Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μπίζνες Εφραίμ με τον Κάρολο της Αγγλίας στην... Βιστωνίδα

Αποκαλύψεις στην πολυσέλιδη απολογία του στην ανακρίτρια
                  ΤΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
                 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ;


Στο κελί 2 της Στ' Πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού πέρασε την αλλαγή του χρόνου ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Ο Εφραίμ δέχτηκε επισκέψεις από συγγενείς, ιερομονάχους, μητροπολίτες αλλά και από τον πρόεδρο του ΛαΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι πιέσεις της Μόσχας προς την Αθήνα προκειμένου να αρθεί η προφυλάκισή του, παρά την ομόφωνη κρίση των μελών του δικαστικού συμβουλίου με την πρόταση της ειδικής ανακρίτριας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολυσέλιδη απολογία του σε αυτήν, ο ηγούμενος Εφραίμ υποστήριξε ότι ήταν επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή της ΝΔ οι αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» και ουσιαστικά οριοθέτησε τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων για το «σκάνδαλο», οι οποίες όμως ούτως ή άλλως έχουν πλέον παραγραφεί. «Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν μας ήθελαν εκεί», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κατηγορούμενος σε μία από τις δεκάδες ερωτήσεις που του έθεσε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού. Κατά τον Εφραίμ, η Μονή Βατοπεδίου είχε υποβάλει στον τότε υφυπουργό Πέτρο Δούκα δύο εναλλακτικά αιτήματα: «Ένα ήταν η απόδοση της διαχείρισης της λίμνης και το δεύτερο ήταν να μας αποζημιώσει εκείνο το τμήμα των παραλίμνιων που είχε δοθεί σε κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Δούκας στα λίγα λεπτά που μας δέχτηκε στον διάδρομο, μας είπε ότι δεν είναι αρμόδιος και να πάμε στον Σάββα Τσιτουρίδη», τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που έκαναν.

Μετά την αντικατάσταση Τσιτουρίδη από τον Ευάγγελο Μπασιάκο, ο Εφραίμ αποκαλύπτει ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2004 έσπευσαν και αυτόν να τον επισκεφθούν, παρέα με τον μοναχό Αρσένιο, γνώστη της περιοχής της Θράκης αφού σπούδασε στη Νομική Κομοτηνής και μάλιστα είχε τότε εγγραφεί στην... ΚΝΕ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ! Όπως λέει ο Εφραίμ, ο Μπασιάκος «μόλις είχε αναλάβει και μας είπε ότι είχε ενημερωθεί από τον Αλέξανδρο Κοντό για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του μετοχιού και ότι δεχόμαστε πολλές πιέσεις από τους φορείς και πάμε για συνολικές ανταλλαγές, δηλαδή ανταλλαγή της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων με αντίστοιχες εκτάσεις του Δημοσίου αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο Εφραίμ χαρακτήρισε τον νυν βουλευτή Ξάνθης ως εχθρό του Βατοπεδίου. «Η πάγια θέση της Μονής είναι να μείνουμε εκεί σεβόμενοι την παράδοση της μονής μας, που τόσους αιώνες είναι εκεί και θέλει να συνεχίσει να παραμένει. Οι νομικοί μας σύμβουλοι μας είπαν ότι πρέπει να δεχτούμε τη θέση της κυβέρνησης να φύγουμε από τη λίμνη, γιατί αλλιώς θα είχαμε μακροχρόνιες διαδικασίες». Μάλιστα, σε ερώτηση της ανακρίτριας «εφόσον δεν θέλατε τις ανταλλαγές τι σας εμπόδισε να τις αρνηθείτε;», ο κατηγορούμενος απαντά: «Μας έπεισαν οι νομικοί μας σύμβουλοι ότι δεν είχαμε άλλη διέξοδο γιατί διαφορετικά θα είχαμε μακροχρόνιες διενέξεις, πράγμα το οποίο δεν επιθυμούσαμε».

Αίσθηση όμως προκαλεί και ένα άλλο χαρακτηριστικό απόσπασμα της απολογίας Εφραίμ στην εφέτη ειδική ανακρίτρια, όπου αποκαλύπτεται ότι η Μονή Βατοπεδίου ετοίμαζε... μπίζνες με τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας στην περιοχή της Λίμνης Βιστωνίδας. «Εμείς και συγκεκριμένα εγώ, λόγω της επαφής μου με τον πρίγκιπα Κάρολο και αφού μιλήσαμε, μού εξέφρασε τον ενθουσιασμό του να συνεργαστεί το Πριγκιπικό Ιδρυμα σε θέματα οικολογίας με το Βατοπαιδίου για το μετόχι της Ξάνθης», λέει ο Εφραίμ χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά μια φήμη που για χρόνια κυκλοφορούσε στην Θράκη αλλά ουδείς μπορούσε με σιγουριά να υποστηρίξει.

Πλέον ο Εφραίμ, μετά και την «αποκαλυπτική» αυτή απολογία του, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της οποίας για την Θράκη φέρνει στο φως της τοπικής δημοσιότητας το «thrakinews», βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου ηγούμενου, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, προσανατολίζονται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα να καταθέσουν αίτηση με την οποία θα ζητούν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με περιοριστικούς όρους.

Την ίδια ώρα, σε μια πολιτική επέκταση της υπόθεσης, μαίνεται και ο «πόλεμος» προς το πρόσωπο του βουλευτή Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή, την παραίτηση του οποίου από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε μετά τον υφυπουργό Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης (που όμως είναι απλή συνωνυμία με τον πρώην περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και νυν στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά). Οι δυο τους, όπως και αρκετοί μοναχοί, υποστηρίζουν ότι δεν είναι ηθικό αλλά ενδεχομένως ούτε και νόμιμο ο βασικός κατήγορος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να είναι και πολιτικός προϊστάμενος των δικαστικών αρχών, που χειρίζονται αυτήν την περίοδο την υπόθεση. Από την πλευρά του πάντως, ο Γ. Πεταλωτής, που είδε μέχρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό του γραφείο στην Κομοτηνή να διοργανώνονται με αυτό το αίτημα, απαντά ότι ο ίδιος σε αυτό το θέμα δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση, αποκρούοντας τις κατηγορίες...

 
Πηγή:   http://www.thrakinews.gr/   και   http://www.paratiritis-news.gr/