Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ετοιμάζεται η μελέτη για την ΕΟΖ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Θα την λάβουν πρώτα στα χέρια τους τα Επιμελητήρια της περιοχής  και στη συνέχεια οι φορείς θα διαβουλευθούν παρουσιάζοντας τις τελικές τους προτάσεις
   ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ;

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης και Επιμελητήρια της περιοχής θα έχουν στα χέρια τους την μελέτη για τις δυνατότητες εγκατάστασης στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ). Στη συνέχεια, οι φορείς θα διαβουλευθούν παρουσιάζοντας τις τελικές τους προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και... Έβρου Γιώργου Ντόλιου, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέστησε σαφές ότι γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν αφού δεν είναι συμβατή η δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης σε επίπεδο Περιφέρειας ενώ γίνονται προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία κυβέρνησης και ΕΕ, στην περίπτωση που θα είναι θετική η απάντηση της τοπικής κοινωνίας.

Το εμπόδιο της δημιουργίας ΕΟΖ στη Θράκη που προκύπτει απ’ την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την καθιστά μη συμβατή, θα μπορούσε να υπερκεραστεί με ένα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η αίτηση θα βασίζεται στη δυνατότητα χορήγησης εξαίρεσης μέσω ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης από την πλευρά της Ένωσης.

Αυτή η διέξοδος αναφέρεται και στην τεχνική έκθεση που συνέταξε ο δικηγόρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Δρ. Hans Beeg, ενώ η τελική μελέτη του εγχειρήματος, όπως την επιθυμούν οι επιχειρηματίες της περιοχής, θα προωθηθεί στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να ακολουθηθεί η συνήθης θεσμική διαδικασία.

Ως επιχείρημα για την βούληση να δεχτούν την ΕΟΖ οι τοπικές κοινωνίες, θεωρείται όπως καταγράφεται, η θετική γνωμοδότηση Επιμελητηρίων της Θράκης, ωστόσο προαπαιτούμενο είναι η θετική γνώμη που θα προκύψει από την διαβούλευση σε επίπεδο περιφέρειας.

Πάντως, ακόμη και οι υπέρμαχοι της ΕΟΖ, δηλώνουν ότι στα όποια κίνητρα που θα ισχύσουν θα πρέπει να ενταχθούν παλιές και νέες επιχειρήσεις και πως οι νέες επενδύσεις δεν θα διαταράξουν τον υπάρχοντα επιχειρηματικό ιστό της περιοχής. Τέλος, περιφερειάρχης, δήμαρχοι και Επιμελητήρια τάσσονται κατά κάθε πιθανής καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων εντός της ΕΟΖ.

Τέλος, κάθετα αντίθετα στην ΕΟΖ εμφανίζονται τα Εργατικά Κέντρα στην ΑΜ-Θ, υποστηρίζοντας ότι όπου εφαρμόζονται οι ΕΟΖ, καταλύουν τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς ιστούς.

 
Πηγή:  http://www.sferikos.gr/