Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Koμοτηνή: η πόλη που “ξεφτίλισε” τον Καραθεοδωρή

Που να το φανταζόταν ο γνωστός μαθηματικός και σύμφωνα με την Ιστορία δάσκαλος του Αϊνστάιν πως το 2011 θα αποτελούσε ντεκόρ για καλαμπόκια, ποπ κορν και μαλλί της γριάς!
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το “κατσιβέλ – πανηγύρ” της φωτογραφίας δεν βρίσκεται στα βάθη της Ασίας αλλά στο κέντρο της Κομοτηνής, για την ακρίβεια στο κέντρο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας: κάτω ακριβώς από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή!

Τον οποίον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή οι Κομοτηναίοι έχουν τιμήσει με τόσες και τόσες εκδηλώσεις, μέχρι και με μουσείο (να δώσουμε και τα εύσημα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη για να είμαστε και δίκαιοι και να μη ξυνίζονται ορισμένοι συνεργάτες του και γυρνούν το κεφάλι τους αλλού όταν μας βλέπουν…) και για τον οποίον η πόλη μας βρίσκεται σε διαμάχη με άλλες πόλεις όσον αφορά στην καταγωγή του παγκοσμίως γνωστού μαθηματικού!

Στο άγαλμα λοιπόν του παγκοσμίως γνωστού επιστήμονα, ο εν λόγω μικροπωλητής φαίνεται πως βρήκε φιλόξενο χώρο να αποθέσει την πραμάτια του, όλον τον εξοπλισμό του ενώ πολλές φορές παρκάρει ακριβώς σε αυτό το σημείο μέχρι και το Ι.Χ. για όση ώρα βρίσκεται εκεί τα βράδια προφανώς γιατί βαριέται να περπατάει μερικά μέτρα παραπάνω! Αφού μπορεί και έφτιαξε το “μαγαζί” του, τι είναι να φτιάξει και ένα “πάρκιν”;

Κι αυτό φυσικά δεν γίνεται μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά εδώ και αρκετό καιρό όπως στις 18 Δεκεμβρίου είχαμε ξαναγράψει: http://rodopinews.gr/?p=23809

Οι δύο φωτογραφίες του γνωστού επιχειρηματία της πόλης μας Γιώργου Βολουδάκη είναι χαρακτηριστικές της βαλκάνιας μιζέριας και τριτοκοσμικής υπανάπτυξης που δυστυχώς κυριαρχεί σε πολλά σημεία της πόλης μας. Μίας πόλης που μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες ως έδρα πανεπιστημίου και στρατιωτικών μονάδων να ευεργετήθηκε όσο λίγες άλλες από την κουλτούρα και τα χρήματα τόσων και τόσων ξένων (φοιτητών, καθηγητών, στρατιωτικών και φαντάρων) που πέρασαν από τα μέρη μας, όμως που δυστυχώς στην ουσία παρέμεινε αυτή που ήταν πάντοτε και σε κάθε περίσταση δεν χάνει την ευκαιρία να μας το δείχνει επιδεικτικά.

Η λεγόμενη και “Κομοτηνή του Μπουκλουτζά”, με καινούριους δρόμους που όμως σε λίγο καιρό γεμίζουν με λακούβες, σκουπίδια και λασπόνερα, με “χαμογελαστούς” και “άνετους” ανθρώπους που με βία προσπαθούν να κρύψουν τις παλιανθρωπιές και τις παρανομίες τους αλλά και με “πολιτισμό” και “κουλτούρα μεγάρου” που όμως αναδεικνύονται με ρύπανση και αντιαισθητικά παλιόχαρτα. Αυτή είναι η πόλη μας, αυτοί είμαστε κι εμείς. Πόλη “ντούμπλε φας” που φοριέται έτσι και αλλιώς. Το πρωί Ευρώπη, το βράδυ Βαλκάνια.

Οχι, δεν τα βάλαμε καθόλου με τον μικροπωλητή. Ισα – ίσα, τώρα που το θέμα έχει ξεφτιλιστεί τόσο πολύ και για τόσο καιρό, με την μη παρέμβαση κανενός αρμοδίου για την απομάκρυνσή του, εμείς ζητάμε το αντίθετο: ο μικροπωλητής αυτός να τιμηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με την θέση αυτή, στην οποία θα μπορεί να έχει μόνιμο το τσαντίρι αλλά και το πάρκιν του, ώστε όλοι οι επισκέπτες της πόλης μας να μπορούν γρήγορα και εύκολα να καταλάβουν που ακριβώς έχουν έρθει!

Να του παραχωρηθεί λοιπόν η θέση αυτή και μάλιστα δωρεάν και να ανακηρυχθεί επίτιμος πρέσβης της Κομοτηνέζικης (υπο)κουλτούρας. Κι αυτό για να σταματήσουν κάποιοι δήθεν παντογνώστες να μας “ξεγελάνε” πως δήθεν η Τσανάκλειος ή η Λέσχη Κομοτηναίων ή το Σπαθί ή το Μέγαρο Μουσικής είναι η χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης μας.

Τρίχες! Το “τσαντίρι του Καραθεοδωρή” είναι η χαρακτηριστική εικόνα της πόλης μας. Διαδώστε την παντού και διασώστε την. Είναι η πολιτισμική μας ταυτότητα.

 
Πηγή:  http://rodopinews.gr/