Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Από σεντρα του Τόρο το γκολ του Σάλπι στο 1-1 της Ελλάδας

Ο ξανθιώτης παίκτης έβγαλε την σέντρα που δημιούργησε την αναμπουμπούλα στην μεγάλη περιοχή των Πολωνών, την οποία εκμεταλλεύθηκε ο Σαλπιγγίδης


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Η Εθνική αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει και με κορυφαίο τον Σαλπιγγίδη που πέρασε αλλαγή στην επανάληψη και σκόραρε στο 51' πήρε 1-1 από την Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro. Η γαλανόλευκη μπορούσε να πάρει και τη νίκη, αν ο Καραγκούνης δεν αστοχούσε σε πέναλτι (72') που κέρδισε ο Σαλπιγγίδης..

Ο Σάντος παρέταξε την Εθνική με τον Χαλκιά κάτω από τα γκολπόστ, τους Τοροσίδη, Αβραάμ, Παπασταθόπουλο, Χολέμπας στην άμυνα, τους Κατσουράνη, Καραγκούνη, Μανιάτη στα χάφ και τους Σαμαρά, Νίνη και Γκέκα στην επίθεση.

Ο Χολέμπας ωστόσο ήταν ο... αδύναμος κρίκος της ελληνικής ομάδας, αφού από την πλευρά του έκαναν... πάρτι οι Πολωνοί με τους Πίστζεκ και Μπλατζικόφσκι να βγάζουν συνεχώς φάσεις από εκεί, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άμυνά.

Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Μουράφσκι βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Χαλκιάς έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Οι διοργανωτές είχαν την υπεροχή στο πρώτο 20λεπτο και βρέθηκαν 3-4 φορές κοντά στο γκολ, το οποίο τελικά ήρθε στο 17', όταν από λάθος του Χολέμπας, ο Πίστζεκ έβγαλε τη σέντρα, ο Χαλκιάς έκανε λανθασμένη έξοδο και ο επερχόμενος Λεβαντόφσκι με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-0, σημειώνοντας το πρώτο γκολ του Euro.

Η Εθνική στη μοναδική φάση που απείλησε, ήταν στο 12ο λεπτό, όταν ο Καραγκούνης εκτέλεσε το φάουλ, με τον Γκέκα να πιάνει την γυριστή κεφαλιά, η οποία έφυγε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι.

Από κει και πέρα η ελληνική ομάδα, που επαναλμβάνουμε δεν ήταν καλή δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από την τύχη και την διαιτησία. Ο Αβραάμ τραυματίστηκε στο 18', έσφιξε τα δόντια για άλλο τόσο και τελικά έγινε αλλαγή στο 38' από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Ισπανός με... Πολωνικά σφυρίγματα

Την ίδια ώρα ο Ισπανός ρέφερι Καρμπάγιο έδειχνε δύο, τουλάχιστον αυστηρές κίτρινες στον Παπασταθόπουλο, ο οποίος είδε την άγουσα για τα αποδυτήρια στο 44'. Η... φιλο-πολωνική διαιτησία συνεχίστηκε με τον μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Περκίς, ύστερα από σέντρα του Νίνη στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Ο Πολωνός είχε χάσει απίστευτη ευκαιρία πρωτύτερα (37'), όταν μετά από λάθος διώξιμο του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του στρώθηκε η μπάλα στο ύψος του πέναλτι, αλλά σούταρε άουτ!

Με δέκα παίκτες, έξω τα δύο βασικά σέντερ μπακ και με 1-0 πίσω στο σκορ τα πράγματα προμηνύονταν δύσκολα για την Εθνική μας στο δεύτερο μέρος. Ο Κατσουράνης οπισθοχώρησε στόπερ δίπλα στον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο Σαλπιγγίδης πέρασε αλλαγή στη θέση του Νίνη και η γαλανόλευκη βγήκε αποφασισμένη να επιστρέψει στο ματς!

Οπως κι έγινε. Στο 51' ο Σάλπι οσμίζεται την... γκέλα που πάει να γίνει ανάμεσα στον Σέζνι και τους αμυντικούς των Πολωνών από σέντρα του Βασίλη Τοροσίδη και με πλασέ ισοφαρίζει σε 1-1. Πλέον η ψυχολογία έχει αλλάξει στρατόπεδο με την Εθνική να έχει κερδίσει μέτρα στο γήπεδο και να έχει την υπεροχή. Στο 63' ο Κατσουράνης βγάζει σε θέση βολής τον Σαμαρά, όμως το τελείωμά του ήταν... απογοητετικό, όπως και η εν γένει παρουσία του στο ματς.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Σάντος κλείνει τις αλλαγές του με τον Φορτούνη να περνάει στη θέση του Γκέκα. Ο νεαρός άσος της Καϊζερσλάουτερν βγάζει έξυπνη μπαλιά στον Σαλπιγγίδη που φεύγει στην πλάτη της πολωνικής άμυνας και στο τετ α τετ με τον Σέζνι ανατρέπεται. Ο Ισπανός ρέφερι τούτη τη φορά δεν μπορούσε να αρνηθεί το πέναλτι και την αποβολή του γκολκίπερ της Πολωνίας. Ωστόσο, ο Καραγκούνης από την... άσπρη βούλα δεν μπόρεσε να νικήσει τον νεοεισελθόντα Τίτον, που έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε, με την Εθνική να χάνει τεράστια ευκαιρία για το 1-2.

Η Ελλάδα ήταν ανώτερη και στο 73' πέτυχε γκολ με τον Σαλπιγγίδη, ύστερα από συνδυασμό των Σαμαρά-Φορτούνη και σέντρα του τελευταίου, όμως ο νεαρός ήταν σε οριακή θέση οφσάιντ την ώρα που υποδέχθηκε τη μπάλα και το τέρμα δεν μέτρησε. Οι Πολωνοί στο 85' με τον Λεβαντόφσκι έχασαν μια καλή ευκαιρία, αλλά ο επιθετικός της Ντόρτμουντ πλάσαρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Χαλκιά, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται τελικά 1-1

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο

ΣΚΟΡΕΡΣ: 17' Λεβαντόφσκι – 51' Σαλπιγγίδης

ΔΟΚΑΡΙΑ: -

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Χολέμπας, Καραγκούνης.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 44' Παπασταθόπουλος (2η κίτρινη)- 68΄Σέζνι

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σέζνι, Μπένις, Βασιλέφσκι, Περκίς, Πίστσεκ, Μουράφσκι, Πολάνσκι, Μπλαστσικόφσκι, Ρίμπους (70' Τίτον), Ομπράνιακ, Λεβαντόφσκι.

ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος (36' λ.τρ. Κ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Νίνης (46' Σαλπιγγίδης), Γκέκας (68' Φορτούνης).