίας ή η έκδοση υπουργικής απόφασης;

3. Να καταθέσει τις απόψεις και τις σκέψεις του και να τοποθετηθεί για την πρόταση πώλησης του καπνού από τους παραγωγούς στους εμπόρους χωρίς τη μεσολάβηση των μεσιτών.


Ο ερωτών βουλευτής,

Aχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

.