Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Αποκάλυψη: απόφοιτος της Νομικής Κομοτηνής ο 50χρονος πρόεδρος ομάδας που είχε το μεγάλο οπλοστάσιο στην Λούτσα

Ο ρόλος του δικηγόρου με τα εκατοντάδες όπλα, ο «φίλος» από τη Νιγηρία, ο αιχμάλωτος έμπορος και τα υπόλοιπα μυστήρια της περίεργης γιάφκας

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Χιλιάδες όπλα... μοιράζονται κατ' οίκον στην Ελλάδα από οργανωμένα κυκλώματα που κρύβονται πίσω από άτομα υπεράνω υποψίας. Εκατοντάδες πολυβόλα και πιστόλια στοιβάζονται σε διαμερίσματα με σκοπό να μοιραστούν σε ελληνικές συμμορίες ή να πουληθούν σε ομάδες ανταρτών στην Αφρική και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες. Τα περισσότερα από τα όπλα μεταφέρονται ανεξέλεγκτα με εταιρείες κούριερ, με νταλίκες ή μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σαν να είναι... σουβενίρ.

Το οπλοστάσιο-μαμούθ του 50χρονου δικηγόρου, με τουλάχιστον 100 πολυβόλα, πιστόλια και χιλιάδες σφαίρες, που βρέθηκε στη Λούτσα, φαίνεται ότι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της τακτικής των διακινητών των όπλων. Ο γνωστός δικηγόρος των Σπάτων, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος ομάδας Δ' Εθνικής, αποτελεί για την ΕΛ.ΑΣ. ένα μεγάλο μυστήριο. Ενας ευυπόληπτος νομικός και επιχειρηματίας, ο οποίος συχνά «εξαφανιζόταν» επικαλούμενος «μπίζνες» στην Ευρώπη και στην Αφρική. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως εκτιμούν ότι ο 50χρονος δικηγόρος ήταν ένας άριστα καλυμμένος οργανωτής πολυεθνικού κυκλώματος διακίνησης όπλων. Και τα τελευταία 24ωρα προσπαθούν να ανιχνεύσουν την πολυετή παρουσία του.

«Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο δικαστικό φάκελο της υπόθεσης της Λούτσας και των μυστικών ερευνών που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.


Αραγμα και χαμάμ

Ο 50χρονος δικηγόρος είναι γιος γαιοκτήμονα στα Σπάτα που είχε πρωταγωνιστήσει τη δεκαετία του 1970 στις κινητοποιήσεις για την κατασκευή του αεροδρομίου στην περιοχή. Ολοι μιλούσαν για ένα χαμογελαστό παιδί. Σε ειδικό αφιέρωμα που υπήρχε για αυτόν σε έντυπο του Κολλεγίου αναφερόταν ως «λάτρης της ταβέρνας, του καλού κρασιού και της καλής παρέας. Προσπαθεί να αλλάξει ορισμένες αντικειμενικές καταστάσεις με τη δύναμη του χρήματος (άσχετα με το ότι ήταν σπάγκος), ήταν μέλος της Επιτροπής Καλλιστείων του τμήματος και του άρεσαν το άραγμα, ο ναργιλές, το χαμάμ, ο καφές, το τάβλι».

Σε δικαστικό έγγραφο που συνέταξε ο ίδιος αυτοπαρουσιάζεται: «Μετά τις σπουδές μου στη Νομική στη Θράκη, έκανα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εργάστηκα ως νέος δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες, εξελέγην επί οκτώ έτη δημοτικός σύμβουλος των Σπάτων, η θητεία μου ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2002, είμαι πρόεδρος του Αήττητου Σπάτων ενώ είμαι μέλος του Συλλόγου Φίλων του Πολεμικού Μουσείου αλλά και μέλος του Συλλόγου Φίλων Μακεδονικού Αγώνα».


Μήνυση για απαγωγή

Από τη δεκαετία του 1990 ταξίδευε ιδιαίτερα συχνά στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου, όπως δήλωνε, ήταν «νομικός σύμβουλος σε διάφορες επιχειρήσεις, ενώ ασχολείτο και με εμπόριο αυτοκινήτων», χωρίς να αποσαφηνίζει οτιδήποτε άλλο. Οι φίλοι του μιλούσαν για έναν άνθρωπο που του άρεσε να δηλώνει «Ελληνας πατριώτης» και στο σπίτι του είχε συλλογή από ρούχα, σημαίες και τρία όπλα από τους Παγκοσμίους Πολέμους.

