Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Όνειρο η Εθνική» λέει ο Πέτρος Μάνταλος στην εφημερίδα Goal

Ο νεαρός παίκτης της Ξάνθης παραχώρησε μεγάλη συνάντευξη στην αθλητική εφημερίδα και μίλησε για τα ποδοσφαιρικά του όνειρα και την επιθυμία του να κληθεί στην Εθνική Ανδρών

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Goal» παραχώρησε ο νεαρός άσος της Ξάνθης, Πέτρος Μάνταλος, όπου αναφέρθηκε στην παρουσία του στους Ακρίτες αλλά και στους μελλοντικούς του στόχους.


Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:


-Ποια στοιχεία παρουσιάζει φέτος η Ξάνθη που τη βοηθούν να πραγματοποιεί αξιοπρόσεκτη πορεία;

«Το μυστικό είναι πως δίνεται μεγάλη έμφαση στο επιθετικό κομμάτι. Δημιουργούμε πολλές ευκαιρίες, σκοράρουμε και έτσι η ομάδα φαίνεται περισσότερο. Κατά την άποψή μου διαθέτουμε το καλύτερο υλικό της τελευταίες τριετίας».


-Σου φαίνεται αναμενόμενη και ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

«Απ' την αρχή της σεζόν δουλέψαμε σωστά, με πρόγραμμα και όσο περνάει ο καιρός οι κόποι μας θα ανταμείβονται. Πλέον έχουμε βρει τα πατήματά μας, έστω και αν μεσολάβησαν κάποιες μέτριες εμφανίσεις. Έχουμε βρει τη χημεία μας και ευελπιστούμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα».


-Κατά τα 6/11 απαρτίζεται από Ελληνες ποδοσφαιριστές; Πώς σχολιάζεις αυτό το γεγονός;

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και ευθύνη, γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Είναι πιο εύκολο να… πυροβολήσεις έναν Ελληνα. Οι ξένοι σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Δεν νοείται ελληνική ομάδα δίχως ποδοσφαιριστές απ' τις ίδιες ρίζες. Το στοιχείο αυτό είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα επανέρχεται δυναμικά. Είναι απ' τα λίγα θετικά της κρίσης».


-Συμφωνείς με την ομολογία των περισσοτέρων, ότι η τριάδα Μάνταλου-Βασιλακάκη-Βλαχοδήμου είναι η πιο ανερχόμενη του πρωταθλήματος;

«Πολλά υποσχόμενη ναι, επειδή γνωρίζω καλά τα παιδιά. Καβαλημένη όμως, όχι, για να σε προλάβω. Θα βοηθήσουν πολύ την Ξάνθη και θεωρώ ότι τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου έχουμε όλο το μέλλον μπροστά μας για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να καταξιωθούμε στο χώρο».


-Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής είναι καλύτερος απ' τον ξένο, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει πολύ η αγορά γι' αυτόν;

«Οι Ελληνες έχουν ψυχή και αγωνίζονται περισσότερο για την ομάδα και λιγότερο για τον εαυτό τους».


-Πώς εξηγείς την ξενομανία που διέπει τις ομάδες;

«Αρκετές ΠΑΕ αδικούν τους Ελληνες και φέρνουν ξένους αμφιβόλου αξίας, τους οποίους και χρυσοπληρώνουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός να μην προσφέρουν και αφετέρου να φεύγουν νύχτα».


-Επί θητείας Βόλφγκανγκ Βολφ ο Γερμανός τεχνικός σε εμπιστεύτηκε αρκετά και φάνηκε ότι παίρνεις προβάδισμα για την 11άδα. Ωστόσο, μετέπειτα βρέθηκες στην αφάνεια και πήρες ξανά μπρος με την έλευση του Ουζουνίδη. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα;

«Πράγματι, με πίστευε πολύ και τον ευχαριστώ. Ήμουν απ' τις αδυναμίες του. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εξήρε τα προσόντα μου. Μετέπειτα, όμως, ανέλαβαν διάφοροι προπονητές και βρέθηκα μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Η αλήθεια είναι πως δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, ενώ και ο κάθε προπονητής είχε τις δικές του σκέψεις. Έτσι, θεώρησε καλό να μη βρίσκομαι ορισμένες στιγμές ούτε στην αποστολή. Όμως είναι επαγγελματίας και σέβομαι τις αποφάσεις του εκάστοτε τεχνικού».


-Εχει αποδώσει το πάντρεμα νέων και παλιών στην Ξάνθη;

«Κανένας παίκτης δεν έχει παράπονο. Ακόμα και εμείς οι νεότεροι βοηθούμε τους παλιούς στην καθημερινότητά τους. Στην προσαρμογή τους. Το κλίμα είναι ιδανικό».


-Δηλαδή όλα είναι μέλι γάλα στα αποδυτήρια και δεν συμβαίνει το παραμικρό; Ή κρατάτε καλά τα στεγανά και δεν υπάρχουν διαρροές;

«Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι το τραγικό. Είμαστε ένα σύνολο που δεν έχει αντιδικίες και προβλήματα. Η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι άριστοι χαρακτήρες, ενώ και το νεαρό της ηλικίας φρενάρει το όποιο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι το επιλήψιμο».


-Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που βρέθηκες σ' αυτόν το σύλλογο;

«Κάθε παίκτης που ξεκινάει από μικρός σ' αυτό το άθλημα στόχος του είναι να αγωνιστεί στη Super League. Ηρθα σε ομάδα που δεν έχει προβλήματα. Παράλληλα, διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να δουλέψουν απερίσπαστοι. Το κυριότερο απ' όλα είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά».


-Σου δόθηκαν ευκαιρίες ανέλιξής σου;

«Φέτος περισσότερες. Θέλω να δικαιώσω την εμπιστοσύνη της διοίκησης και του προπονητή μου».


-Πιστεύεις ότι οι αποδοχές σου ανταποκρίνονται στην αξία σου ή θεωρείς τον εαυτό σου αδικημένο;

«Μερικοί έρχονται στην Ξάνθη και νομίζουν ότι έχουν γίνει παιχταράδες. Αξιώνουν υπέρογκες αποδοχές. Τα χρήματα που προσφέρει η Ξάνθη ανταποκρίνονται στα μέχρι τώρα στάνταρ μου. Ακόμα βρίσκομαι στο ξεκίνημα και είναι στο χέρι μου να εκτοξεύσω το κασέ μου».


-Το γεγονός ότι αμείβεσαι σχετικά ικανοποιητικά αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι νέοι αντίστοιχης ηλικίας με τη δική σου παραμένουν άνεργοι;

«Είμαι απ' τους τυχερούς της γενιάς μου και η Ξάνθη έχει βοηθήσει τα μέγιστα σ' αυτό».


-Αν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις κατάκτηση του Κυπέλλου ή κατάληψη της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα, πού θα κατέληγες;

«Με μια γρήγορη ματιά, μου κάνουν και τα δύο. Σε μια δεύτερη σκέψη θα προτιμούσα κατάκτηση του Κυπέλλου, γιατί αποτελεί μεγαλύτερη διάκριση για την ομάδα, αλλά και σε ατομικό επίπεδο».


-Τι σημαίνει για σένα ο Μαρίνος Ουζουνίδης;

«Τον γνωρίζω καλά, γιατί ήμουν στις ακαδημίες του από εννέα ετών. Είναι ένας προπονητής που δίνει ευκαιρίες. Το γεγονός ότι υπήρξε και ο ίδιος ποδοσφαιριστής βοηθάει πολύ, διότι γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία και “διαβάζει” την ψυχολογία όλων των παιδιών. Μ' αρέσει γιατί βρίσκεται διαρκώς δίπλα μας. Συζητάει μαζί μας και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Θεωρώ ότι δεν έχει αδικήσει κανέναν».


-Είσαι έτοιμος να κάνεις το ποδοσφαιρικό άλμα στην καριέρα σου, εφόσον υπάρξει μια πρόταση για την απόκτησή σου;

«Κάθε παίκτης τοποθετεί τον πήχη ψηλά. Μερικές φορές και ψηλότερα απ' ό,τι πρέπει».


-Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής στη δική σου θέση για να ξεχωρίσει;

«Πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, να διαβάζει το παιχνίδι κατά τη διάρκειά του, να έχει γερά πνευμόνια, αλλά και ταχύτητα σκέψης».


-Σε ποιους τομείς υστερείς αγωνιστικά και χρήζουν βελτίωσης;

«Στην κίνηση δίχως μπάλα, σε φάση άμυνας. Πρέπει να βελτιώσω και το πρέσινγκ».


-Πώς βίωσες το ντεμπούτο σου στη Super League, αλλά και τη στιγμή που σημείωσες το παρθενικό σου τέρμα;

«Το ντεμπούτο μου στο ματς με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο συνδυάστηκε με ανεπιτυχές για την ομάδα μου αποτέλεσμα. Κρατώ μόνο τη στιγμή της πρώτης μου συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία. Η αλήθεια είναι το βράδυ που προηγήθηκε του αγώνα το σκεφτόμουν πολύ. Απ' την άλλη, το πρώτο γκολ με έκανε να πετάω στα σύννεφα. Με χαροποίησε το γεγονός ότι με θυμήθηκαν ακόμα και παλιοί φίλοι για να με συγχαρούν».


-Ποιον ποδοσφαιριστή έχεις ως πρότυπό σου;

«Toν Τσάβι. Δεν υπάρχει καλύτερος στον κόσμο».


-Ποιο είναι το όνειρό σου;

«Στόχος μου είναι να αγωνιστώ σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Μ' αρέσει πολύ το ισπανικό πρωτάθλημα».


-Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;

«Θα ήθελα σε προσωπικό επίπεδο να δημιουργήσω οικογένεια παρόμοια με τη δική μου».


