Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τη δυναμική ανάπτυξης ενός άλλου τουρισμού ανέδειξε η Βορειοελλαδική Συνάντηση Ορειβατών

Το διήμερο της συνάντησης ήταν μία γιορτή της φύσης με αναβάσεις στο Παπίκιο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και  παράπονα για τη βατότητα του δρόμου και την απουσία των γνωστών τοπικών προϊόντων της Ροδόπης και χορηγιών
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ





Μία ξεχωριστή ορειβατική εμπειρία στο καταπράσινο Παπίκιο Όρος του νομού Ροδόπης βίωσαν ορειβάτες μέλη 22 συλλόγων από τον Έβρο μέχρι τα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα, που συμμετείχαν στην 29η Βορειοελλαδική Συνάντηση τιμώντας με την παρουσία τους τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής. Το καταφύγιο Χαράλαμπος Δήμος σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων έγινε σημείο συνάντησης για 250 περίπου άτομα που έφτασαν από κάθε γωνιά της χώρας, όπως Βέροια, Μπέλες, Θάσο, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Καβάλα, Κατερίνη, Κοζάνη, Γρεβενά, Νιγρίτα, Χρυσούπολη, Δράμα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα.


Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή μας οι επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν και δικαίως τα παράπονά τους για την άσχημη κατάσταση του δρόμου που συνδέει το δάσος της Νυμφαίας με το καταφύγιο. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας είναι ότι λεωφορείο με ορειβάτες από την Κοζάνη διένυσε σε τέσσερις ώρες τα 19 χιλιόμετρα χωματόδρομου, ενώ λεωφορείο με ορειβάτες από τη Δράμα έφτασε στο καταφύγιο περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Η ενημέρωση για την κατάσταση του δρόμου ήταν ελλιπής εκ μέρους των διοργανωτών, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό και από τα παράπονα των συμμετεχόντων. Το σίγουρο είναι ότι η 29η Βορειοελλαδική Συνάντηση ανέδειξε τη δυναμική ανάπτυξης ενός άλλου, εναλλακτικού τουρισμού, που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας, αν οι τοπικοί φορείς έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη βασικών υποδομών.


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το διήμερο της ορειβατικής συνάντησης εξελίχθηκε σε μία πραγματική γιορτή της φύσης, αφού οι ορειβάτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ορεινά της Ροδόπης πραγματοποιώντας δύο αναβάσεις, μία προς το Παπίκιο όρος και μία προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Νωρίτερα στο καταφύγιο πραγματοποιήθηκε και η συνέλευση συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, παρουσία μάλιστα του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης Σταμάτη Σταματίου. Θέματα όπως αυτό της ασφάλειας των ορειβατών, της οικονομικής τους ενίσχυση με την ενεργοποίηση των τοπικών χορηγιών, απασχόλησαν τη συνέλευση. Πάντως κοινή παραδοχή όλων ήταν ότι η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και την ορειβασία. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο «Χ» ο κ. Σταματίου σημειώνοντας πως «υπάρχει μια μείωση, όχι πολύ μεγάλη γιατί δεν είναι πολυέξοδο σπορ. Η ορειβασία χρειάζεται τη βενζίνη για το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο που θα ξεκινήσεις την ορειβασίας και από εκεί και πέρα τα πόδια σου». Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης είχε βρεθεί προ δεκαετίας στη Ροδόπη με αφορμή μία ακόμα βορειοελλαδική συνάντηση. Μάλιστα χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία και η Θράκη, ψυχή της ορειβασίας.


Η 30Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στη διάρκεια αυτής της συνέλευσης αποφασίστηκε επίσης ότι η επόμενη βορειοελλαδική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη, από τον ομώνυμο σύλλογο, ο οποίος μάλιστα θα γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Ο σύλλογος της Κατερίνης είναι ένας από τους αρχαιότερους ορειβατικούς συλλόγους στην Ελλάδα και εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση στο Παπίκιο Όρος με μία αντιπροσωπεία 10 ορειβατών παρουσία του προέδρου Θεόδωρου Στεκερίδη. Ο σύλλογος μας έχει ιδρυθεί το 1932 και με την ευκαιρία αυτών των εκδηλώσεων εδώ, των βορειοελλαδίτικων και των πανελληνίων, συγκεντρωνόμαστε όλοι οι ορειβάτες, γνωριζόμαστε καλύτερα, συζητάμε για τα κοινά προβλήματα, για την φύση, προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για την φύση, την φροντίζουμε, την προστατεύουμε, είμαστε πάνω στα βουνά και προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να την προφυλάσσουμε.


Ο ίδιος βρέθηκε για πρώτη φορά στη Ροδόπη και μίλησε για «ένα φανταστικό μέρος, δασοσκέπαστο. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φροντίζουν ιδιαίτερα την περιοχή. Ο ορειβατικός σύλλογος κάνει πολύ σημαντική δουλειά. Είδα σημαδεμένα μονοπάτια τα οποία σπανίζουν στα μέρη μας. Χαίρομαι γιατί οι φίλοι συνορειβάτες της Κομοτηνής ασχολούνται με ενδιαφέρον για τη σηματοδότηση των μονοπατιών και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η καθαριότητα των μονοπατιών αλλά και των χώρων αναψυχής».


ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Με 13 άτομα συμμετείχε στην ορειβατική συνάντηση που οργάνωσε ο ΕΟΣ Κομοτηνής, ο ορειβατικός σύλλογος Φλώρινας. Οι ορειβάτες κατασκήνωσαν ανάμεσα στα δένδρα και εντυπωσιάστηκαν από τη φύση της περιοχής μας. Ανάμεσά τους και ο ομογενής από τον Καναδά Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος αποκάλυψε στο «Χ» τα μέρη ανά τον κόσμο που έχει πραγματοποιήσει ορειβατικές διαδρομές, «μ’ αρέσει η ορειβασία πάρα πολύ, έχω πάει Ιμαλάϊα, Κιλιμάντζαρο και σε άλλα πολύ ψηλά βουνά του κόσμου.


Έρχομαι κάθε χρόνο για δύο μήνες στη Φλώρινα και έχω πολλούς φίλους που αγαπούν τα βουνά και τη φύση. Στη Ροδόπη έρχομαι για πρώτη φορά, στη αρχή νόμιζα ότι θα ήταν σαν την Πελοπόννησο χωρίς δέντρα, αλλά έχει πολύ πεύκο και γι’ αυτό μου άρεσε». Οι ορειβάτες εκτός από τη φύση, απόλαυσαν ζεστή φασολάδα και ντόπιο κρασί, αλλά εξέφρασαν την απορία τους γιατί από τη συνάντηση απουσίαζαν τα τοπικά προϊόντα της Ροδόπης, τα οποία θα ήθελαν να προμηθευτούν και να δοκιμάσουν.


Στη διοργάνωση της 29ης βορειοελλαδίτικης ορειβατικής συγκέντρωσης συνέβαλαν η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής, τα στελέχη της 29ης ταξιαρχίας, της 21ης ταξιαρχίας και ειδικότερα ο 21ος Λόχος Μηχανικού, η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών ΑΜΘ, η Π.Υ. Κομοτηνής και η ΕΜΑΚ.