Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Δρομολογούνται λύσεις μετά την επίσκεψη Πεταλωτή στις Φυλακές Κομοτηνής

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση εργασίας με τους φορείς του Καταστήματος Κράτησης για ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων και εργασίας των υπαλλήλων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 είχε συνάντηση εργασίας με τους φορείς του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, για ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων και εργασίας των υπαλλήλων, παρουσία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, αρμόδιου για το Κατάστημα Κράτησης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μισθολογικά θέματα των υπαλλήλων, ενώ συμφωνήθηκαν και δρομολογήθηκαν λύσεις για ζητήματα που αφορούν:

- Τη δικτύωση των Καταστημάτων Κράτησης, η οποία αν και αυτονόητη, δεν υφίσταται. Όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, συμφωνήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους υπεύθυνους της μηχανογράφησης όλων των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας ώστε να λυθούν πολλά ζητήματα επικοινωνίας μεταξύ τους και ασφάλειας των διαδικασιών .

- Τη μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση των Καταστημάτων Κράτησης, για την οποία ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την ικανοποίηση του για το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής όπου υπάρχει ικανό σύστημα, που παρακολουθεί τις εργασίες της γραμματείας , συγκρατεί τις δαπάνες και υπενθύμισε, μάλιστα, τη σχετική βράβευση υπαλλήλου του συγκεκριμένου Καταστήματος.

- Την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων απαγορευμένων ειδών μέσα στα καταστήματα κράτησης.

- Τη διασύνδεση των Καταστημάτων Κράτησης με Πανεπιστημιακές Σχολές όταν υπάρχουν στις περιοχές τους , όπως το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Πεταλωτής μάλιστα, επισήμανε πως ¨είναι απαράδεκτο να μην έχει ζητηθεί μέχρι τώρα συνεργασία με το Δ. Π. Θ. και συγκεκριμένα Τμήματά του όπως με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης , το Τμήμα Νομικής με αξιολογότατο Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών και εργαστήριο εγκληματολογίας¨ . Έδωσε μάλιστα εντολή στον διευθυντή να απευθύνει άμεσα σχετική έγγραφη πρόσκληση για διερεύνηση συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο.

- Την Προγραμματική σύμβαση του Καταστήματος Κράτησης με το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κυρίως την Ψυχιατρική Κλινική, πρωτοβουλία μάλιστα, που ανέλαβε να προωθήσει προσωπικά ο κ. Πεταλωτής, ώστε να λύνονται πολλά ζητήματα ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων.

"Συζητάμε για αυτονόητα ζητήματα που διευκολύνουν, εξοικονομούν χρήματα για τα Καταστήματα Κράτησης , εξανθρωπίζουν τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και κάνουν τη ζωή των υπαλλήλων πιο εύκολη σε πολλά επίπεδα" ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: " Η λειτουργία του Σωφρονιστικού Συστήματος είναι ένα ζήτημα που αφορά, όχι μόνο τους κρατούμενους, σε ανθρωπιστικό και νομικό επίπεδο, αλλά και την κοινωνία μας ολόκληρη"

Τέλος ο κ. Πεταλωτής τόνισε : "Με δεδομένο ότι στη Νιγρίτα ανοίγει δεύτερη πτέρυγα και γίνεται μεταφορά προσωπικού για να υποδεχθεί 120 κρατουμένους από τις Περιφερειακές Φυλακές, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Ρατσισμό (εξαιρώντας ληστείες , οικονομικά κ. α. αδικήματα) για την αποσυμφόρηση των φυλακών και με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα με την οποία εξορθολογίζεται ριζικά η ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων, την προώθηση των εναλλακτικών ποινών με προσφορά εργασίας αντί για εγκλεισμό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις πολλές ελλείψεις, ώστε το Σωφρονιστικό Σύστημα να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο του.

Είμαστε εκτεθειμένοι και Διεθνώς στην απονομή δικαιοσύνης , διότι το σύστημα, σε τυπικό, γραφειοκρατικό και λειτουργικό επίπεδο και όχι ουσιαστικής απονομής Δικαιοσύνης, πάσχει σε πάρα πολλά σημεία. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο Σωφρονιστικό Σύστημα, αφού έχουμε πολύ περισσότερους κρατουμένους από όσο αντέχουν οι υποδομές της χώρας. Λύση δεν είναι να κατασκευάζουμε συνεχώς φυλακές αλλά όλα τα παραπάνω.

Όλα αυτά τείνουν στο να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα αντάξιο των διεθνών προτύπων. Γι΄ αυτό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εργαζόμαστε εντατικά, υπό εξαιρετικά αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, για τη βελτίωση του Σωφρονιστικού Συστήματος".
 
.