Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Διαψεύδει επιβεβαιώνοντας ο Πεταλωτής

Αν και καλεί επισήμως να ψηφίσει ο κόσμος το ΠΑΣΟΚ, αφήνει τις μπηχτές του για τους μηχανισμούς που έφεραν τον Χατζηοσμάν επικεφαλής στην Ροδόπη


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ








Συνέντευξη υποψηφίου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, στο ρ/σ «Δίαυλος Ροδόπη» και στη δημοσιογράφο Μ. Παπαδοπούλου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον εκ νέου υποψήφιο Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή καλή σας μέρα.

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα κ.Παπαδοπούλου,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παράδοξο είναι ότι σε ένα πλειονοτικό νομό στα ψηφοδέλτια βλέπουμε να ηγούνται μειονοτικοί υποψήφιοι. Φαίνεται ότι δεν σας άφησε αδιάφορο αυτό το γεγονός, κάνατε μια ενημέρωση σε κάποιους ανθρώπους με ένα sms…

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πριν προχωρήσουμε να σας πω ότι βλέπω σε τοπικά blogs να αναπαράγουν ένα συγκεκριμένο αθηναϊκό ότι έχω κάνει κάποια δήλωση. Τα διάφορα sms που κυκλοφορούν δεν είναι δηλώσεις μου. Από χθες που έγινε η ανακοίνωση της λίστας έχω πάρει εκατοντάδες sms που μου μετέφεραν το γενικότερο ¨κλίμα¨ και εκατοντάδες τηλεφωνήματα που αναπαράγονται κατά διαστήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δίκες μου απόψεις και δεν σημαίνει ότι είναι δηλώσεις μου, όπως διάβασα σε αθηναϊκά και τοπικά blogs. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η πρώτη δήλωση που κάνω είναι στο ραδιόφωνο σας και είναι η επίσημη δήλωση. Τα μηνύματα που κυκλοφορούν αλλά και τα τηλέφωνα που γίνονται ακόμη και από ανθρώπους που με στηρίζουν, δεν είναι δηλώσεις μου το ξεκαθαρίζω αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, επειδή φαίνεται ότι εγώ ¨εξοργίστηκα¨ και ότι ¨τα έχω βάλει με τα κεντρικά στελέχη¨, θέλω να πω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή εκλογική διαδικασία και τις θέσεις μου τις έχω καταθέσει αρμοδίως και για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και γενικότερα για τη χώρα, στον Πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο και στα άλλα μέλη του Kινήματος που έχουν κεντρικό ρόλο. Έχω συνομιλήσει και πριν τη λίστα και μετά με αυτά τα κεντρικά στελέχη.

Εκείνο που ενδιαφέρει σήμερα, κ.Παπαδοπούλου - και αυτή είναι η θέση μου, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση - είναι να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ και στη Ροδόπη και σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ακυβερνησίας, που μας έχει οδηγήσει η ΝΔ με την επιμονή της για εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ με την αλαζονεία και την ανεδαφικότητα του. Έχω στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ως τον μοναδικό φορέα της κεντροαριστεράς, στις πιο δύσκολες συνθήκες και περιόδους, κανείς δεν μπορεί να το στερήσει από τις επιλογές μου. Με την ίδια πίστη και ένταση συνεχίζω και σε αυτές τις εκλογές.
Στις εκλογές με λίστα συμμετέχω συνειδητά. Οι προσεγγίσεις που υπάρχουν και οι ευαισθησίες στην περιοχή μας είναι σεβαστές, είναι συζητήσιμες. Και σε προγενέστερο χρόνο έχουν συζητηθεί και χρόνος υπάρχει για να συζητηθούν και μετά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αναπαράγουμε εύκολα συζητήσεις, οι οποίες γίνονται και θα γίνονται γιατί ακριβώς υπάρχουν και κάποιες ευαισθησίες στην περιοχή, που οφείλουμε να τις συζητήσουμε και να τις προσεγγίσουμε με σοβαρό τρόπο. Αυτή είναι η άποψη μου κ. Παπαδοπούλου. Εάν ήθελα να κάνω δημόσια ανακοίνωση θα την έκανα όπως κάνω πάντα. Είναι θέματα που μπαίνουν προς συζήτηση, υπάρχουν ευαισθησίες στην περιοχή μας, υπάρχουν τα κόμματα τα οποία αναλαμβάνουν τις  ευθύνες και τα ρίσκα τους να έχουν μια σειρά εκλογιμότητας. Επελέγη και στη Ροδόπη να διατηρηθεί η σειρά εκλογιμότητας, όπως πρόεκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Έγιναν πολλές συζητήσεις και για τον ρόλο διαφόρων κέντρων. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε αργότερα διότι όντως είναι ένα θέμα που στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης τουλάχιστον έχει συζητηθεί, αφού και τα εκλογικά αποτελέσματα όντως είχαν την παραδοξότητα τους και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Όταν δηλαδή υπάρχουν εκλογικά τμήματα που ο χριστιανός υποψήφιος έχει μηδέν ψήφους και ο μειονοτικός υποψήφιος έχει 120. Εκεί πραγματικά οφείλουμε να συζητήσουμε και να σκεφτούμε όλοι ότι κάποτε αντί να πηγαίνουμε καλυτέρα - γιατί αυτός ήταν ο στόχος και ο σκοπός όλων μας- ότι δυστυχώς εκλογικά φαίνεται ότι η λογική του ενιαίου δεν προχώρησε έτσι όπως έπρεπε να υπάρχει.

