Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το δισέλιδο αφιέρωμα του "Έθνους" για το ινδικό χαρμάνι στη ΣΕΚΑΠ

Την παρθενική έλευση ινδικών κεφαλαίων στη χώρα μας φέρνει η συμφωνία εξαγοράς της θρακιώτικης καπνοβιομηχανίας από τον Ινδό μεγιστάνα Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ
ΝΕΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Την παρθενική έλευση ινδικών κεφαλαίων στη χώρα μας φέρνει η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ από τον Ινδό μεγιστάνα Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα που ελέγχει έναν παγκοσμίου διαμετρήματος όμιλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Απόγονος μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Ινδίας ο Μπομιντάλα, μαζί με τα τρία του αδέρφια, ελέγχουν τον πανίσχυρο επιχειρηματικό κολοσσό BBM Bommidala Group στον οποίο ανήκει η εταιρεία Bommidala Enterprises Pvt που αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ.

Ο ινδικός όμιλος που απέκτησε τη θρακιώτικη καπνοβιομηχανία πέραν της δραστηριοποίησής του στον χώρο των τσιγάρων και του καπνού με πελάτες, όπως η αμερικανική Phillip Morris και η βρετανική Imperial Tobacco, διαθέτει αεροπορική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες κατασκευής φωτοβολταϊκών στον κόσμο, μεγάλη τεχνική εταιρεία και συμμετέχει σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ινδίας. Επίσης δραστηριοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία, στα τρόφιμα, στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και στις υπηρεσίες. Ο Ράμα Μπομιντάλα βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της BBM Bommidala Group η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια και έχει παρουσία σε πολλές χώρες εκτός Ινδίας, μεταξύ των οποίων τα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γερμανία, η Κίνα και η Αφρική.


Στο χείλος της κατάρρευσης

Η ελληνική καπνοβιομηχανία βρισκόταν μια ανάσα από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Μάλιστα είχε αναστείλει τον τελευταίο μήνα την παραγωγική της λειτουργία ελλείψει ρευστότητας. Τα αποτελέσματα της εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη διαχείριση της δυσχερούς κατάστασης στην αγορά του καπνού και των προϊόντων του, επειδή είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στη φορολογία των τσιγάρων, προκειμένου να διατηρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις τιμές των τσιγάρων της.

Η καπνοβιομηχανία με έδρα στη Ξάνθη, ιδρύθηκε το 1975 με απόφαση του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Ελλάδας και το 1980 κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά τα πρώτα σήματα: το «Sekap» και το «Kiretsiler».

Το 1984 λανσάρει το πρώτο ελληνικό blend, το «Cooper», ενώ το 1997 αξιοποιώντας μια ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων εισήγαγε στην αγορά το BF που διαθέτει το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο.


Υπερπρωταθλητής
Τζιράρει 70 εκατ. σε Δύση και Ανατολή

Από το 2007 και κάθε χρόνο η BBM Enterprises, την οποία διευθύνει από το 1996 ο Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα, βραβεύεται ως ο καλύτερος εξαγωγέας κομμένου καπνού από το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αξία των ινδικών εξαγωγών καπνού έχουν αυξηθεί κατά 390% την τελευταία δεκαετία και ανήλθαν σε 923 εκατ. δολάρια το τελευταίο έτος. Η ΒΒΜ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας με παρουσία σε 50 χώρες και από το 2001 κατόρθωσε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της από 20 εκατ. δολάρια σε 71 εκατ. το 2011.


Για την εξαγορά και τις οικοδομές
Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο

Η πρώτη ιδιωτικοποίηση στη μετά Μνημονίου εποχή είναι πλέον γεγονός. Η πρόταση της ινδικής εταιρείας Bommidala Enterprises για την εξαγορά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ έγινε αποδεκτή ως η καλύτερη και προσφορότερη μεταξύ οκτώ ενδιαφερομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης, με τους εκπροσώπους της ινδικής εταιρείας.

Οι Ινδοί θα καταβάλουν 25,4 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Το ποσό καλύπτει την αξία μετοχών και τις τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Επιπλέον, ο νέος βασικός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας δεσμεύτηκε να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση στις αρχές του επόμενου μήνα, κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν για την πλήρη επαναλειτουργία της εταιρείας και την ενίσχυση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Με την κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση ο ινδικός όμιλος θα αποκτήσει και την καταστατική πλειοψηφία στην εταιρεία.

Πέραν όμως της κάλυψης της αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας, οι Ινδοί, βάσει του επιχειρηματικού τους σχεδίου, πρόκειται να επενδύσουν άμεσα κεφάλαια της τάξης των 17 εκατ. ευρώ για πρόσθετο μηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, ενώ εκτός της διατήρησης όλων των εργαζομένων (270 άτομα), έχουν προβλέψει την ανάπτυξη 100 νέων θέσεων εργασίας.

