Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Την παραχώρηση της Τσανακλείου προς χρήση στο Δήμο αποδεικνύει με έγγραφα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
«ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ»
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ
ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει
ο πρώην υπουργός προσκομίζοντας
το φάκελο που περιέργως
εξαφανίστηκε από τον
Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων

                          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
                    ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, δίνει την απάντηση, στο ερώτημα, σε ποιον ανήκει το κτήριο της πρώην Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης; Μετά τη γνωστή διαμάχη για την πατρότητα του κτηρίου, στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη Κοτσάκη, που έθεσε εν αμφιβόλου το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτίσματος, ήρθαν οι απαντήσεις. Σύμφωνα με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, το κτήριο έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο δήμο Κομοτηνής, την κυριότητα βέβαια εξακολουθεί να την κατέχει ο Ο.Σ.Κ. και υπάρχει σχετικό έγγραφο το οποίο έχει στη διάθεση του ο ίδιος, αλλά περιέργως χάθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), αν και αναζητήθηκε.

Το θέμα προέκυψε με αφορμή τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να διαλυθεί η σύμβαση του έργου ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου. Πρόκειται για το επιβλητικό οικοδόμημα της τελευταίας περιόδου του εκλεκτικισμού στην οδό Δημοκρίτου 17, που ανεγέρθηκε για να χρησιμεύσει ως εκπαιδευτήριο με δαπάνες του αποδήμου Κομοτηναίου ευεργέτη Νέστορα Τσανακλή. Ο ίδιος έστελνε, κάθε χρόνο, από την Αίγυπτο 200 χρυσές λύρες για την μισθοδοσία των δασκάλων της ελληνικής κοινότητας στα δύσκολα χρόνια του οθωμανικού ζυγού. Στην Τσανάκλειο στεγαζόταν η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1954), η Νομαρχία Ροδόπης (1954-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο επιβλητικό κτήριο της Δημοκρίτου, επρόκειτο να στεγαστεί, μετά την ανάπλασή του, το δημαρχείο της Κομοτηνής. Αυτό τουλάχιστον είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Δημήτρης Κοτσάκης, όταν διεκδίκησε τη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής, το 2006. Οι εργασίες, καθυστέρησαν και δεν άρχισαν παρά, στο τέλος της θητείας του Δημήτρη Κοτσάκη. Μέχρι στιγμής, όπως ειπώθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, έχει ολοκληρωθεί μέρος των εργασιών, που όμως δεν αποκαθιστούν τα προβλήματα, στο χρόνια εγκαταλελειμμένο επιβλητικό μνημείο της πόλης μας.


Η Τσανάκλειος έχει παραχωρηθεί προς χρήση στο δήμο Κομοτηνής;

Αν και τα έργα ανάπλασης ξεκίνησαν επί θητείας του πρώην δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη, δεν υπάρχει τρόπος, τουλάχιστον προς το παρόν, να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. Το έργο ανάπλασης, αξίζει να σημειωθεί, ότι χρηματοδοτήθηκε, από πόρους του δήμου, ενώ σκοπός του δημάρχου είναι να ενταχθεί σε κάποιο χρησμοδοτικό πρόγραμμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της ιδιοκτησίας. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Πετρίδης, δήλωσε πως ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, στον οποίο ανήκει το κτίσμα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μην επιτρέψει την κατάρρευση της Τσανακλείου. Το όλο πρόβλημα προέκυψε, όταν ανακαλύφθηκε ότι, το κτήριο ποτέ δεν πέρασε στη δικαιοδοσία του δήμου Κομοτηνής. Αυτό τουλάχιστον είπε ο κ. Πετρίδης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο φάκελος που να πιστοποιεί την παραχώρηση κυριότητας στο δήμο Κομοτηνής. Αντιτείνοντας ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης, υποστήριξε ότι το κτήριο ανήκει στον ΟΣΚ, αλλά έχει παραχωρηθεί στο δήμο Κομοτηνής, επί θητείας του και σε συνεργασία με τον κ. Στυλιανίδη. Μάλιστα ο ίδιος, επικαλέστηκε έγγραφο, το οποίο όπως ανέφερε έχει στο αρχείο του και θα το προσκομίσει.


Τρεις μνηστήρες για την Τσανάκλειο


Γυρνώντας μερικά χρόνια πίσω, στο 2007, ο κ. Στυλιανίδης, ανέφερε ότι αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας και βλέποντας την εγκατάλειψη της Τσανακλείου, αποφάσισε να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τότε ανακάλυψε, ότι υπήρχε μια δικαστική διαμάχη σε εκκρεμότητα ανάμεσα σε τρεις πλευρές. Από τη μια πλευρά ήταν ο δήμος Κομοτηνής, που διεκδικούσε την κυριότητα βάσει παλαιών εγγράφων. Από την άλλη, υπήρχε ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων – το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επίσης είχε τίτλους κυριότητας- και τέλος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο για πολλά χρόνια είχε τη χρήση και ήταν και διεκδικητής. Και οι τρεις διεκδικούσαν το κτήριο, άλλος κατά κυριότητα και άλλος κατά χρήση. Η διαμάχη μεταξύ δήμου Κομοτηνής και ΟΣΚ αφορούσε στην κυριότητα. Λύθηκε το ζήτημα μετά από διαμεσολάβηση του κ. Στυλιανίδη και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Το Πανεπιστήμιο, αποσύρθηκε.

