Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Διήμερο ελληνογερμανικό φόρουμ για τον Τουρισμό

Πραγματοποιείται στην Καβάλα και απηύθυνε σε αυτό χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρης Γιαννακίδης


         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω στη γη του Διονύσου, την πατρίδα του Ορφέα, τον τόπο του Δημόκριτου, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ευγένειου Ευγενίδη, του Βασίλη Βασιλικού. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφολογία πολιτισμών, όπως εκφράζονται μέσα από τις διαλέκτους, τα ήθη, τα έθιμα.
Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο με τα μοναδικά απόρθητα δίδυμα τείχη και την Πλωτινούπολη, τα αρχαία Άβδηρα που ίδρυσε κατά τη μυθολογία ο  Ηρακλής, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας - Ζώνης που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, την πόλη των Κικόνων, τη Μαρώνεια που το κρασί της μέθυσε τον Πολύφημο, ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων και στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππησίας και τον προϊστορικό οικισμό του «Αρκαδικού», νότια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ, επανασυνδέεται πλέον με την ιστορική του γεωγραφία στη νέα εποχή, στη νέα οικονομία. 
Οι τόποι και οι λαοί έχουν τη δική τους μοίρα και η μοίρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδέθηκε στενά με τη γεωγραφική της θέση, καθώς εκτείνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγω αυτής της θέσης λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος Δύσης – Ανατολής, Βορρά και Νότου. Στα εδάφη της περιοχής άφησαν τα ίχνη τους πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας,  εδώ ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης, η Απολλώνια αρμονία με την Διονυσιακή έκσταση.
Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.
Καβάλα: Αρχόντισσα αισθητικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών με προνομιακή θέση, η οποία αναγνωρίστηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους και της έδωσε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, τον χαρακτηρισμό «Θερμοπύλες της Μακεδονίας».
Δράμα: ο τόπος του νερού, η Μέκκα του μαρμάρου, με έντονη τη λατρεία του θεού της αμπέλου και του κρασιού.
Ξάνθη: η πατρίδα του Δημόκριτου, η γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκι.
Ροδόπη: η ιστορική Μαξιμιανούπολη και η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.
Έβρος: η Πλωτινόπολη, το σταυροδρόμι της διαπολιτισμικής συνύπαρξης , το σύνορο αλλά και η αρχή της Ελλάδας.
Εδώ η ιστορία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον συνταιριασμένα, συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά που όμοιό του δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού.
Σε αυτήν την Περιφέρεια λοιπόν όλοι οι ενεργοί πολίτες έχουν συναποφασίσει να αναδείξουμε αυτήν την πλούσια και μοναδική ταυτότητα μας. Να του προσδώσουμε αξία και διεθνή αναγνωσιμότητα.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε μία Terra Incognita  (τέρα ινκογνιτα-άγνωστο τόπο) κρύβοντας τα στολίδια της κρατώντας τους για τους πραγματικούς μύστες της ιστορίας και του πολιτισμού.

