Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Χωρίς υποδομές το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για τους κρατούμενους

Ανακοίνωση από 
την Ένωση Αστυνομικών 
Υπαλλήλων Νομού Έβρου


              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ




Το έτος 2006 η τότε Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Έβρου (Σ.Ε.Α.Υ.Ν.Ε.) μετά από καταγγελίες μελών της για μη ύπαρξη ειδικών διαμορφωμένων θαλάμων νοσηλείας κρατουμένων ασθενών στο νέο Π.Γ. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με έγγραφό της προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξ/πολης κλπ) γνωστοποίησε το γεγονός ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση διαμόρφωση τέτοιων χώρων – θαλάμων σε κάθε κλινική του νέου Νοσοκομείου...

Στη συνέχεια με αφορμή την παρέμβαση της ΣΕΑΥΝΕ, υπήρξε έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο ενημέρωνε το ΥΔΤ ότι στο ΠΓΝ Αλεξ/πολης υπήρχαν ήδη δύο διαμορφωμένοι θάλαμοι για νοσηλεία κρατουμένων ασθενών έτοιμοι προς χρήση, καθώς και άλλοι τρεις υπό κατασκευή, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα αφού σε επίσκεψη του Δ.Σ. της ΣΕΑΥΝΕ προς την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου διαπίστωσε ότι τότε θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες διαμόρφωσης των θαλάμων.
Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα με αφορμή το έγγραφό μας από την Εισαγγελία Πλημ/κών Αλεξ/πολης ξεκίνησε έρευνα για το θέμα και κλήθηκε ο τότε Γενικός Γραμματέας της ΣΕΑΥΝΕ να καταθέσει για τα αναφερόμενα στο έγγραφο. Στη συνέχεια υπήρξε πράγματι η διαμόρφωση δύο τέτοιων θαλάμων αλλά μόνον στην Παθολογική Κλινική οι οποίοι όμως δεν τηρούσαν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας γεγονός το οποίο επισημάναμε στην Διοίκηση του Νοσοκομείου και απ’ ότι γνωρίζουμε είχε επισημανθεί και από υπηρεσιακής πλευράς. Λάβαμε τότε την υπόσχεση ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας στους δύο θαλάμους, γνωρίζοντάς μας συγχρόνως ότι ήταν αδύνατη η κατασκευή άλλων τέτοιων θαλάμων σε κάθε Κλινική καθώς αυτό έπρεπε να είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό από τον αρμόδιο Οργανισμό την ΔΕΠΑΝΟΜ η οποία ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή.
Επειδή με την πάροδο του χρόνου δεν υπήρξαν οχλήσεις από τα μέλη μας αλλά και θεωρώντας ότι η υπόσχεση της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου έγινε πράξη σε κλήση προς τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΑΥΝΕ από την κ. Πταισματοδίκη Αλεξανδρούπολης τον Ιούνιο του 2010 δηλώθηκε απ’ αυτόν στην κατάθεσή του ότι τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Έκτοτε και με αφορμή την τελευταία κλήση για κατάθεση από την κ. Πταισματοδίκη Αλεξ/πολης στην συνεχιζόμενη έρευνα προς τον σημερινό Πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης (ΣΕΑΥΑ) αλλά και μετά από διατύπωση παραπόνων από μέλη μας, την 31η Μαΐου 2012 αντιπροσωπεία της Ένωσής μας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, τον Β/ Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα Οργανωτικού επισκέφθηκε τους δύο διαμορφωμένους θαλάμους για να διαπιστώσει την σημερινή επικρατούσα κατάσταση. Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι στον έναν θάλαμο νοσηλευόταν μη κρατούμενος ασθενής σε ότι αφορά δε την διαμόρφωση των θαλάμων πέραν από τις σιδηροκατασκευές που υπήρχαν και τότε στις εξωτερικές πόρτες αυτών (καγκελόπορτες) και στα παράθυρα (κάγκελα), καμία από τις υπόλοιπες επισημάνσεις μας δεν υλοποιήθηκε (έλλειψη προθαλάμου για έλεγχο των επισκεπτών, ύπαρξη σπιράλ στο λουτρό, μη αντικατάσταση των υαλοπινάκων των παραθύρων των εξωτερικών πορτών και των καθρεπτών από άλλο ειδικό υλικό ώστε κατά την θραύση του να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για ευνόητους λόγους, ύπαρξη ψευδοροφής κλπ).
Κατόπιν η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Νίκο ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ επισημαίνοντας τα προβλήματα και συζήτησε μαζί του τους τρόπους επίλυσης. Και από τις δύο πλευρές επιδείχθηκε πνεύμα ειλικρινούς διάθεσης για συνεργασία. Από την πλευρά του κ. Διοικητού δηλώθηκε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εξάλειψη των προβλημάτων όπου αυτό είναι εφικτό, από δικής μας δε πλευράς δηλώθηκε ότι θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα προς την ίδια κατεύθυνση κατανοώντας συγχρόνως την χρήση αυτών των δύο θαλάμων από άλλους ασθενείς λόγω έλλειψης κρεβατιών, αρκεί αυτό να μην αποβεί σε βάρος της ασφάλειας τόσο των κρατουμένων ασθενών, των φρουρών αστυνομικών αλλά και των λοιπών χρηστών των χώρων του Νοσοκομείου.
Τέλος επισημάναμε στον κ. Διοικητή ότι θα παρακολουθούμε το θέμα αναμένοντας υλοποίηση των δεσμεύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης
Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος
ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δημήτριος