Το πρώτο «πλήγμα» στην εικόνα του ήρθε από την κατάθεση που έδωσε στις 15 Ιουνίου 2011 ένας 44χρονος έμπορος αυτοκινήτων από το Μόναχο, ο οποίος είχε μια οικονομική εκκρεμότητα - περίπου 200.000 ευρώ - με τον 50χρονο δικηγόρο, ο οποίος τον προσκάλεσε να τον συναντήσει στη Λούτσα. Σύμφωνα με αυτήν, «αφού είχαμε διέλθει από χωματόδρομους στα Σπάτα, φτάσαμε σε έναν παλιό περιστερώνα και μου ζήτησε να κατέβω. Τότε πετάχτηκαν δύο άντρες και με ακινητοποίησαν πιάνοντάς με από τα χέρια. Ενας από αυτούς κρατούσε ένα μπουλονόκλειδο, ενώ ο δικηγόρος με απειλούσε "θα σε σκοτώσω και ξέρω ότι έχεις παιδιά". Μάλιστα ο δικηγόρος μού έβαλε χειροπέδες και μου έδεσε τα χέρια πίσω. Οταν έμαθαν το συμβάν στην Ασφάλεια των Σπάτων, μου είπε να πάμε εκεί, να τους πω ότι δεν έχει γίνει τίποτε, αλλιώς απείλησε ότι θα σκοτώσει τα παιδιά μου και θα μου βάλει ναρκωτικά στο αυτοκίνητο για να με ενοχοποιήσει».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, μέσω του τότε νομικού του εκπροσώπου κ. Αλέξη Κούγια, ανέφερε στο υπόμνημά του ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι ανυπόστατες και υπέβαλε μήνυση στον 44χρονο έμπορο. Ο φάκελος της υπόθεσης εκκρεμεί στην Εισαγγελία Αθηνών.


Πήγε σε κούριερ!

Πριν από μία εβδομάδα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν σε τουλάχιστον πέντε άδεια διαμερίσματα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Αύρας, στη Λούτσα, δεκάδες πολυβόλα και πιστόλια που προέρχονταν από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οπλα βρέθηκαν και στο σπίτι αλλά και στο γραφείο του δικηγόρου στη Λούτσα. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης ένα κύριο μέρος των όπλων είχε διεκπεραιωθεί μέσω εταιρείας κούριερ που έχει έδρα στο Χαλάνδρι.

Ως αποστολείς των όπλων φέρονταν οι Γερμανοί Μ. Μπρούμερ, Γένσκουλιχ Καρλ, Τόμας Μπουκ, Κέρμαν Σόμερ, δύο άλλοι που αναφέρονται ως μίστερ Ρούες και Κούσουκ, ενώ στις 29 Ιουλίου 2008 είχαν σταλεί εξαρτήματα όπλων από κάποιον Ντάνιελ Ανταμς από τις ΗΠΑ με προορισμό το παλιό γραφείο του δικηγόρου, στην οδό Ακαδημίας 37, όπου υπολογίζεται ότι εκεί στοιβάζονταν τα όπλα παλαιότερα. Πολλά από τα εξαρτήματα όπλων είχαν αποσταλεί μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλα με νταλίκες, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ευρωπαϊκό έλεγχο.

Ο συλληφθείς δικηγόρος δηλώνει στο «Βήμα»
«Είμαι φανατικός συλλέκτης, ήθελα να κάνω μουσείο»

Η Αστυνομία την περασμένη Πέμπτη συνέλαβε τον δικηγόρο που μόλις είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Ο 50χρονος μέσω του νυν δικηγόρου του κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη είπε στο «Βήμα»: «Είμαι φανατικός συλλέκτης όπλων. Μάζευα όλα αυτά τα όπλα προκειμένου να φτιάξω ιδιωτικό μουσείο. Χρόνια προσπαθούσα να πάρω σχετική άδεια. Ενα αυστριακό όπλο που βρήκαν στη Λούτσα ήταν ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Ελληνικός Στρατός στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν πολύ αποτελεσματικό. Τα περισσότερα από τα όπλα τα πήρα μέσω διαδικτυακών πλειστηριασμών και ήταν απενεργοποιημένα, με βουλωμένες τις κάννες. Οι αποστολές των όπλων από γερμανούς εμπόρους ήταν απολύτως νόμιμες. Στη Νιγηρία είχα πάει προσκεκλημένος ενός έλληνα επιχειρηματία, πρώην συμμαθητή μου στο Κολλέγιο, που ασχολείται εκεί με χυτήρια και είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1969. Το κύριο ενδιαφέρον μου ήταν η πώληση αυτοκινήτων σε αφρικανούς επιχειρηματίες. Δεν επιχείρησα να πουλήσω κανένα από τα όπλα που βρέθηκαν στη Λούτσα. Ούτε θα βρεθεί έστω ένα που να έχει χρησιμοποιηθεί».

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον αναφερόμενο έλληνα επιχειρηματία στην αφρικανική χώρα και μας είπε ότι «ουδέποτε ο 50χρονος δικηγόρος ασχολήθηκε εκεί με εμπόριο όπλων».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν: «Θα μπορούσε κάλλιστα ο συγκεκριμένος άνθρωπος να είχε λάβει τη σχετική άδεια συλλέκτη. Ομως αυτό δεν δίνει καμιά εξήγηση γιατί στο οπλοστάσιο βρέθηκαν δεκάδες ομοειδή Καλάσνικοφ και άλλα όμοια πολυβόλα αλλά και χιλιάδες σφαίρες.

Εξάλλου πολλά από τα όπλα δεν ήταν απενεργοποιημένα, όπως λέει. Εχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι πίσω του κρύβεται καλά οργανωμένο δίκτυο πώλησης όπλων στην Αφρική...».

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011 ανακαλύφθηκαν σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τουλάχιστον 16 χαρτοκιβώτια με εξαρτήματα υποπολυβόλων Μ-16 και πιστολιών Glock.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/