Μ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα. Πιστεύετε λοιπόν ότι υπάρχουν μηχανισμοί οι οποίοι κατευθύνουν τις μειονοτικές ψήφους;

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι προκύπτει και από μία απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Επαναλαμβάνω όμως ότι τα της μειονότητας έχουν μέσα πολλά ζητήματα που τίθενται. Μετά τις εκλογές - το λέω γιατί πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και νηφαλιότητα - οι συζητήσεις που μπορούν να ανοίξουν είναι στο πως θα αναδειχθούν εκείνα τα στοιχεία από τη μειονότητα που πραγματικά μπορούν να την εκφράζουν με τρόπους που δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Το έχω πει πολλές φορές και δημοσίως και σε κομματικά όργανα. Αυτό πρέπει να είναι και το μέλημα ενός δημοκρατικού κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ή τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Στο βωμό της εκλογιμότητας δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πιστεύετε ότι πολλές φορές τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρουν πολλούς σταυρούς και να φέρουν υψηλά ποσοστά στα κόμματα.

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το παρατηρούμε πολλές φορές ειδικά στην περιοχή μας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από μια εκλογική ή κομματική σκοπιά. Εκείνο όμως που είναι επιβεβλημένο είναι να γίνονται συνειδητά οι επιλογές ώστε οι υποψήφιοι οι οποίοι επιλέγονται - λέω την άποψη μου - και να εκφράζουν την πολιτική μάζα την οποία, υποτίθεται, ότι εκφράζουν άλλα και να είναι μέσα από διαδικασίες που προσχεδιάζουν τα δημοκρατικά κόμματα και μάλιστα όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Δηλαδή το κατά πόσο οι υποψηφιότητες είναι τέτοιες που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά ενός ελεύθερου δημοκρατικού, προοδευτικού κόμματος, το οποίο με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες, ως προς την πολιτική τους ουσία, προβάλλει και προσελκύει εκείνα τα πρόσωπα για να ασχοληθούν με την πολιτική, τα οποία μπορεί να εκφράζουν και την ιδεολογία του κόμματος.
Αυτά όμως κ. Παπαδοπούλου είναι συζητήσεις που έπονται των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε φορά όμως λέμε το ίδιο κ. Πεταλωτή δηλαδή είναι μια συζήτηση που λέμε ότι έπεται των εκλογών και ποτέ δεν γίνεται.

