Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ναι στην ΕΟΖ της Θράκης λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης

Κόπηκε το βράδυ της Δευτέρας η πίτα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με παρούσα την πολιτική ηγεσία του τόπου

ΣΕ ΠΟΙΟΝ
ΕΤΥΧΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ;


Το πρώτο οικονομικό -πολιτικό γεγονός της χρονιάς του 2012 για τη Ροδόπη ήταν η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, η οποία κόπηκε χθες, στο Ξενοδοχείο Chris and Eve, παρουσία παραγωγικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν (ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής έλειπε στο εξωτερικό και ανεγνώσθη ο χαιρετισμός του), ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και γραμματέας προγράμματος του κόμματος, πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Παύλος Δαμιανίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Ταξίαρχος της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Αθανάσιος Ζάχος κι άλλοι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Αγγελίδης, έκανε μια εκτενή αναφορά στις πληγές της κρίσης στην Ελλάδα και στη Θράκη, απέναντι σε μια ανίκανη Ευρώπη να τη διαχειρισθεί. « Η συστηματική αποτυχία της Ελλάδας που τώρα ενδύεται εθνική υπερηφάνεια, η άρνηση μας να μειώσουμε το σπάταλο κράτος, να πουλήσουμε μέρος της περιουσίας μας και να ανοίξουμε τον επιχειρηματικό πυρήνα της οικονομίας μας, έφερε μεγαλύτερη ύφεση, στραγγάλισε το τραπεζικό σύστημα και τελικώς άφησε την πατρίδας μας χωρίς οξυγόνο νέων κεφαλαίων». Περνώντας στις προτάσεις του ΕΒΕ για την έξοδο από το τέλμα της κρίσης, ο κ. Αγγελίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην εξυγίανση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενεργοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χτυπώντας το παραεμπόριο. «Τουρκία και Βουλγαρία θα μας λειώσουν με την διαφορά φορολογίας και κόστους εργασίας, αν πλημμυρίσουν ανεξέλεγκτα με προϊόντα την περιοχή. Ο κάθετος άξονας για τον οποίο τόσο αγωνιστήκαμε, από ευλογία θα γίνει κατάρα, αν δεν προσέξουμε». Κάλεσε την Πολιτεία να τολμήσει να κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα κυρίως στην Τουρκία, αλλά και στη Βουλγαρία. « Το σπουδαιότερο όμως είναι να φέρουμε κόσμο στη Ροδόπη. Εμπόριο, υπηρεσίες και τουρισμός πρέπει να είναι η μεγάλη μας στόχευση. Χρειαζόμαστε δράσεις και γεγονότα για να χτίσουμε την τουριστική ταυτότητα, το brand name της Ροδόπης».

«Το μεγάλο στοίχημα της περιοχής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια χώρα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς που πρέπει να εκμεταλλευθούμε άμεσα. Η συνεργασία ομοειδών Ελληνικών και Τουρκικών Επιχειρήσεων, μπορεί να μας ανοίξει νέες παγκόσμιας εμβέλειας αγορές, ενώ το θέμα της βίζας, μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά την τουριστική εικόνα της περιοχής. Η περιοχή χρειάζεται σκούντημα και μεταρρυθμιστική ρήξη. Στη φιλοσοφία αυτή προτείνουμε τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη. Δηλαδή ένας χώρος που θα δημιουργεί επιχειρηματικό περιβάλλον. Με παράκαμψη της γραφειοκρατικής δημόσιας διοίκησης, που θα δίνει φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές. Θα λειτουργεί σε προνομιακό τελωνειακό καθεστώς και θα φτάνει ως και τη γρήγορη επίλυση ακόμη και δικαστικών θεμάτων», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

«Η συνεργασία είναι καλύτερη από τη μη συνεργασία. Δίνω μάχη για την αναζωογόνηση της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής. Δίνω μάχη για να μην γίνει ο Χρυσός. Δίνω μάχη για το νέο Νοσοκομείο και τα τοπικά προϊόντα. Υποστηρίζω το εγχείρημα της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης», σημείωσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Για άλλη μια φορά ο Βουλευτής της ΝΔ και γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι έχει παγώσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για την Θράκη και τη Ροδόπη, με σχολεία, φράγματα, αεροδρόμια, λιμάνια και άλλες δομές και οι πόροι αυτοί μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Το μεγάλο μας θέμα είναι ότι έχουμε έλλειψη εκείνης της ηγεσίας που θα είναι διεκδικητική, θα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και θα προτάσσει το συμφέρον του τόπου, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και εκβιαστικά διλήμματα. Πρόσθεσε δε ότι λέμε ΝΑΙ στη Γεωθερμία, στη διέλευση των αγωγών, στην παραγωγή προϊόντων, στις δράσεις του Πανεπιστημίου, στον κοινωνικό τουρισμό, στο άνοιγμα των συνόρων.


ΥΓ1: Επαινετικά ήταν τα λόγια του κ. Αγγελίδη για τη διοργάνωση του Ελληνοτουρκικού φόρουμ... Ρωτώντας τον δε για τη συνέχεια αυτού του επιτυχημένου εγχειρήματος, ο κ. Αγγελίδης μας παρέπεμψε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την (άκουσον, άκουσον) εκπόνηση μελέτης της τάξης των 15.000 ή και 20.000 ευρώ... για να μας πουν οι μελετητές ότι μας συμφέρει να ανοίξουμε σχέσεις με τους Τούρκους επιχειρηματίες!!! Αν είναι δυνατόν (Πολλές φορές επανέλαβε ο κ. Χρυσοχοΐδης το όνομα του κ . Γιαννακίδη ότι μαζί θα προχωρήσουμε...μια και η Πολιτεία θέλει τα Επιμελητήρια ελεγχόμενα και όχι ελεύθερα να χαράσσουν τις αναπτυξιακές τους πολιτικές).

ΥΓ2: Ο φόβος δε του κ. Αγγελίδη είναι ότι μήπως πάει για... 'εξαφάνιση' το φόρουμ από τη στιγμή που το αναλάβει η Περιφέρεια...

ΥΓ3: Φλουρί δεν βρέθηκε στην πίτα...φοβήθηκε κι αυτό την κρίση και την ανυπαρξία πολιτικών διαχείρισης και δεν εμφανίστηκε!

ΥΓ4: Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης ανακοίνωσε την διεξαγωγή συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή στο τέλος του μήνα...και σκέφτεται να τους υποδεχθεί με προϊόντα του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/