Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Πως ο Τσοχατζόπουλος αποτέλεσε με τον Εφραίμ το... "δίδυμο της αμαρτίας"

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η υπόθεση της μεταβίβασης τριών ακινήτων του Άκη στη Μονή Βατοπεδίου μέσω της εταιρείας «Torcaso Investment. Ltd»

     ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση της μεταβίβασης τριών ακινήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου, στη Μονή Βατοπεδίου μέσω της εταιρείας «Torcaso Investment. Ltd».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση δωροληψίας του Άκη Τσοχατζόπουλου ο ηγούμενος Εφραίμ, μία σκέψη που όμως, προσκρούει, κατ΄ άλλους, τόσο στην κοινή, όσο και στην δικονομική λογική, αφού εμπλέκεται ως κατηγορούμενος σε παρεμφερείς υποθέσεις.

Κατά το χρονικό διάστημα από 24 Ιανουαρίου 2007 μέχρι το 2010, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελικής Αρχής, ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τους Νικόλαο Ζήγρα και Γεώργιο Σαχπατζίδη, μεταβίβασε από την εταιρία «TORCASO Investment Ltd», στην Ι.Μ. Βατοπεδίου, τρία ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας, η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της εταιρίας «TORCASO Investment Ltd», η οποία «είχε δαπανήσει» για την αγορά τους περίπου 1.400.000.000 δραχμές.

Τα ακίνητα περιγράφονται ως μία αίθουσα 964 τμ, αίθουσα 1000 τμ και 22 θέσεις πάρκιγκ, όλα στο ίδιο κτίριο, και ένα ακόμη στην Κυψέλη. Όλα πουλήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου από το 2007 έως το 2010, η οποία έλαβε δάνεια για την αγορά τους, έναντι συνολικά 6 εκατ. ευρώ, ποσό που μέσω του εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ν. Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθέτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μέσα σε 206 σελίδες οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, κ.κ. Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, αναλύουν με τον πλέον περιγραφικό τρόπο το πώς η «σκληρή ομάδα» οικονομικών –κατά το κατηγορητήριο- «εγκληματιών» περί τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, ξέπλενε το «μαύρο χρήμα» από τις μίζες γερμανικών εταιρειών. Το χρήμα, αρχικά κατατέθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών και «έκλεισε τον κύκλο» του με αγορές πολυτελών ακινήτων. «Πελάτης» της παράνομης «επιχείρησης», όπως προκύπτει από το πόρισμα, ήταν και η Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Το κυρίως «πλυντήριο», ήταν η «TORCASO INVESTMENTS LIMITED», καθώς, μέσω αυτής, η οργάνωση εμφανίζεται να έχει «ξεπλύνει» πάνω από δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα :«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά».

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος από τον Μάιο του 1998 ως τις 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL.

Κατά την εισαγγελική άποψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικός ιδιοκτήτης των τριών offshore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων. Vς αποδέκτες χρημάτων ή αποστολείς εμβασμάτων εμφανίζεται να είναι ο ίδιος ο υπουργός, ενώ κυριολεκτικά «δεξί του χέρι» και κομβικό πρόσωπο με πολλαπλές αρμοδιότητες είναι ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, που κρατείται ήδη και θα απολογηθεί την Τρίτη του Πάσχα με τους υπόλοιπους δύο συλληφθέντες.


Και μέσω Κύπρου οι μίζες

Στην ιστορία της σύλληψης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και πάλαι ποτέ πανίσχυρου άντρα του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, εμπλέκεται και η Κύπρος, κυρίως, σε ό,τι αφορά την αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR Μ1 που απέκτησε επί υπουργίας του και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου.

Πέραν, λοιπόν, από τις προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων, ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται πλέον και για τις μίζες που δόθηκαν, ύψους 25 εκατ. δολαρίων, για την παραγγελία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς, TOR M1.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος υπήρξε μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τις μίζες από αγορές οπλικών συστημάτων κατά την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός, τα 25 εκατ. δολάρια, ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, ύψους 78 εκατ. δολαρίων και αποτελούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την ελληνική κυβέρνηση από την αγορά των 21 συστοιχιών των TOR M1, εκ των οποίων οι 14 μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να αναπληρώσουν τα κενά στην αεράμυνα από το ναυάγιο της έλευσης των περίφημων πυραύλων S300.

