Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση Χατζηοσμάν για τους καπνοπαραγωγούς

Την κατέθεσε στην Βουλή 
προς τον υπουργό Αγροτικής 
Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη

                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα τα προβλήματα στην υλοποίηση του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ροδόπη. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ.: 1311/05.09.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Προβλήματα στην υλοποίηση της Δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Καπνού» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013

Στη Ροδόπη, μία κατεξοχήν καπνοπαραγωγική περιοχή, η προκήρυξη προγραμμάτων όπως η Δράση 2.3 του Μέτρου 214 του ΠΑΑ, για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών συγκέντρωσε αυξημένο ενδιαφέρον όχι όμως και ανάλογη συμμετοχή.
Ελάχιστοι καπνοπαραγωγοί πέτυχαν την ένταξή τους στο μέτρο καθώς υποβλήθηκαν λιγότερες από 150 αιτήσεις σε σύνολο περίπου 6.000 καπνοπαραγωγών. Οι δεσμεύσεις του μέτρου υπήρξαν απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των μικροκαλλιεργητών της Ροδόπης των οποίων ο μέσος όρος έκτασης δεν ξεπερνάει τα πέντε (5) στρέμματα.
Για να υπάρχει ουσιαστική και αποδοτική ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, έπρεπε και τα αντίστοιχα προγράμματα να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής, όπως επίσης τις τοπικές ιδιομορφίες που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη ή μη στο μέτρο.
Επιπλέον, σε περιοχές όπου η καλλιέργεια καπνού έχει τον πρώτο λόγο στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής, είναι άδικος ένας μαζικός αποκλεισμός των καπνοπαραγωγών σε περιόδους μάλιστα εξαιρετικής οικονομικής στενότητας.
Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
  1. Αν εξετάζει την τροποποίηση ορισμένων εκ των δεσμεύσεων που θέτει το Μέτρο 214 προκειμένου να καταστήσει δυνατή την ένταξη σε αυτό και των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης.
  2. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή κάποια τροποποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος, σκέφτεται να αξιοποιήσει τους αδιάθετους πόρους του προγράμματος στην προκήρυξη νέων δράσεων για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης;
  3. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για την στήριξη της καλλιέργειας του μπασμά μέσω μελλοντικών προγραμμάτων και δράσεων;