Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτός θα παραμείνει την άλλη εβδομάδα ο Δήμος Κομοτηνής

Τετάρτη και Πέμπτη δεν θα απεργήσει, όπως αποφασίστηκε να κάνουν οι πιο πολλοί Δήμοι της χώρας με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Ανοιχτός θα παραμείνει ο δήμος Κομοτηνής τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, 12 και 13 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, που αναμένεται οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του πρόσφατου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, να αναστείλουν τη λειτουργία των υπηρεσιών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό «στραγγαλισμό», που υφίστανται. Η στάση, που θα κρατούσε ο δήμος Κομοτηνής έναντι αυτής της απόφασης, θα κρινόταν, όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πετριδης, από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, αφού προηγουμένως ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε αναλυτικά για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για τις εξελίξεις σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης των δήμων στην παρούσα φάση και το επόμενο διάστημα. Το γενικό συμπέρασμα από τα στοιχεία που παρέθεσε είναι ότι εξαιτίας των απανωτών περικοπών, που έχουν υποστεί οι δήμοι, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οδηγηθεί ή οδηγούνται σε αδιέξοδο.


Στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» με άλλους 50 ο δήμος Κομοτηνής

Ο δήμος Κομοτηνής, μάλιστα, που είναι ήδη επιβαρυμένος από δάνεια και χρέη του παρελθόντος, ανήκει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» με άλλους 50 περίπου δήμους ανά την Ελλάδα, που κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες να υποχρεωθούν σε αναστολή της λειτουργίας τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 3 πηγές χρηματοδότησης των δήμων, ήτοι τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τις ΣΑΤΑ και την επιστροφή των παρακρατηθέντων, ο δήμος Κομοτηνής την περσυνή χρονιά, που ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών, έβαλε στα ταμεία του μόλις 11,5 εκατ. ευρώ. Το 2012 μάλιστα, μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο, η κρατική χρηματοδότηση που έχει δεχθεί είναι μόλις 6,2 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι προς το παρόν πληρώνονται κανονικά, εκτιμώντας ότι με τα σημερινά δεδομένα στις χρηματοδοτήσεις κάτι τέτοιο διασφαλίζεται ως το τέλος του χρόνου. Το ζήτημα, που ανακύπτει όμως έχει να κάνει με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, που έχει στην αρμοδιότητά του δήμος, αλλά και με τα λειτουργικά έξοδα που η κάλυψή τους δεν θεωρείται πλέον αυτονόητη. Μοναδική χαραμάδα ελπίδας σε όλο αυτό το ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι η καταβολή της δόσης των παρακρατηθέντων, που έχει δεσμευθεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση. Κι αυτό όμως προσωρινό, αφού ήδη στο «πακέτο» των μέτρων που ανακοινώνεται εντός των ημερών εμπεριέχεται νέα περικοπή κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ύψους 750 εκατ. ευρώ περίπου, για τη διετία 2013-2014. Περικοπή προβλέπεται επίσης στο συγκεκριμένο κωδικό, που αφορά στη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, μια περικοπή που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από το Υπουργείο Οικονομικών αν θα αναφέρεται σε μείωση μισθών, σε απολύσεις, σε διαθεσιμότητα ή κάποιον άλλο λόγο.

Αρνητικός προς το κλείσιμο ο Γιώργος Πετρίδης, διαφοροποίηση του Ν.Φακιρίδη

Βάσει των παραπάνω, στο δια ταύτα της εφαρμογής ή μη της απόφασης της ΚΕΔΕ, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την αρνητική θέση του ως προς το κλείσιμο των δήμων, επιμένοντας στην εισήγηση που κατέθεσε και στο συνέδριο για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, που αποφάσισε η ΚΕΔΕ, αφενός θα ταλαιπωρήσει τους ίδιους τους δημότες κι αφετέρου δε θα βρει αποδέκτες στην Αθήνα. Διευκρίνισε ωστόσο κατά την τοποθέτησή του ότι δεν υπάρχει «γραμμή» προς τα μέλη της παράταξής του και κάλεσε όλους να κρίνουν κατά συνείδηση.

Νίκος Φακιρίδης «Να ακολουθήσουμε μια στοιχειωδώς αγωνιστική στάση»

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης τάχθηκαν εντέλει τόσο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον κ. Νίκο Φακιρίδη από τη Λαϊκή Συσπείρωση που διαφοροποιήθηκε και τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης, αλλά και του κ. Παντελή Αμπατζιάνη, που ψήφισε «λευκό». Στην τοποθέτησή του ο κ. Φακιρίδης άσκησε κριτική στις υπόλοιπες παρατάξεις για την στήριξή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον «Καλλικράτη» και στο μνημόνιο τα προηγούμενα χρόνια. «Εμείς το βάζαμε το ζήτημα ότι θα φτάναμε αργά ή γρήγορα κάπου εδώ», σημείωσε, «και νομίζω ότι θα πάνε ακόμα χειρότερα τα οικονομικά των δήμων, αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση». Για το θέμα της κινητοποίησης για τις δυο μέρες, που αποφάσισε η ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης διαφώνησε με την άποψη ότι ταλαιπωρούνται οι δημότες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ ταλαιπωρήθηκε με την καθαριότητα τόσους μήνες που δεν είχε προσωπικό ο δήμος, εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου». Αντίθετα, έκανε λόγο για μια στοιχειωδώς αγωνιστική στάση, που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι απέναντι στην οικονομική συρρίκνωση των επιχορηγήσεων, που επιβάλλει η κυβέρνηση, και πρότεινε επιπλέον την πρώτη από τις δυο μέρες της κινητοποίησης να οργανώσει μια ειδική διευρυμένη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των όλων τοπικών φορέων. Η δεύτερη πρόταση του κ. Φακηρίδη έγινε δεκτή από τον δήμαρχο, που τη συμπεριέλαβε στην αρχική εισήγησή του. Η ειδική συνεδρίαση θα έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα οικονομικά του δήμου, αλλά και την προοπτική και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την κοινωνία το επόμενο διάστημα.