-Είναι το ποδόσφαιρο αυτό που σου έχει… κλέψει την καρδιά ή κάτι άλλο;

«Υπάρχει και η κοπέλα μου, η Κατερίνα, φοιτήτρια Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη, με την οποία διατηρώ δεσμό».


-Ανασύροντας από τη μνήμη σου, με τι έχεις συνδέσει αυτές τις άγιες μέρες ως πιτσιρικάς;

«Ήταν απ' τις λιγοστές στιγμές που πήγαινα στην εκκλησία για να δω τα δυναμιτάκια να σκάνε. Με πυρσούς στο χέρι ανέβαινα πάνω στο καμπαναριό. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στο σπίτι για φαγητό με την οικογένεια».


-Τι περιμένεις απ' τον Αϊ-Βασίλη;

«Είμαι αρκετά μεγάλος για να πιστεύω σ' αυτόν».


-Σε όσους δεν τον γνωρίζουν ο Χρήστος Πανόπουλος μοιάζει στριφνός, αλλόκοτος, με περίεργες ορισμένες φορές αντιλήψεις και ενέργειες. Τι άνθρωπος είναι τελικά;

«Είναι χαρισματικός, δίκαιος, αλλά συνάμα αυστηρός και σοβαρός στη δουλειά του. Και έτσι πρέπει, για να επιβιώσει στον αδυσώπητο χώρο του ποδοσφαίρου. Οσα χρόνια βρίσκομαι στην Ξάνθη δεν έχω ακούσει κάποιον να εκφράζει παράπονα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ηρεμία και τη διοικητική σταθερότητα».


-Λέγεται πως, όταν θυμώνει, γίνεται... θηρίο ανήμερο. Ισχύει αυτό;

«Δεν τον έχω πετύχει μέχρι τώρα σε τέτοιο στιγμιότυπο. Αλλά, αν συμβεί αυτό, προφανώς θα έχει τους λόγους του. Αυτό ισχύει για τον καθένα, εφόσον τον φέρεις στα όριά του».


-Ο Φερνάντο Σάντος έχει δείξει ότι η πόρτα της «γαλανόλευκης» είναι ανοιχτή για όλους. Πιστεύεις ότι αξίζεις μια ευκαιρία;

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς. Μόλις φέτος πήγα στην Εθνική Ελπίδων. Ωστόσο, μια κλήση στην Ανδρών αποτελεί ευσεβή πόθο. Ονειρο ζωής».


-Οι ποδοσφαιριστές είναι όντως καλοπληρωμένοι;

«Αυτό αποτελεί μύθο. Μόνο οι φίρμες αμείβονται αδρά».


-Συμμερίζεσαι εν μέρει την άποψη ορισμένων ότι οι ποδοσφαιριστές απλά κλωτσούν μια μπάλα και βγάζουν χρήμα με ουρά;

«Δεν είναι έτσι, αφού στερούμαστε αρκετά πράγματα. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, το ωράριό μας κ.λπ.».


«Είναι το πρόσωπο με το οποίο βρίσκομαι πιο κοντά. Ταιριάζουν τα χνώτα μας, οι χαρακτήρες μας» θα πει για τον κολλητό του ο μεσοεπιθετικός της ακριτικής ομάδας και συνεχίζει. «Απ' τη στιγμή που συγκατοικούμε κιόλας, ξέρει τα πάντα για μένα. Από ποδοσφαιρικά μέχρι και προσωπικά. Του έχω τυφλή εμπιστοσύνη».


-Το ποδόσφαιρο μπορεί να ανθίσει στη χώρα μας με βάση όσα διαδραματίστηκαν αλλά και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες;

«Είναι ό,τι χειρότερο για έναν ποδοσφαιριστή που ξεκινάει τώρα να ακούει και να βλέπει όσα έλαβαν χώρα. Όμως, θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».


-Έχεις παίξει ποτέ στοίχημα;

«Ναι, παλαιότερα».


-Το θεωρείς… πληγή για το ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα. Πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί».


-Ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο και ποια σε εντυπωσιάζει;

«Η ΑΕΚ. Δεν περίμενα να κάνει τέτοια πορεία με τόσα προβλήματα. Δεν νομίζω ότι θα αντέξει μέχρι τέλους. Ο τίτλος θα παιχτεί ανάμεσα στους δύο «αιωνίους»».


-Ποιον θα ήθελες συμπαίκτη σου;

«Τον Μήτρογλου, γιατί… μυρίζεται το γκολ. Μπορεί να βρει δίχτυα από το πουθενά».


-Τι λείπει απ' το πρωτάθλημα;

«Η αξιοπιστία. Αυτή απομάκρυνε τον κόσμο απ' τα γήπεδα».


-Στην εποχή του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων πιστεύεις ότι πρέπει να «πουλάς» και λίγο τον εαυτό σου για να διακριθείς;

«Ναι, χρειάζεται. Πρέπει να αυτοδιαφημίζεσαι. Όμως, το κυριότερο απ' όλα είναι να ξέρεις πού πρέπει να μπαίνει η κόκκινη γραμμή. Γιατί όλο αυτό μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ».

.