Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αντίποινα για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη από την Ελλάδα στην Βουλγαρία

Νομική διαδικασία σε βάρος της γειτονικής χώρας προαναγγέλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
«Η απόφαση της Βουλγαρίας συνιστά μια απίστευτη διπλωματική αντίφαση. Πριν από ένα μήνα, ενέκρινε την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ξαφνικά αποφάσισε ότι το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο. Αυτά είναι διεθνώς πρωτοφανή και αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου εκ μέρους των νομικών υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης το τι μέλει γενέσθαι με το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μετά την προ μηνός μονομερή ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης για λύση μέσα στο 2012 της τριμερούς εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο.

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκαλεί το άρθρο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην «Καθημερινή», με το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για τους αγωγούς, όχι μόνο για τον προαναφερθέντα ή τον SouthStream στους οποίους υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα αλλά και για τον αγωγό φυσικού αερίου ΙTGI (γνωστότερο ως Καρατσαπέι – Κομοτηνή – Ηγουμενίτσα – Ιταλία), εφόσον δεν εξασφαλισθεί τελικά το πολυπόθητο αζέρικο αέριο, που διεκδικούν άλλοι δύο αγωγοί...


 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/