Παράλληλα όμως εγκρίθηκαν για το ΔΠΘ, 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη, να μεταστεγάσει τις σχολές από παλιό κτήριο, δηλαδή την Παλιά Νομική και τα κτήρια εκείνα να δοθούν στην Περιφέρεια με σκοπό, να εγκατασταθούν εκεί όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της ΑΜΘ για να γίνει πραγματικά η Κομοτηνή διοικητικό κέντρο. «Από την Τσανάκλειο θα αποχωρούσε το Πανεπιστήμιο, γιατί ικανοποιούνταν από αυτή την ιστορία και η Τσανάκλειος θα χρηματοδοτούνταν από τον ΟΣΚ για να αναπλαστεί ως κτήριο. Έχω το χαρτί και είναι στη διάθεση της κοινής γνώμης της περιοχής, με το οποίο εγκρίνω εγώ, με δική μου απόφαση, τα χρήματα προς το δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να αναλάβει αυτός, όπως γίνεται και στα σχολικά κτήρια, τη δημοπράτηση του έργου της Τσανακλείου και να χρηματοδοτηθεί με 1,8 εκ. ευρώ από τον ΟΣΚ. Έχει βγει αυτή η απόφαση».

Σύμφωνα δε, με τον πρώην υπουργό, σε όλα τα σχολικά κτήρια που διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας, την κυριότητα και την ευθύνη διαχείρισης την έχει ο Δήμος. Στην περίπτωση της Τσανακλείου, επειδή, οι τίτλοι κυριότητας ήταν στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, θα δίδονταν η χρήση στο δήμο Κομοτηνής κατά κύριο λόγο. Για να μπορέσει να δικαιολογηθεί το κονδύλιο των 1,8 εκ. ευρώ, θα έπρεπε ο Δήμος, να στεγάσει μια εκπαιδευτική δράση μέσα στην Τσανάκλειο. Η εκπαιδευτική δράση θα μπορούσε για παράδειγμα, να είναι ένα ιστορικό μουσείο της πόλης και παράλληλα το ιστορικό δημαρχείο της πόλης. «Αυτό δικαιολογούσε στα μάτια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη χρηματοδότηση. Μετά από αυτή τη συμφωνία μεταξύ του ΟΣΚ και του Δήμου Κομοτηνής ο Δήμος δημοπράτησε το έργο, περιμένοντας να πάρει 1,8 εκ. ευρώ από τον ΟΣΚ. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, δόθηκε περιέργως πως, εντολή στον ΟΣΚ να παγώσουν όλα τα έργα Στυλιανίδη και γι’ αυτό επικαλούμαι την μαρτυρία ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Στυλιανίδης.


Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών

Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2007, αποστέλλεται έγγραφο του ΟΣΚ στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο τονίζεται: «Ο ΟΣΚ έχει στην ιδιοκτησία του, το διατηρητέο ιστορικό κτήριο της Τσανακλείου Σχολής στο Δήμο Κομοτηνής. Ο χώρος σύμφωνα με το αίτημα του δημάρχου Κομοτηνής είναι απαραίτητος για σχολικές υποδομές της πόλης. Ο ΟΣΚ έχει τη δυνατότητα να μελετήσει και να αναστηλώσει αυτό το κτήριο της πόλης από το δικό του προϋπολογισμό». Στο ίδιο έγγραφο ζητείται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Παιδείας. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008, εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου του 2008, δίνεται εντολή του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΚ προς τις υπηρεσίες για υλοποίηση του έργου μέσω χρηματοδότησης του δήμου. Ακολουθεί, στις 28 Ιανουαρίου του 2009, η έγκριση της εκπονηθείσας μελέτης από την Αρχαιολογία και η αναμονή δημοπράτησης του έργου από το δήμο Κομοτηνής. Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου του 2009, αλλάζει η διοίκηση στον ΟΣΚ.


Με λίγα λόγια, υπάρχει ένα έγγραφο που ενέκρινε την ανάπλαση της Τσανακλείου, με υπεύθυνο υλοποίησης το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος στη συνέχεια θα έπαιρνε να διαχειριστεί το κτήριο τα επόμενα χρόνια, είτε ως ιστορικό δημαρχείο, είτε ως εκθετήριο, είτε ως ιστορικό μουσείο, αυτό θα συμφωνούνταν ώστε να καλύπτεται νομικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο ΟΣΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.


«Τα περισσότερα έργα που είχαν εγκριθεί επί υπουργίας μου πάγωσαν»

Ο κ. Στυλιανίδης, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι, από την ημέρα που άλλαξε η κυβέρνηση, αν όχι όλα, τα περισσότερα έργα που είχαν εγκριθεί επί υπουργίας του, για το νομό Ροδόπης πάγωσαν. «Τώρα δε που ο ΟΣΚ διαλύθηκε, με τη συγχώνευση των διαφόρων φορέων και περιέργως πως εξαφανίστηκε και ο φάκελος της Τσανακλείου μεταξύ άλλων». Αυτή είναι η πραγματικότητα, τόνισε και πρόσθεσε ότι, μετά την πρόσφατη συνάντησή του, με το δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, έχει υποβάλλει ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, και περιμένει την απάντηση. «Υπέβαλλα σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας να ανεύρει εκ νέου το φάκελο και να διευκρινίσει τις προθέσεις του. Θα τηρήσει τη δική μου υπογραφή για τη χρηματοδότηση του δήμου με 1.8 εκ. ευρώ προκειμένου να φτιαχτεί το κτήριο ή θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την κατάσταση;»


Πηγή:  http://www.xronos.gr/