Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σαν κροίσοι οι Κομοτηναίοι σε Μπάνσκο και Παμπόροβο

Φθηνότερες λύσεις με χειμωνιάτικα σπορ, σπα σε πολυτελή ξενοδοχεία, χιονισμένα τοπία που αντέχει το βαλάντιο του μέσου Έλληνα

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά αλλά και Θεοφάνια επιλέγουν να περάσουν στα βόρεια σύνορά μας και τα γνωστά χιονοδρομικά κέντρα του Παμπόροβο, του Μπάνσκο και του Μπόροβετς, πολλοί Κομοτηναίοι αξιοποιώντας τα χρήματα που θα ξόδευαν για τις απαιτήσεις των γιορτών εντός της Ελλάδας με μια ζωή κροίσου σε πολυτελή θέρετρα και με τα χιονοδρομικά κέντρα, τα λιφτ, τα σπα των εκεί ξενοδοχειακών μονάδων και την πλήρη διατροφή, ζώντας εν μέσω ελληνικής κρίσης σαν αληθινοί κροίσοι, λόγω και της διαφοράς λέβα- ευρώ που είναι τεράστια. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στην Βουλγαρία όπου οι μισθοί είναι το ½ ή ο 1/3 των ελληνικών επιτρέπει στη μέση ελληνική οικογένεια να περάσει πλουσιοπάροχα…

Οι εκδρομές ήταν πολλές και οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν όλοι επίσης ποικίλες. Η υποδομή στον χειμερινό τουρισμό της Βουλγαρίας είναι ονομαστή και κρατά δεκαετίες. Το Παμπόροβο που επισκιάζει θα έλεγε κανείς τις Άλπεις, με τα χιονισμένα έλατα, το παραμυθένιο φυσικό σκηνικό αλλά και τις υποδομές, τα υπερσύγχρονα λίφτ και τις πίστες αρχαρίων αλλά και με υψηλότατο βαθμό δυσκολίας για τους έμπειρους σκιέρ, προσελκύει ανθρώπους που επιλέγουν πιο ποιοτικές διακοπές αφού και τα ξενοδοχεία είναι διάσπαρτα και προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης με σπα, μασάζ, κολύμπι σε θερμαινόμενες πισίνες.

Οι ταβέρνες διαθέτουν παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική με διάφορα σχήματα, ενώ κάποιος που δεν ενδιαφέρεται για σπορ μπορεί να κάνει κοντινές εξορμήσεις στο Σμόλιαν, μια τυπική βουλγαρική πόλη με αξιόλογο μουσείο και πλανητάριο, το Σιρόκο Λόκο κι άλλα κοντινά χωριά. Το Μπάνσκο που ήταν ένα απλό κτηνοτροφικό χωριό με το που απέκτησε υποδομή για χειμερινά σπορ, τις πίστες και τα λίφτ, αμέσως εκτινάχθηκε ενώ παρατηρήθηκε ένας οικοδομικός οργασμός με πλειάδα ξενοδοχείων κάθε τύπου και στυλ με αποτέλεσμα από την προσφορά να πέσουν οι τιμές και να θεωρείται το πιο προσιτό αφού τρεις μέρες με ημιδιατροφή προσφερόταν με 80 ευρώ το άτομο συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης με λεωφορεία.

Η Βουλγαρία όμως διαθέτει και το Μπόροβετς που κι αυτό εκσυγχρονίστηκε και το προτιμούν όσοι δεν θέλουν την απόλυτη ελληνική πολυκοσμία. Πάντως τις γιορτές η ατμόσφαιρα μύριζε Ελλάδα στην Βουλγαρία, αφού υπήρχαν εκδρομείς όχι μόνο από την βόρειο Ελλάδα που γειτνιάζει αλλά και από Πελοπόννησο ή την Κρήτη!

Οι Κομοτηναίοι που έφτασαν μεμονωμένα με Ι.Χ. ή και με γκρουπ ήταν πάρα πολλοί σε σημείο παντού να ακούς ελληνικά, όπως θα μας πουν, ενώ και οι Βούλγαροι βλέποντας ότι πλέον υποσκελίζουν τους Ρώσους, Γερμανούς και άλλους τουρίστες κάνουν φιλότιμη προσπάθεια να μιλούν ελληνικά ή οι τιμοκατάλογοι των εστιατορίων να είναι γραμμένοι και στα ελληνικά, να υπάρχει εξυπηρέτηση στα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού για σκι και να προσφέρονται δάσκαλοι εκμάθηση για όσους ενδιαφέρονται.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/