Κυριακή 15 Απριλίου 2012

To πασχαλινό μήνυμα του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής

"Ελπίδα και χαρά φέρνει η Ανάσταση του Χριστού", επισημαίνει και αναφέρεται στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι νέοι
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Χρόνια πολλά, ευλογημένα, αναστάσιμα και ειρηνικά ευχήθηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός στο πασχαλινό του μήνυμα. Με αναφορά στην οικονομική κρίση και στην απελπισία που βιώνουν σήμερα κυρίως οι νέοι, ευχήθηκε να στρέψουν το βλέμμα τους στο Χριστό, να παραδειγματιστούν από τα πάθη και το μαρτύριο του και να ελπίσουν με την Ανάσταση του. Αυτό είναι το μήνυμα είπε, ευχόμενος η Ανάσταση του Κυρίου να αγαλλιάσει όλες τις ψυχές που ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους. Το μήνυμα του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού έχει ως εξής: «Ολόκληρος ο ορθόδοξος χριστιανικός λαός απανταχού της γης με θεία ευφροσύνη και ψυχική αγαλλίαση εορτάζει και πανηγυρίζει την γιορτή των γιορτών και την πανήγυριν των πανηγύρεων, την λαμπροφόρον Ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Τη Μεγάλη Παρασκευή του σταυρικού πάθους του θεανθρώπου Ιησού διαδέχεται η Κυριακή του Πάσχα.

Μετά τη θλίψη έρχεται η χαρά. Μετά το πάθος η δόξα, μετά το θάνατο η Ανάσταση. Η Ανάσταση του Κυρίου δεν είναι απλό ιστορικό γεγονός, είναι κίνηση ζωής, «εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασε», είναι πηγή πνευματικής δύναμης, είναι έξοδος από τη φθορά και τη χοικότητα, στην αφθαρσία και αιωνιότητα, είναι ανάσταση της ψυχής, είναι ζωή και ανάσταση κάθε ανθρώπου. Το συγκλονιστικό γεγονός της εκ νεκρών Ανάστασης του Ιησού Χριστού έφερε και τα μηνύματα της νίκης των ηθικών αρχών και αξιών κατά της πολύμορφης κακίας του κόσμου. Έφερε το μήνυμα της ελπίδας και της πίστης στον αγώνα για τα ανώτερα ιδανικά.

Τα μήνυμα της έμπνευσης κα της ενίσχυσης σε όσους προσφέρουν τους βωμούς τους για να σηκώσουν το σταυρό του αγώνα και την κατάκτηση του δικαίου και της ηθικής. Έφερε το μήνυμα του θάρρους σε όσους ανεβαίνουν το Γολγοθά για να υπηρετήσουν υψηλότερους σκοπούς, σε όσους είναι έτοιμοι να προσφέρουν τους εαυτούς τους θυσία πάνω στο βωμό της εξυπηρέτησης του πλησίον, είτε ως ατόμου, είτε ως συνόλου, είτε ως κοινωνίας, είτε ως έθνους. «Αυτή η ημέρα, ην εποίησε ο Κύριος, αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή». Τούτη τη μέρα μπορούμε και χαιρόμαστε. Διότι είμαστε μέλη μιας Εκκλησίας που αγάλλεται στο πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου της. Χάρη στον Αναστάντα Χριστό τολμάμε πραγματικά και ελπίζουμε. Όχι αφηρημένα και γενικά, άλλα ένσαρκα και προσωπικά. Διότι είναι Αυτός που καταργεί το θάνατο, τον αίσχατο εχθρό του ανθρώπου, τον ακατάβλητο φόβο του καθενός μας.

Όμως όλοι εμείς οι Χριστιανοί δεν αγνοούμε την πραγματικότητα, δηλαδή τη αβεβαιότητα και το άγχος που υπάρχει στην πατρίδα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπου πολλοί δυσκολεύονται να επιβιώσουν φθάνοντας στην απελπισία και την απόγνωση. Κυρίως οι νέοι μας χάνουν την έμφυτη αισιοδοξία και βλέπουν παντού αδιέξοδα. Σας υπενθυμίζω ότι ο Υιός του Θεού, έγινε άνθρωπος για να είναι ο αρχηγός και η βεβαίωση της αναστάσεων και της αιωνιότητας μας, λύνοντας την απόγνωση. Ο ενωμένος με τον αναστάντα Χριστό, όσες οικονομικές κρίσεις όσες δοκιμασίες και βάσανα εάν βιώσει, στο βάθος έχει ελπίδα και αγαλλίαση, διότι νοηματοδοτεί τη ζωή του και συνειδητοποιεί την αιώνια προοπτική του. Σε μας μένει η ευθύνη να καταστήσουμε τη ψυχή μας ο καθένας σκηνή μόνιμης διανομής του Αναστάντα Χριστού, για να αποτελέσουμε τη συνέχεια της πορείας των πριν από μας λυτρωμένων αδερφών μας μαρτύρων και ηρώων της Ελληνορθόδοξου πίστης μας.

Η εκκλησία μας δεν κηρύσσει Επανάσταση. Διακηρύσσει Ανάσταση. Αυτή ελευθερώνει από κάθε είδους δεσμά, αυτή λυτρώνει από πάθη, αυτή απομακρύνει τους φόβους, αυτή εξουδετερώνει την απελπισία. Τέκνα μου αγαπητά, ας αγωνιστούμε προσωπικά και συλλογικά με πίστη και ενθουσιασμό, γεμάτη από πασχαλινή χαρά και αναστάσιμη ειρήνη να μην σκοτώσουμε την ελπίδα. Να δούμε τα ουσιώδη του βίου μας.

Να καλλιεργήσουμε την πίστη και τη βιωματική σχέση με τον Αναστάντα Χριστό. Με αυτό τον τρόπο θα γεννηθεί μέσα μας η αγαλλίαση της Αναστάσεων, παρ’ όλες τις γύρω μας δυσμενείς συνθήκες. Μια χαρά και αγαλλίαση που θα πολλαπλασιάζεται όταν θα προσφέρει αγάπη, αλληλεγγύη και ελπίδα αναστάσιμη»

.