Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στο έλεος του Θεού τα ελληνοχριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

Αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με καθυστέρηση μηνός για την καταστροφή τμημάτων του τείχους του Μεγάλου Βυχαντινού Ανακτόρου της Πόλης
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τη λύπη του γιατί, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει, «τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης μέριμνας για την προστασία τους», εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.Η ανακοίνωση εκδόθηκε διότι, πριν από περίπου ένα μήνα, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, καταστράφηκαν τμήματα του τείχους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να οικοδομηθεί πενταόροφο ξενοδοχείο.

Σκαπτικά μηχανήματα μπήκαν στο Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης και κατεδάφισαν τμήματα του τείχους. Παράλληλα, οι Τούρκοι εργολάβοι τοποθέτησαν ξύλινο παραβάν για να κρύψουν το βανδαλισμό.

Μόνο πρινς από λίγες μέρες το Συμβούλιο Προστασίας των Μνημείων αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του ξενοδοχείου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και η κατεδάφιση των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι, η πρόσφατη μετατροπή σε τέμενος, του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του και συγκριμένα με την πρώτη και την έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.

Επίσης, τονίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πίστη ότι τα πολιτιστικά μνημεία που έχει κληροδοτήσει η ιστορία και η γεωγραφία, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός. Αποτελεί πάνω από όλα χρέος έναντι των επερχόμενων γενεών.

Καταλήγει τονίζοντας ότι «οι τουρκικές αρχές θα επιληφθούν των θεμάτων αυτών, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας».

.