Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Τουλάχιστον δεκαπέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Νείλου στην ΠΑΜ-Θ

Έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Κατσιμίγα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Την ώρα που τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης-και συγκεκριμένα στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας- παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις και δηλώνουν πως η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι χθες είχαν ανέλθει σε τουλάχιστον 15, ενώ εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου. Εντούτοις διαμηνύεται ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και συστήνεται ψυχραιμία στους κατοίκους της περιφέρειας, αλλά και παράλληλα λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας.


Κωνσταντίνος Κατσιμίγας «Σε κάθε 145 άτομα που μολύνονται από τον ιό, νοσεί το 1»

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας μίλησε για το θέμα στον «ΠτΘ», αναλύοντας τις πτυχές του και απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι τοπικοί φορείς πριν και μετά από την εμφάνιση του ιού στα γεωγραφικά μας όρια. Κατά πρώτον, υπογράμμισε πως ο ιός του Δυτικού Νείλου «δεν είναι η πρώτη χρονιά που εμφανίζεται στην Ελλάδα, είναι η τρίτη χρονιά και μάλιστα η χρονιά με τα λιγότερα κρούσματα και με πολύ λιγότερες συνέπειες». «Τα άτομα τα οποία νοσούν είναι μεγάλης ηλικίας», εξήγησε, «και συνήθως πάνω από 70 ετών. Είναι μάλιστα επιβαρυμένα άτομα κι από άλλες παθήσεις, οι οποίες έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε 145 άτομα που μολύνονται από τον ιό, νοσεί το 1. Νοσεί δηλαδή μόνο το 0,75%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο ιός έχει ήδη μολύνει αρκετό πληθυσμό, αλλά δεν εκδηλώνεται νόσος, ούτε πρόκειται να εκδηλωθεί στο μέλλον. Είναι δηλαδή μια ήπια νόσος, η οποία όταν εκδηλωθεί με σοβαρό τρόπο γίνεται σοβαρή, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αντιμετωπίσιμη. Φέτος έχουμε σε όλη την Ελλάδα 3 θανάτους, οι οποίοι μπορεί να μην οφείλονται και στον ιό του Νείλου, αλλά να οφείλονται σε άλλες ασθένειες, με τις οποίες ήταν επιβαρυμένα τα συγκεκριμένα άτομα».

«Κάποια νοσοκομεία με περίσσιο ζήλο στέλνουν κάθε εμπύρετο στο ειδικό κέντρο της Θεσσαλονίκης»

Επιπλέον, ο κ. Κατσιμίγας εξέφρασε την προσωπική του άποψη για το θέμα, ότι «κρούσματα με τον ιό του Δυτικού Νείλου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα κι απλά κάποια νοσοκομεία με περίσσιο ζήλο στέλνουν κάθε εμπύρετο στο ειδικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κι εκεί διαπιστώνεται ότι είναι φορέας του ιού». «Ενδεχομένως δηλαδή να υπάρχουν κρούσματα και σε άλλες περιοχές», προσέθεσε, «στις οποίες όμως δε στέλνονται τα δείγματα για να διαπιστωθεί ο ιός».

«Αν υπάρχει υπεύθυνος για την καθυστέρηση των ψεκασμών, αυτός έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται θεσμικό πλαίσιο»

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρειά μας, επισήμανε πως μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανήκει στις δυο από τις 13 που κατάφεραν να κάνουν διαγωνισμό και να ξεκινήσουν ψεκασμούς. «Οι άλλες περιφέρειες δεν το κατάφεραν, γιατί ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί τους», σημείωσε. «Ήταν διαγωνισμοί 1,2 εκατ. ευρώ», συνέχισε, «που όπως είναι κατανοητό δε θα μπορούσαν να γίνουν με απευθείας ανάθεση, αλλά έπρεπε να ακολουθηθεί η διαγωνιστική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν 6 μήνες. Αν η πολιτεία είναι ευαισθητοποιημένη, ας βρει έναν τρόπο ώστε να γίνονται ταχύτερα αυτοί οι διαγωνισμοί και να αρχίζουν οι ψεκασμοί από το Μάρτιο. Έρχονται κάποιοι και μας λένε γιατί δεν έχετε την πρόνοια να κάνετε το διαγωνισμό από τον προηγούμενο χρόνο. Μα αυτό σημαίνει δέσμευση των χρημάτων. Μπορεί κάποιος από το Σεπτέμβριο να δεσμεύσει 1,2 εκατ. ευρώ, γιατί θα τα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο; Επομένως δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν υπάρχει υπεύθυνος για την καθυστέρηση των ψεκασμών, αυτός έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται θεσμικό πλαίσιο». «Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο κατά γράμμα και τηρήσαμε τις προθεσμίες», κατέληξε, «αναθέσαμε την εργολαβία στους ειδικούς που κάνουν επίγειους και εναέριους ψεκασμούς και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Η εργολαβία είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο και οι ψεκασμοί συνεχίζονται. Κάθε φορά που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα, πηγαίνει συνεργείο στο περιβάλλον του προσβαλλόμενου, στο χωριό ή στην ευρύτερη περιοχή, και ψεκάζει. Επίσης υπάρχει πρόνοια να γίνονται εντατικότεροι ψεκασμοί σε χώρους συγκέντρωσης κόσμου, όπως τα πανηγύρια που οργανώνονται αυτήν την εποχή. «Προσέχουμε και ελέγχουμε τα λιμνάζοντα νερά», επισήμανε ο κ. Κατσιμίγας, «και ιδίως τα βρώμικα λιμνάζοντα νερά σε φρεάτια, βόθρους κ.λπ. Διότι εκεί είναι που αναπαράγεται το κουνούπι και όχι στις παραποτάμιες ή παραλίμνιες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κρούσματα στην Ξάνθη και την Καβάλα εντοπίζονται στην ενδοχώρα και όχι στα παράλια. Άρα είναι κρούσματα που εντοπίστηκαν κοντά σε βρώμικα νερά κατά κύριο λόγο».


«Να σταματήσουν όσοι μιλάνε για καραντίνα και σπέρνουν πανικό»

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης που έχει επιδοθεί η Περιφέρεια μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική σε όσους κινδυνολογούν και σπέρνουν τον πανικό στους πολίτες. «Έχουν γίνει συνεχείς ενημερώσεις, σε συνεργασία με τους δήμους», υπογράμμισε, «γίνονται ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ από κλιμάκια γιατρών της Περιφέρειας και του ΚΕΕΛΠΝΟ και μοιράστηκαν δεκάδες χιλιάδες έντυπα στα πιο απίθανα σημεία». «Δε χρειάζεται πανικός», συνέχισε, «και δεν πρέπει να μιλάμε σε καμιά περίπτωση για καραντίνες και για λήψη ειδικών μέτρων. Γιατί το να σπείρεις τον πανικό είναι πολύ εύκολο και να κάνεις ζημιά σε μια χειμαζόμενη ήδη τουριστική οικονομία είναι επίσης παρά πολύ εύκολο από το να πεις ότι ένας τόπος είναι ασφαλής, ώστε τουλάχιστον για τις λίγες ημέρες που έμειναν ακόμα να υπάρξει μια ικανοποιητική τουριστική κίνηση».


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/