Γι’ αυτή λοιπόν την περίεργη διαδρομή της μίζας των 25 εκατ. δολαρίων από την παραγγελία των TOR M1 ο κ. Τραγάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι αρχηγοί των τριών όπλων ήταν αντίθετοι με την προμήθεια των TOR M1, πλην όμως ο τότε υπουργός ΥΕΘΑ (Άκης Τσοχατζόπουλος) διέγραψε τις αναφορές τους και έστειλε το θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με την ένδειξη «εντολή υπουργού», οπότε και ενεκρίθη.


Δήλωση συνηγόρων υπεράσπισης του Α. Τσοχατζόπουλου

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο Καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του Άκη. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (κ.κ. Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια) σε σχέση με τη σύλληψη του τέως υπουργού προέβη στην εξής δήλωση:

1. Το ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής εκτελέστηκε με θεαματικό (θεατρικό) τρόπο την Μ. Τετάρτη 11.4.2012. Διευκρινίζεται ότι δεν είχε προηγηθεί κλήση προς απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που ποινικοδικονομικά στασιάζεται εντόνως μέσα στη θεωρία και στην πράξη. Συνιστά ανακριτική πράξη ελεγχόμενη με βάση το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α.

2. Η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε από τον κ. Ανακριτή το απόγευμα της Μ. Τετάρτης δεν επαρκεί για την μελέτη δικογραφίας περίπου 10.000 σελίδων. Ερωτάται: Γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την ανθρώπινη αδυναμία που ουσιαστικά αποδυναμώνει την εμμελή άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων.

3. Το κατηγορητήριο καθώς και η συστοιχούμενη εισαγγελική έκθεση αναφέρονται και στην υπόθεση TOR που είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2004 και είχε οριστικά κλείσει, αφού δεν είχαν εντοπιστεί ενοχοποιητικά στοιχεία. Ερωτάται: Γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή;

4. Ο κ. Τσοχατζόπουλος καλείται να απολογηθεί για παραγεγραμμένα αδικήματα. Η απλή ανάγνωση που σχετικών νομοθετικών κειμένων και η αναφορά του χρόνου τέλεσης του αδικήματος οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα περί παραγραφής.

5. Η εισαγγελική έκθεση καταλήγει στην πρόταση-υπόδειξη προς τον κ. Ανακριτή περί προσωρινής κρατήσεως του κ. Τσοχατζόπουλου λόγω της καταστάσεως στα σύνορα της χώρας και των προθέσεων του κ. Τσοχατζόπουλου για διαφυγή προς το εξωτερικό. Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα σε ολόκληρο το διάστημα των 20 μηνών που διαρκεί η εν λόγω δικαστική διαδικασία δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή ασυνέπεια ή απροθυμία εκ μέρους του κ. Τσοχατζόπουλου για συνεργασία με τις Αστυνομικές ή Ανακριτικές αρχές. Τουναντίον ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσιάστηκε πάντοτε με απόλυτη συνέπια και ακρίβεια στις ορισθείσες συναντήσεις. Επιπλέον από εβδομάδων στον κ. Τσοχατζόπουλο έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αφαίρεση του διαβατηρίου. Επισημαίνεται ότι η διάταξη του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει αυστηρώς τις προϋποθέσεις. Η (συσταλτική) εφαρμογή αυτής της διατάξεως αποτελεί το επαχθέστερο δικονομικό μέτρο και επιβάλλεται ως έσχατο μέσο και μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο για τη διασφάλιση του κατηγορουμένου προσώπου, για την αποτροπή τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων. Σε καμία περίπτωση η προσωρινή κράτηση (παλαιοτέρα προφυλάκιση) δεν αποτελεί «προ-ποινή» ή «προκαταβολή ποινής»

6. Το αδίκημα της δωροδοκίας που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο φέρεται να τελέστηκε σε χρόνο (πριν από το 2005), όταν ο σχετικός νόμος περί “ξεπλύματος” δεν το περιελάμβανε στα βασικά εγκλήματα.

7. Η απόφαση για την αγορά των 4 υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο να υλοποιήσει την εν λόγω απόφαση . Ζητήθηκε τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής όσο και στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως από την Εισαγγελία Αθηνών η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων. Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις δεν έγινε δεκτό. Στο αίτημα αυτό θα επανέλθουμε στο πλαίσιο της τακτικής ανακρίσεως.

Αυτά επισημαίνονται προς τήρηση της νομιμότητας και διασφάλιση του κράτους δικαίου».



Πηγή:  http://www.zougla.gr/