Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Έκτακτο: Εκκενώνουν τέσσερα παρέβρια χωριά λόγω των πλημμυρών στον Έβρο

Τα νερά ήδη κατέκλυσαν Δίκαια και Ορμένιο, ενώ αναμένονται επιπλέον ποσότητες
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της έκτακτης σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στην Ορεστιάδα

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.


Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Στην ενδεχόμενη εκκένωση αποφασίστηκε να συμμετέχουν οχήματα των δήμων, του στρατού και της αστυνομίας, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει και έντονη παρουσία του στρατού και της ΕΜΑΚ-Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδων διάσωσης εθελοντών για συνδρομή.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί  έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης πλημμυρών καθόσον μεγάλες ποσότητες νερού εισέρχονται από το βουλγαρικό έδαφος στον ποταμό Έβρου περιοχή του Ορμενίου με αποτέλεσμα ήδη να έχουν πλημμυρίσει περιοχές των Δικαίων και του Ορμενίου. Εκεί είχε αποφασιστεί για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω της κρισιμότητας να συνεδριάσει τον Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) στην Ορεστιάδα (κτίριο εξωτικών νοσημάτων της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας) για λήψη συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης

.