Ο δρόμος για την πώληση της ΣΕΚΑΠ άνοιξε τον περασμένο Μάιο όταν στη γενική συνέλευση της εταιρείας άλλαξε το καταστατικό της καπνοβιομηχανίας προβλέποντας τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των Ινδών για την εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας είναι ότι με αυτήν την επένδυση δημιουργούν πύλη εισόδου των προϊόντων της BBM Bommidala όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στόχος του Ινδού επιχειρηματία του ινδικού ομίλου είναι να καταστεί η ΣΕΚΑΠ πρώτη δύναμη στην ελληνική αγορά και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του ινδικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί και η αξιοποίηση του βιολογικού φίλτρου biofilter που χρησιμοποιείται στα τσιγάρα BF, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας με σκοπό την προώθησή του και σε άλλες χώρες.


Το χόμπι των Μπομιντάλα είναι τα πολυτελή αυτοκίνητα.
Στη φωτογραφία ο αδελφός του Ράμα, Σρινίβας, ο
οποίος είναι πρόεδρος στην ομάδα κρίκετ του πεθερού
«Σοϊ πάει το βασίλειο»
Δυναστεία με χρυσές κουμπαριές

Η ραχοκοκαλιά της BBM Bommidala Group κοινοπραξίας είναι η οικογένεια Μπομιντάλα, η οποία δεν ελέγχει απλώς τις επιχειρήσεις, αλλά τις διοικεί. Στο «τιμόνι» όλων των εταιρειών βρίσκεται κάποιο μέλος της οικογένειας, η οποία ασχολείται με το εμπόριο καπνού εδώ και εννέα δεκαετίες, πριν απ' την ίδρυση ακόμα της ΒΒΜ απ' τον Μπομιντάλα Μπάνου Μούρτι.

Οπως γράφει το ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρείας, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας το 1952 χτύπησε την πόρτα της ιαπωνικής αγοράς και έγινε ο πρώτος Ινδός εξαγωγέας καπνού σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, ακόμα και στη Σοβιετική Ενωση. Παρά τη μεγάλη διασπορά των δραστηριοτήτων της, η εξαγωγή ελαφρώς κατεργασμένου καπνού και τσιγάρων είναι μέχρι σήμερα η βασική πηγή εσόδων της οικογένειας.

Η έδρα της ΒΒΜ βρίσκεται στην πόλη Γκουντούρ στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ανατολικής Ινδίας. Η πόλη είναι γνωστή- όχι μόνο στην Ινδία, αλλά διεθνώς- ως εξαγωγικό κέντρο και αγορά καπνού, βαμβακιού και πιπεριών τσίλι. Υπάρχουν πολλοί έμποροι αυτών των ειδών που είναι πλέον βαθύπλουτοι και ζουν ως τέτοιοι. Είναι φυσικό λοιπόν τα πολυτελή αυτοκίνητα να «πουλάνε τρελά» στην Γκουντούρ. Τον εντυπωσιακότερο στόλο έχει η οικογένεια Μπομιντάλα με τουλάχιστον 20 τέτοια αυτοκίνητα (οι έξι είναι Mercedes), τα οποία παραχωρούνται και στους εμπορικούς εταίρους της οικογένειας που έρχονται και μένουν για καιρό στην πόλη απ' το εξωτερικό.

Οι Μπομιντάλα συγγενεύουν με την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Γκράντι Μ. Ράο, του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου GMR. Σύμφωνα με τη «Sunday Indian», στην ένωση των δύο οικογενειών διά του γάμου συνέβαλε κυρίως ο κορυφαίος πολιτικός παράγων του Αντρα Πραντές, Κ. Ροζάια, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς και με τις δύο. Ανήκουν όλοι στην ίδια κάστα εξάλλου.

Ο Μπομιντάλα Σρινίβας από τότε που παντρεύτηκε την κόρη του προέδρου Ράο είναι δεξί χέρι του πεθερού του και νούμερο δύο στον όμιλο. Αναμείχθηκε ενεργά σε πολλά προβεβλημένα έργα, όπως η κατασκευή του νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο στο Δελχί, που εγκαινίασε ο Ινδός πρωθυπουργός. Ο Μπομιντάλα Σρινίβας, που και αυτός ξεκίνησε την καριέρα του απ' τον καπνό, μεταξύ άλλων, είναι σήμερα στο «τιμόνι» της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της ινδικής πρωτεύουσας, άλλο ένα στην Ινδία (Μπάνγκαλορ), καθώς και στις Μαλδίβες και στην Κωνσταντινούπολη (όχι το κύριο αεροδρόμιο της πόλης). Ο Μπομιντάλα Σρινίβας είναι επίσης πρόεδρος στην ομάδα κρίκετ του πεθερού, την Delhi Daredevils, την οποία αγόρασε ο όμιλος GMR αντί 84 εκατομμυρίων δολαρίων.

•8,5% της ελληνικής αγοράς τσιγάρων ελέγχει η ΣΕΚΑΠ, ενώ το 2010 υπέστη σημαντική συρρίκνωση των μεγεθών της εμφανίζοντας ζημίες ύψους 18.5 εκατ. ευρώ.

•72,4 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο Μπομιντάλα Ράμα Κρίσνα για την εξαγορά, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΣΕΚΑΠ.

 
Πηγή:  http://www.ethnos.gr/