Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Διπλή τελικά η σύσκεψη για την αντιμετώπιση της εκ Συρίας λαθρομετανάστευσης

Μετά το Μαξίμου, συγκλήθηκε ευρεία υπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αποφασίστηκε κοινή διαχείριση και συντονισμός δράσης για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
H από κοινού διαχείριση αποτροπής των μεταναστευτικών ροών και ο καλύτερος συντονισμός δράσης, εν όψει της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού λαθρομεταναστών, λόγω της κατάστασης στη Συρία, εξετάστηκε το απόγευμα σε ευρεία υπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η σύσκεψη ακολούθησε εκείνην που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρεία Σαμαρά (την οποία αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση) και αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των τριών σωμάτων, ενώ επισημάνθηκαν οι δίοδοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κύμα λαθρομετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Παναγιωτόπουλου μετείχαν ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, οι υφυπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής 'Αγγελος Συρίγος, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιανόπουλος, ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος (ΛΣ) Κωνσταντίνος Κουνουγιέρης και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Εντείνουμε το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης αλλά και του κύματος προσφύγων από τη Συρία, τόνισε ο υπουργός Άμυνας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση το διεθνές δίκαιο, τιμώντας την παράδοση του Ελληνικού Έθνους από τα χρόνια της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας μέχρι σήμερα.
Πρόσθεσε ότι η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησης είναι να επιχειρήσει να ανασχέσει το κύμα λαθρομετανάστευσης στην περιοχή που επιχειρεί να εισέλθει στη χώρα, δηλαδή στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου, στα θαλάσσια σύνορά μας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι στη σύσκεψη έγινε περαιτέρω συζήτηση του σχεδίου «ΙΩΝ», που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιθανών προσφυγικών ροών εξαιτίας της κρίσης της Συρίας και που έγινε αποδεκτό το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι θα εξειδικευθούν οι λεπτομέρειες για την άμεση δυνατότητα υλοποίησής του.

"Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι ένα πρόβλημα που η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης και ανέφερε ότι «οι μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι αυξημένες». Τόνισε ότι ήδη εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ένα διακλαδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που ήδη έχει φέρει αποτέλεσμα και το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των πλωτών και εναέριων μέσων και στην υποστήριξή τους από τη FRONTEX που τα χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους.

Να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη ενισχύσει την επιτήρηση και τις περιπολίες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με πρόσθετα πλωτά μέσα ενώ έχει αποστείλει και ελικόπτερο στη Σάμο για εναέρια συνδρομή.

Kατά το πρώτο επτάμηνο του 2012 το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία επιλήφθηκαν, σύμφωνα με τα τηρούμενα στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στοιχεία, σε 12 συνολικά περιστατικά παράνομης μετανάστευσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (συνελήφθησαν 102 αλλοδαποί και 7 διακινητές εκ των οποίων οι 6 από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και 1 από την ΕΛ.ΑΣ.).

Από τις αρχές Αυγούστου καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα 01/08-17/09/12 οι ως άνω Αρχές να έχουν επιληφθεί μέχρι σήμερα σε συνολικά 44 περιστατικά, στα οποία συνελήφθησαν 831 αλλοδαποί και παράλληλα το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέλαβε 13 διακινητές.