Σε αυτήν την προσπάθεια λοιπόν στηρίζουμε την τουριστική ανάπτυξη ξεδιπλώνοντας τους πυλώνες της, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Θα μου επιτρέψετε υπερβατικά να τονίσω ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πραγματικά ένας τόπος εναλλακτικός. Για μας η αναπτυξιακή υστέρηση των προηγούμενων ετών αποτελεί πρόκληση για το αύριο.
Μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα διαχέεται σε όλη την Περιφέρεια ανάλογα με την εποχή και για ολόκληρο τον χρόνο πάντα με την σφραγίδα της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και την αξιοποίηση των μοναδικών δώρων που προσφέρει απλόχερα η γη μας.
Και τα μηνύματα από αυτήν την προσπάθεια είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα αλλά και το στοίχημα που έχουμε θέσει είναι σημαντικό.
Για μας ο τουρισμός και οι μορφές που επιχειρούμε να αναπτύξουμε, οικοτουρισμός, αγροτοτουρισμός, χιονοδρομικός, θρησκευτικός, συνεδριακός, για άτομα με κινητικά προβλήματα, ιστορικός, αρχαιολογικός  αποτελεί όχι απλά ένα στοίχημα. Είναι επένδυση στο μέλλον, διαβατήριο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, γύρισμα μίας νέας σελίδας.
Εμείς μόλις ξεκινήσαμε αυτό ταξίδι και σε αυτό αξιολογούμε ως πολύτιμη την βοήθεια των φίλων εταίρων μας .Των συνεργατών μας .Από τους οποίος προσβλέπουμε στην πολύτιμη βοήθεια και αλληλεγγύη τους. Με όρους όμως ισοτιμίας και όχι υποτέλειας.
Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε γι’αυτήν αγωνιζόμαστε σε αυτήν προσβλέπουμε.
Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο μεσογειακός και ευρωπαϊκός πολιτισμός, η γέφυρα που μετέφερε στη Δύση τα γεννήματα και τα καλά της Ανατολής.
Ο Ελληνισμός δεν υπήρξε έθνος αποστολής.
Με τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη δεν μας ενώνει το αίμα.
Μας ενώνει η γλώσσα, ο τόπος, το βίωμα, το ήθος, οι ήχοι, τα χρώματα, η θάλασσα, η στεριά. Μας ενώνουν οι χρήσιμες αξίες που φύονται πάνω στην ίδια ρίζα και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Μας ενώνει ο πολιτισμός που πλάθει την υπαρξιακή μας συνείδηση. Μας ενώνει ο αέναος μύθος που κινεί τη ζωή και την ιστορία, ο μύθος που στο διάβα των εποχών αναβλύζει και καρπίζει συνεχώς.
Ο πατριωτισμός είναι ο μύθος μας. Αυτός που στο διάβα των αιώνων μας κράτησε παθιασμένους, δημιουργικούς. Μπορεί τα παραμύθια να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν σε κάθε εποχή. Ο αέναος μύθος της φυλής μας κρατεί χιλιετίες· η θυσία της Ιφιγένειας έδειξε το άπειρο όριο της αγάπης προς την πατρίδα.
Σας προσκαλώ να ταξιδέψουμε :
Στο Ιμαρέτ, στην πόλη των Φιλίππων, το Βαπτιστήρι της Λυδίας, στην παλιά πόλη της Ξάνθης , στα Άβδηρα, στην Μοσυνούπολη , στην Μαρώνεια, την Αρχαία Ζώνη, στην Παναγιά στην Κοσμοσώτηρα, στην Πλωτινόπολη, στο Σουφλί την μάνα του μεταξιού, στην μικρή Δοξιπάρα , στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο δάσος της Ελατιάς – Φρακτού , στο Μενοίκιο Όρος ,στο Σπήλαιο του Μααρά , στο Παγγαίο όρος , στο Δέλτα του Νέστου την λίμνη Βιστωνίδα , στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, στην οροσειρά της Ροδόπης, τα θρακικά Μετέωρα , στην λίμνη Ισμαρίδα , στο Δάσος της Δαδιάς , το Δέλτα του Έβρου .
Σας προτείνω να γνωρίσετε τα δυο μας νησιά, τους παράδεισους του Βορείου Αιγαίου, την Θάσο την Σαμοθράκη, δυο νησιά ιδιαίτερα προικισμένα από την φύση και την ιστορία.
Δυο νησιά με σπάνιες φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσουν βουνό με θάλασσα, ιστορία και παράδοση, δυο νησιά οικολογικοί παράδεισοι και συγχρόνως τόποι αφετηρίας και πολυδιάστατου εναλλακτικού τουρισμού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Φούχτελ για την ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνεργασία, στον αξιότιμο κ Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη για την συνεισφορά του και φυσικά όλους τους ξεχωριστούς εκπροσώπους που σε αυτό το διήμερο θα καταθέσουν την δική τους εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Κυρίες και κύριοι
Δεν έχουμε πλέον καιρό για χαμένες ευκαιρίες. Η Ελλάδα ,η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρέπει να βγουν δυνατότερες από την κρίση και να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον στον οποίο ο άνθρωπος και ο τόπος του θα βρίσκονται στην προτεραιότητα.
Σας καλωσορίζω και πάλι ευχόμενος Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Σας ευχαριστώ.