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ. Εγώ έχω θέσει προ πολλού αυτή τη συζήτηση και στο ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό επίπεδο, δεν έγινε σε τοπικό ακόμα. Η άποψη μου πάντοτε είναι ότι εάν πραγματικά γίνονταν αυτές οι συζητήσεις και σε χρόνο νηφάλιο και ψύχραιμο, όπως έγιναν κεντρικά στο ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε λύσει και πολλά ζητήματα και για τον ρόλο των μηχανισμών και για τη θέση της μειονοτικής εκπαίδευσης, για να μην βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση που η σημερινή κατάσταση των παιδιών της μειονότητας να μην είναι αντάξια μιας σύγχρονης εκπαίδευσης και για το θέμα των μουφτήδων και για το θέμα της σαρίας. Αυτά είναι θέματα που και τα έχω θέσει και έχουν συζητηθεί σε μεγαλύτερο μέρος, και στο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ότι έμειναν στάσιμα σε ένα σημείο με αποτέλεσμα, όπως είπατε και εσείς πολύ δικαιολογημένα, να μην υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις και κάθε φορά να λέμε ότι θα γίνουν στο μέλλον. Δυστυχώς επιλέγουμε την πολιτική της αδράνειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πεταλωτή σε αρκετά ψηφοδέλτια, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ηγούνται μειονοτικοί υποψήφιοι. Κάποιοι πλειονοτικοί οι οποίοι ενδεχομένως να ψήφιζαν τις συγκεκριμένες παρατάξεις σε περίπτωση που ηγούνταν ένας χριστιανός υποψήφιος, θα ψηφίσουν κάποια άλλα κόμματα που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα το έκαναν; Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο;

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω εκείνο που προέχει τώρα είναι οι πολιτικές που εκφράζουν τα κόμματα, υπεράνω προσώπων και συσχετισμών γιατί οι πολιτικές είναι αυτές για τις οποίες  δίνουμε εντολές να λειτουργήσουν τα κόμματα εφόσον αποκτήσουν χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ λόγω κάποιων προσώπων. Αυτό που λέω βέβαια γνωρίζω ότι είναι πολύ θεωρητικό για την περιοχή μας και ίσως δεν είναι και αρκετά υπεράνω. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά και το γνωρίζουν όλοι, ότι οι συζητήσεις για το ποιος θα ηγηθεί της λίστας του ψηφοδελτίου, για το εάν είναι ο Χατζηοσμάν ή ο Πεταλωτής, γινόταν έντονα και πριν την ανακοίνωση της λίστας και υπήρχαν μέσα στη δημόσια συζήτηση, στην οποία είχαν αναπτυχθεί απόψεις που ήταν αρκετά σκληρές και κάθετες ως προς αυτό. Δεν σας κρύβω ότι το ίδιο προσλαμβάνω και από χθες το πρωί που είχαν ανακοινωθεί οι λίστες.
Εκείνο που οφείλω να πω ως ένας πολιτικός που πραγματικά πιστεύω στις ιδεολογίες και στις πολιτικές των κομμάτων, είναι ότι θα πρέπει να συζητάμε για πολιτικές, πρέπει να επιβάλλουμε με την ψήφο μας την θέση και υιοθέτηση πολιτικών που έχουν να κάνουν με το ίδιο το κόμμα μας.Τα πρόσωπα έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι ψηφοφόροι και οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψη τους με οποιοδήποτε τρόπο. Το θέμα της επιλογής των εκπροσώπων είναι ένα ζήτημα το οποίο ίσως συζητείται και θα συζητείται, γιατί ας μην κρυβόμαστε η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πάντως η κατάληξη αυτής της συζήτησης, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να είναι με πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πεταλωτή εσείς πότε και πως ενημερωθήκατε για το ψηφοδέλτιο του νομού μας;

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχαν συζητήσεις και πριν και μετά την ανακοίνωση της λίστας που είχα με στελέχη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, με τους οποίους έχω εξάλλου και φιλικές σχέσεις, αλλά τις αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια τις έχει αποκλειστικά ο Πρόεδρος του Κινήματος και του κάθε κόμματος. Ήξερα τι συζητιέται σε αυτή την επιτροπή, η επιτροπή ήξερε και τις δικές μου απόψεις και τις απόψεις των υποψηφίων βουλευτών από κει και πέρα από τον Πρόεδρο έγινε μια συγκεκριμένη επιλογή την οποία σέβομαι και για αυτό εξάλλου συμμετέχω. Εγώ το τελικό ψηφοδέλτιο το έμαθα λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί επίσημα από το ΠΑΣΟΚ.

 .