Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίθετος στον χρυσό και ο Υπερπεριφερειάρχης

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθανάσιος Καρούντζος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ενημερώθηκε σχετικά από τον δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη, επισκέφθηκε στο γραφείο του, ο νέος Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν τα ζητήματα ανάπτυξης και επενδύσεων που απασχολούν το δήμο Αλεξανδρούπολης καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ειδικότερα, κυριάρχησαν τα ζητήματα της ανάπτυξης του αγροτικού και του πρωτογενούς τομέα, η προοπτική εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων, καθώς και της τουριστική ενίσχυσης της περιοχής. 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καρούντζος τόνισε χαρακτηριστικά: «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης “έχει κεντράρει” σε θέματα ανάπτυξης και γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς πρόκειται για θέματα με τα οποία δεν ασχολούνται εύκολα οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή της αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον τομέα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της επένδυσης του χρυσού στην περιοχή ο κ. Καρούντζος ανέφερε: «Συμφωνώ στο ζήτημα αυτό, καθώς ναι μεν υπάρχουν ζητήματα ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, αλλά στις επενδύσεις θα πρέπει, παράλληλα, να διασφαλίζονται πλήρως οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Αξιοποιήσεις και επενδύσεις με τη χρήση μεθόδων, που εγκυμονούν κινδύνους και χρησιμοποιούν το κυάνιο, πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι επιστήμονες θα τις απορρίψουν.

Από την πλευρά μου βρίσκομαι πάντοτε αλληλέγγυος στα θέματα που θέτει η αυτοδιοίκηση, δήλωσα και στο δήμαρχο ότι θα έχουμε μια στενή συνεργασία σε πολλά θέματα, είτε για θέματα που άπτονται της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης είτε γενικότερα.

Θα βοηθήσω το Δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι ένας Δήμος που έχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο όραμα ανάπτυξης και στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της κτηνοτροφίας και στον τομέα του τουρισμού, καθώς και προοπτικές ανάπτυξης στη βιομηχανία. Νομίζω οι προτάσεις θα πρέπει  να μας κάνουν όλους κοινωνούς και με την ίδρυση του γραφείου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κομοτηνή  πιστεύω ότι θα λύνουμε τα θέματα επί τόπου, γι’ αυτό το λόγο και συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο να διατηρήσουμε στενή και άμεση επικοινωνία». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την έκβαση της συνάντησης του με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία τους θα είναι γόνιμη και αποδοτική για το δήμο και τους κατοίκους του.

«Ενημερώσαμε το κ. Καρούντζο για τα ζητήματα ανάπτυξης που απασχολούν ιδιαίτερα το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ του θέσαμε το ζήτημα της γεωθερμίας και την πρόθεσή μας για την απόκτηση της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου στο Αρίστεινο, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δήμου και το σχεδιασμό που έχουμε και ζητήσαμε τη συμβολή του. Ακόμη τον πληροφορήσαμε για το ενδιαφέρον μας να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία στις Φέρες, καθώς για την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε σφαγείο και  να αποκτήσουμε το χώρο της πρώην Αλλαντοβιομηχανίας Θράκη, την οποία χαιρέτισε και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει.

Επιπλέον θέσαμε το ζήτημα της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης και της ναυπήγησης πλοίου. Μάλιστα ζητήσαμε, ακόμη, τη στήριξη του σχετικά με χρηματοδοτήσεις μελετών αναφορικά με το πολεοδομικό σχέδιο και τις επεκτάσεις του, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Καρούντζος δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειές μας και χαιρέτισε την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την δημιουργία της επένδυσης του χρυσού με τη χρήση του κυανίου».