Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Οσα συνέβησαν στην κηδεία του δασκάλου Σάββα Μετοικίδη στην Σταυρούπολη Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής παρουσία χιλίων ατόμων, ενώ επικήδειο εκφώνη-σε ο πρόεδρος της Εκπαιδευτι-κής Παρέμβασης Α' Αθήνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 
ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ




Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία 1.000 και πλέον ατόμων, κηδεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Σταυρούπολη ο 42χρονος εκπαιδευτικός Σάββας Μετοικίδης, που απαγχονίστηκε το Σάββατο για πολιτικούς λόγους.

Στην κηδεία που έγινε παραβρέθηκαν, εκτός από συγγενείς και φίλους, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, σύντροφοί του από το χώρο της Αριστεράς και των Παρεμβάσεων, στελέχη αριστερών παρατάξεων από την Ξάνθη, νεολαίοι, φοιτητές και αρκετός κόσμος.Τραγικές φιγούρες, οι δύο γονείς του, ο αδερφός του και τα δύο ανίψια του που αποχαιρέτησαν τον αυτόχειρα με ένα μεγάλο "γιατί", όπως αυτό που φώναξε ο ανιψιός του την ώρα που η γη της Σταυρούπολης σκέπαζε τον 42χρονο δάσκαλο.



Μετά από επιθυμία του εκλιπόντος, δεν απαγγέλθηκαν επικήδειοι ενώ στη δεξίωση μίλησε για τον Σάββα Μετοικίδη ο συνδικαλιστής, σύντροφος και συναγωνιστής του, Δημήτρης Μαργιόλης, Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Παρέμβασης Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθήνας. Αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του, στους αγώνες του για την εκπαίδευση, στην αγάπη του για τους μαθητές του και τους συναγωνιστές του, στην προσπάθειά του για να λειτουργήσουν τα σχολεία μεταναστών.

Εξιστόρησε το περιστατικό των διαδηλώσεων του '09 όταν υπερασπίστηκε ομάδα μαθητών που αποκλείστηκαν από τα ΜΑΤ στην Αθήνα και, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και οδύνης, υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στους αγώνες και στην εκπαίδευση μαζί του, θα βαδίσουν στους ίδιους δρόμους και ότι όσα άφησε σαν ίχνος σε αυτή τη ζωή θα τους συνοδεύουν για πάντα,


Το είχε αποφασίσει εδώ και μέρες
Ο αυτόχειρας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε προαποφασίσει από καιρό την αυτοκτονία του καθώς, όπως αναφέρθηκε, είχε φέρει το σχοινί μαζί του από την Αθήνα! Πριν αυτοκτονήσει πήγε στο καφενείο του χωριού για μια τελευταία παρτίδα τάβλι, όπου συζήτησε για το χώρο της αριστεράς και την άποψή του ενόψει των εκλογών. Επρόκειτο να αναχωρήσει για την Αθήνα με το τρένο στις 6 αλλά λίγο μετά τις 4 μ.μ., μετά το μεσημεριανό της οικογένειας, ο πατέρας του τον βρήκε απαγχονισμένο στην αποθήκη της κατοικίας τους στη Σταυρούπολη.
Οι επιστολές που άφησε ρυθμίζουν με μεγάλες λεπτομέρειες τις προσωπικές του υποθέσεις και εκκρεμότητες, απευθύνονται τόσο στον αδερφό του, όσο και στο πολιτικό του σύντροφο και φίλο Δημήτρη Μαργιόλη, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε αυτές εξηγεί τον πολιτικό χαρακτήρα της πράξης του και τη διαμαρτυρία του για το Μνημόνιο και τις επιπτώσεις στην Ελληνική Κοινωνία. 




Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/