Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή διανομαρχιακής προς τους βουλευτές για τα Χρυσωρυχεία

Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου τους καλεί να συνυπογράψουν κοινό κείμενο κατά της επένδυσης, όπως έπραξαν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι της περιοχής

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ – ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ

Προς τους βουλευτές Έβρου-Ροδόπης:

1) κ. Ντόλιο Γεώργιο

2) κ. Ρενταρή Όλγα

3) κ. Τσιαούση Ελένη

4) κ. Δερμεντζόπουλο Αλέξανδρο

5) κ. Χατζηοσμάν Αχμέτ

6) κ. Πεταλωτή Γεώργιο

7) κ. Στυλιανίδη Ευρυπίδη


Η πρόθεση των πολυεθνικών εταιρειών χρυσού, που πρωτοεκδηλώθηκε πριν από 14 χρόνια για εγκατάσταση μεταλλείων στην Ροδόπη και τον Έβρο, προκάλεσε την ανάπτυξη ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος αντίστασης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Για τα μεταλλεία χρυσού στην Θράκη πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι εταιρείες χρυσού, όπου διατυπώθηκαν οι επιστημονικές απόψεις και των δυο πλευρών. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαμορφώσει άποψη και είναι κάθετα αντίθετες στην λειτουργία των χρυσωρυχείων. Αυτό έχει εκφραστεί επανειλημμένα μέσα από τις εκλεγμένες τοπικές αρχές (Περιφερειακό και Δημοτικά Συμβούλια), αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Έναντι αυτής της δυναμικής, και με τη χρήση έντονης προπαγάνδας, επιχειρείται σήμερα από τα χρυσωρυχεία και τα φερέφωνά τους ένας νέος κύκλος διαλόγου με την κοινωνία. Ο χωρίς λόγο διάλογος προωθείται από την εταιρεία χρυσού επειδή έχει αποτύχει στην επικοινωνιακή της τακτική και είναι απομονωμένη από την κοινωνία. Όμως είναι γνωστό ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως στα δεδομένα και η τοπική κοινωνία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια των χρυσοθηρών, θεωρούμε ότι οι βουλευτές Έβρου – Ροδόπης έχουν ένα και μόνο χρέος απέναντι στην τοπική κοινωνία. Να απαιτήσουν, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μας, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη να απορρίψουν

Αυτό έπραξαν στις 16 Δεκεμβρίου οι δεκαοκτώ αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχης και δεκαεπτά Δήμαρχοι της Περιφέρειας) με κοινό κείμενο τους στον Υπουργό και Υφυπουργό, όπου αντιτάσσονται στην λειτουργία των μεταλλείων και ζητούν τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. την αδειοδότηση της λειτουργίας των χρυσωρυχείων, τώρα.

Σήμερα, οφείλετε και εσείς οι βουλευτές Έβρου – Ροδόπης να πράξετε το αντίστοιχο.

Για περίπου 80 θέσεις πρόσκαιρης εργασίας, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της υγείας και του τόπου μας!

.