Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Επιτροπή για τη μείωση ενοικίων στην Κομοτηνή


Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

Ποια τα βασικά κριτήρια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε θετική τροχιά βαίνει πλέον ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα, που είχαν θέσει και ζητούσαν άμεση επίλυση πολλοί επαγγελματίες της αγοράς της Κομοτηνής το προηγούμενο διάστημα, αυτό της μείωσης των ενοικίων των επαγγελματικών τους χωρών. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή, που θα κληθεί να επιλύσει εξωδικαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και αφού καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιοτήτων της, ξεκινάει πλέον να δέχεται αιτήσεις ενδιαφερόμενων, που ζητούν τη μείωση του ενοικίου του επαγγελματικού τους χώρου.


Το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής

Η επιτροπή αποτελείται από έναν δικαστή μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από τους προέδρους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. Ο Εμπορικός Σύλλογος εκπροσωπεί το σύνολο των επιχειρήσεων των υπολοίπων κλάδων. Δυο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή και να εξεταστεί από την 3μελη επιτροπή μια αίτηση για μείωση ενοικίου. Κατά πρώτον ο επαγγελματίας, που την υποβάλει, να έχει προηγουμένως προχωρήσει σε έγγραφη όχληση προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και αυτή να έχει απορριφθεί και κατά δεύτερον το ενοικιοστάσιο να μην είναι πρόσφατο, αλλά παλαιότερο των 2 ετών. Εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτηση στη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, στο Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου της Αγοράς, με την προθεσμία έκδοσης της απόφασης να έχει ορισθεί το διάστημα 2 μηνών. Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κάποιο είδους παράβολο ή οποιαδήποτε άλλη χρηματική επιβάρυνση. Προκειμένου για την εκτενέστερη ενημέρωση και καθοδήγηση των εμπόρων και των επαγγελματιών σχετικά με τη διαδικασία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αντώνης Φραντζής, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προσέρχονται στα γραφεία του Συλλόγου.


Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επιτροπής

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος μετά την εν λόγω εξέλιξη, εκτιμώντας ότι «από τη στιγμή, που θα εμφανιστούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αυτομάτως πολλοί ιδιοκτήτες θα μπουν στη διαδικασία να μειώσουν τα ενοίκια, χωρίς οι διαφορές να φτάνουν καν στην επιτροπή». Για τη κατάσταση, όπως έχει σήμερα στο συγκεκριμένο τομέα, σχολίασε πως «σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν μειωθεί οι τιμές των ενοικίων, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί που δεν τα έχουν μειώσει», επισημαίνοντας παράλληλα πως «η ύφεση στην αγορά συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα βαθαίνει».


Απαραίτητη η προηγουμένη έγγραφη όχληση προς τον ιδιοκτήτη

Τέλος, να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις εκείνων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν υποβάλει γραπτώς προς τον ιδιοκτήτη τους το αίτημα για μείωση του ενοικίου -και αυτοί είναι οι περισσότεροι κατά τον κ. Φραντζή- ενδείκνυται η σύνταξη σχετικού εγγράφου, όπου θα τίθεται χρονικό όριο 15 ημερών για απάντηση από πλευράς του ιδιοκτήτη. Αν η προθεσμία αυτή εκπνεύσει, θεωρείται αυτομάτως ως απόρριψη του αιτήματος, κάτι που λύνει τα χέρια του ενδιαφερόμενου για να προχωρήσει νομότυπα στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς την επιτροπή.


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/