Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη υπό τον Πεταλωτή για τις πλημμύρες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Κομοτηνή, όπου επέλεξε να βρίσκεται ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης σε μια τόσο κρίσιμη και σημαντική ημέρα πολιτικών αναταράξεων

        ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργο Πεταλωτή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης με θέμα την ενίσχυση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες καθώς και των πληγεισών επιχειρήσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Ισμέτ, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής, κ. Κυπριανίδης, ο αντιδήμαρχος Ιάσμου κ.Μεμέτ, και στελέχη της τεχνικής και κοινωνικής Υπηρεσίας των δύο Δήμων.

Ο Γιώργος Πεταλωτής, ενημερώθηκε εκτενώς και συνεχάρη τους αρμοδίους για όλες τις κινήσεις που έγιναν στην περιοχή. Επίσης για τις ανάγκες του Δήμου Κομοτηνής, τις δυνατότητες καταγραφής και πληρωμής αποζημιώσεων για την άμεση ανακούφιση και κάλυψη των βιοτικών αναγκών των πληγέντων.

«Τα χρήματα δεν πηγαίνουν αλόγιστα σε όσους δηλώνουν πλημμυροπαθείς διότι είναι εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος αλλά και των πραγματικών δικαιούχων. Υπάρχει από το Νόμο διαδικασία με επιτροπή για να διερευνήσει ποιοι είναι οι δικαιούχοι»
Συμφωνήθηκε παράλληλα η συνεργασία των Δήμων Κομοτηνής και Ιάσμου, σε επίπεδο υπηρεσιών, για την καταγραφή των ζημιών και στο Δήμο Ιάσμου.

« Τις ελλείψεις του Δήμου Ιάσμου σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών θα τις καλύψει ο Δήμος Κομοτηνής με τεχνογνωσία και με σύσταση επιτροπής για τις καταγραφές, μέσω της συνεργασίας που ήδη υπάρχει».

Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων. Μάλιστα υπήρξε και επιτόπια τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Πεταλωτή με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μωραϊτη, για την άμεση συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορά έγινε και στις υποδομές των Δήμων, οι οποίες υπέστησαν ζημιές ώστε να αποκατασταθούν

«Η αποζημίωση και χρηματοδότηση των δομών και υποδομών των Δήμων πρέπει να γίνει, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που διανύουμε, ώστε να είμαστε πιο προστατευμένοι και θωρακισμένοι στο μέλλον. Όταν υπάρχει σωστός συντονισμός από την Πολιτεία μπορούμε να πετύχουμε άμεσα αποτελέσματα από ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα».

Ο Υφυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε θετικά και στη συμβολή των υπηρεσιών ΥΑΣΒΕ και ΕΛΓΑ για την άμεση κινητοποίηση τους προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Δεσμεύτηκε, ακόμη, να προωθήσει σε κεντρικό επίπεδο το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων των δικαιούχων και συνέχισε:

«Είναι ευτύχημα που δεν έχουμε μεγάλες καταστροφές στη Ροδόπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τους Δήμους, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλες τις κρατικές Αρχές οι οποίες παρενέβησαν καταλυτικά και σε επίπεδο καταγραφής των ζημιών».

Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης στην Αθήνα, άμεσα, για τα μην καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων που θα επακολουθήσουν των καταγραφών.
 
.