Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς στεφανιαιογράφο το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ανάστατοι οι ασθενείς 
και οι συγγενείς τους, 
σύμφωνα με δημοσίευμα 
του inpost

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Οι ασθενείς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και οι συγγενείς τους είναι ανάστατοι, καθώς εδώ και λίγες ημέρες ο στεφανιαιογράφος είναι εκτός λειτουργίας και σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού είναι απαραίτητη η διακομιδή σε κάποιο από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο εκτός λειτουργίας στεφανιαιογράφος δεν γεμίζει μόνο με ανασφάλεια τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής, αλλά αναδεικνύει και τη γενικότερη έλλειψη υποδομών για την άμεση αντιμετώπιση καρδιοπαθών, όταν η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή, για παράδειγμα σε περίπτωση εμφράγματος.
Αιμοδυναμικά εργαστήρια διαθέτουν, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διακομιδή από τη μια πόλη στην άλλη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ο στεφανιαιογράφος στην Αλεξανδρούπολη τέθηκε εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα και η αντίδραση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υπήρξε άμεση, ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές.
«Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, τεχνικοί αναζήτησαν τις αιτίες του. Εντοπίστηκε βλάβη στη λυχνία, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί. Το ανταλλακτικό κοστίζει 78.000 ευρώ, έχει ήδη παραγγελθεί με επείγουσες διαδικασίες, αναμένεται να έρθει από το εξωτερικό και ο στεφανιαιογράφος θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες», διαβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν λειτουργούν αρκετοί στεφανιαιογράφοι, έγινε από την αρχή ότι είναι δυνατόν για την άμεση επαναλειτουργία του μηχανήματος.
Ο στεφανιαιογράφος στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περίπου δέκα ασθενείς, ωστόσο σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, το τελευταίο πενθήμερο τα περισσότερα περιστατικά δεν ήταν έκτακτα και μόλις ένα χρειάστηκε να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη.