Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πως εορτάστηκαν χθες τα Ελευθέρια στο Διδυμότειχο


Την 92η επέτειο της απελευθέρωσης του από τον Τουρκικό και Βουλγαρικό ζυγό εόρτασε ο λαός του βορείου τμήματος του Έβρου


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ






Την 92η επέτειο της απελευθέρωσης του από τον Τουρκικό και Βουλγαρικό ζυγό εόρτασε ο λαός του βορείου τμήματος του Έβρου, την Κυριακή 20 Μαΐου, με επίκεντρο το Διδυμότειχο. 600 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς και στυγνής τυραννίας κράτησε αναμμένη την ελπίδα για τη λευτεριά μέχρι που το 1920 με τη Συνθήκη των Σεβρών η Δυτική Θράκη παραδόθηκε και πάλι στην αγκαλιά της Μητέρας Πατρίδας.

Των εορταστικών εκδηλώσεων συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ προσκληθείς γι’ αυτό το σκοπό από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.
Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των δύο Αρχιερέων και στη συνέχεια η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Κελεσίδης. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χρήστος Χαλκίδης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι. Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου τη σύντομη προσλαλιά του μίλησε παραινετικά λέγοντας ότι τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που μας χάρισαν με πολλούς αγώνες οι πρόγονοί μας εμείς θα πρέπει να τα διαφυλάξουμεσαν πολύτιμη παρακαταθήκη διότι στις μέρες μας με τις εξελίξεις στην οικονομική κρίση όπως έλεγε ο Ισοκράτης: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

.