Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα προσπάθεια για την πώληση της ΣΕΚΑΠ

Πρόσκληση από τον 
ειδικό εκκαθαριστή 
της Αγροτικής Τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Μέχρι τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι στο διαγωνισμό για τη ΣΕΚΑΠ, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του Ειδικού Εκκαθαριστή της υπό εκκαθάρισης Αγροτικής Τράπεζας ο οποίος εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία πώλησης του 50,36% που κατείχε η Αγροτική στην καπνοβιομηχανία της Ξανθης.
Σύμβουλος στην προσπάθεια αυτή ορίστηκε η Deloitte που είχε διενεργήσει και τον προηγούμενο διαγωνισμό που απέβη άκαρπος αν και υπήρξε επενδυτής με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2012 η ινδική Bommidala συμφώνησε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με την Αγροτική Τράπεζα να αποκτήσει το 50,36% που κατείχε στη ΣΕΚΑΠ έναντι 25,4 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκε να καλύψει αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ, ώστε να τεθεί σε πλήρη επαναλειτουργία η εταιρεία. Η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) που ήλεγχε το 34,18% της ΣΕΚΑΠ δεν συναίνεσε στην αύξηση κεφαλαίου γιατί δεν ήθελε να έχει δεύτερο ρόλο -μετά την αύξηση το ποσοστό της θα περιοριζόταν στη ΣΕΚΑΠ- και με πρόσχημα ότι πρότεινε στους Ινδούς να αγοράσουν και το ποσοστό τους αλλά οι Ινδοί προσέφεραν λίγα ακύρωσε το deal.
Μετά το ναυάγιο με τους Ινδούς η Αγροτική απευθύνθηκε σε άλλους υποψήφιους μνηστήρες που είχαν υποβάλει προσφορά αλλά το φιάσκο με τη Bommidala απέτρεψε την υποβολή νέων προτάσεων.

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη. Είναι η δεύτερη αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία μαζί με τον Καρέλια και πριν βρεθεί σε παραγωγική αδράνεια ήλεγχε το στο 8,5% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων με σήματα όπως BF, Cooper κ.α. Στο τέλος του 2011 η ΣΕΚΑΠ είχε 80 εκατ. δάνεια, 32 εκατ. ευρώ αρνητικά κεφάλαια, 29 εκατ. ευρώ τζίρο και απασχολούσε 252 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που θα υποβληθούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή, με τη βοήθεια του συμβούλου, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν θα ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα τη διαδικασίας, θα λάβουν πρόσθετη πληροφόρηση, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ και να πραγματοποιήσουν το δικό τους ειδικό έλεγχο πριν υποβάλλουν τη δεσμευτική τους προσφορά.