Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Όλα τα έργα που γίνονται στο Νομό Ξάνθης, σύμφωνα με τον Καραλίδη


Τα έργα που είναι σε εξέλιξη, μελετώνται, έχουν ενταχθεί ή σχεδιάζονται απαρίθμησε στο περιθώριο συνέντευξης ΄Τύπου για το INTERREG ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Τα έργα που είναι σεξέλιξη, μελετώνται, έχουν ενταχθεί ή σχεδιάζονται απαρίθμησε στο περιθώριο συνέντευξης ΄Τύπου για το INTERREG ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, αναφερόμενος σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. To συνολικό ύψος υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

"Έχει συμβατοποιηθεί, σχεδόν το 100% των ενταγμένων έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης στο ΕΣΠΑ, " είπε ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και απαντώντας σε σχετική φημολογία ότι η Ξάνθη έχει αδικηθεί στα μεγάλα έργα, σε σχέση με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν τον τελευταίο μήνα, ανέφερε:
  • Το πρώτο έργο είναι το έργο της Γέφυρας Ξηρού στο Δήμο Μύκης, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πριν από 4 χρόνια αλλά είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος. Το έργο επαναμελετήθηκε, εντάχθηκε πέρυσι εκ νέου στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε πρόσφατα με έκπτωση άνω του 35% , πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη.
  • Η βελτίωση της ΕΟ 7 από Τοξότες προς Άβατο, προβλέπει την κατασκευή του δρόμου σε μια νέα χάραξη και θα συναντήσει τον παραλιακό δρόμο αλλά και το δρόμο του Ερασμίου, προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ
  • Η βελτίωση των αντιπλημμυρικών του ποταμού Κόσυνθου δημοπρατήθηκε και υπεγράφη την Τρίτη.
Οικία Χατζιδάκη στην τελική ευθεία και άλλα έργα
Σύντομα ξεκινά το δεύτερο στάδιο αποκατάστασης της Οικίας Χατζιδάκη, η δημοπράτηση του έργου δημοσιεύτηκε την Τρίτη , ο προυπολογισμός ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται ότι τον Οκτώβριο θα ξεκίνησει η υλοποίηση του έργου. Θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο γιατί βρέθηκαν χρήματα από το ΕΣΠΑ και γρήγορη ροή εκταμίευσης.
Προχωρά επίσης η δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης του Καρυοφύτου, η κατασκευή κάποιων δεξαμενών και άλλων μικρότερων έργων. Υπενθύμισε ότι το έργο της κατασκευής του μεγάλου ιδρύματος της Μητρόπολης είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και ακολουθεί ένα δεύτερο στάδιο για τον περιβάλλοντα χώρο και το Βιολογικό Καθαρισμό. Συντάσσεται η μελέτη για τη διευθέτηση του χειμμάρου Εχίνου, πριν ενταχθεί σε χρηματοδότηση το επόμενο μεγάλο έργο που είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός του οικισμού. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κόμβου της Γοργόνας και έχει παραδοθεί ενώ σύντομα ξεκινά η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Μύκης.
Προετοιμάζονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ
Προετοιμάζονται για ένταξη, το επόμενο διάστημα 4 έργα:
  1. 1)Β ΄Φάση αντιπλημμυρικών Κοσύνθου
  2. 2)Βελτίωση Δρόμου Μυρωδάτου-Πλαζ Μυρωδάτου που θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2013
  3. 3)Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού προς Πολύσιτο και κατασκευή νέας Γέφυρας και σύνδεσης με το Κουτσό (ως διέξοδος προς το Λιμάνι, με την κατασκευή της καθέτου)
  4. 4)Μελέτη της γέφυρας των Πηγαδίων (από το Δήμο Αβδήρων) για την κατασκευή νέας γέφυρας με νέες προδιαγραφές
«Εφόσον ολοκληρωθούν αυτές οι εντάξεις μέσα στο καλοκαίρι, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει συμβατοποιήσει το 110% του ΕΣΠΑ στην περιοχή μας και θα είναι τα τελευταία έργα που θα κελείσουν τη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
Από πόρους της ΠΕ Ξάνθης τα έργα στην παραλιακή για την ασφάλεια
Από πόρους της Περιφέρειας θα κατασκευαστούν οι κυκλικοί κόμβοι της Παραλιακής οδού Αβάτου-Ν. Κεσσάνης με όλες τις διασταυρώσεις για τις πλαζ της Ξάνθης. «Κάθε χρόνο πληρώνουμε φόρο αίματος σε όλες τις διασταυρώσεις και στο πλαίσιο της οδικής ασφάλειας και με χρήματα δικά μας προχωρήσαμε αυτό το αναγκαίο έργο» είπε και εξέφρασε την εκτίμξηση ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στο Φθινόπωρο και θα έχει κόστος άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Μαζί με τα έργα στο Μυρωδάτο θα αυξήσουμε αισθητά την ασφάλεια προς τις παραλίες»
Επίσης θα βελτιωθεί η βατότητα της οδού προς τον Αλευτικό συνεταιρισμό με έργο που είναι σε εξέλιξη, όπως επίσης η κατασκευή τεχνικών ρεμάτων σε Άβδηρα και Τόπειρο, καθώς επίσης και αποστραγγιστικά στους ίδιους Δήμους.
‘Εχει δημοπρατηθεί το παλιό κτίριο του ΕΟΚ, όπου θα στεγαστούν τα αρχεία της ΠΕ Ξάνθης καθώς επίσης και Πολιτιστικοί Σύλλογοι ,όπως χώροι εκμάθησης χωρών, συλλογής μουσειακών αντικειμένων. Επίσης, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκριθεί η σύμβαση μεταξύ ΑΠΘ και Περιφέρειας για τη μουσειολογική μελέτη του Μουσείου Καπνού, που είναι ημιτελές.
Διαμάχη με το Υπ. Γεωργίας επί ΠΑΣΟΚ, προοπτικές με ΝΔ !
Τέλος, βρίσκονται στο στάδιο των μελετών οι βελτιώσεις για τα αρδευτικά κανάλια της Θαλασσιάς, που θα ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας. «Θυμάστε τη διαμάχη που είχαμε με τον Ειδικό Γραμματέα και ευελπιστούμε ότι με τη νέα ηγεσία ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η Ξάνθη να στερείται έργων επειδή έχει «παγώσει» το Αρδευτικό Έργο της Ξάνθης. Οι αναδασμοί Κουτσού και Ερασμίου, τέλος, θα ολοκληρωθούν με χρήματα της Περιφέρειας αν και καθυστέρησαν εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Σχολικές μονάδες στην Ορεινή
Σε ότι αφορά σε σχολικές μονάδες, το νέο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο του Εχίνου ολοκληρώνεται και σχεδιάζεται η ανέγερση ενός ακόμη σχολείου στην ορεινή περιοχή και συγκεκριμένα στο Δημάριο, σε συνεργασία με το Δήμο Μύκης. Το τηλεοπτικό σήμα έχει φτάσει σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Μύκης με αρκετές δαπάνες. Ελάχιστοι οικισμοί δεν έχουν σήμα, σύμφωνα με το Φ. Καραλίδη ενώ κάποιοι οικισμοί που έχουν «κατά διαστήματα» τηλεοπτικό σήμα, αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, ιδιαίτερα στη Μύκη και τη Σμίνθη.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/