Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πληροφορία - σοκ: η Eldorado Gold (ναι, των "Χρυσωρυχείων Θράκης") απέκρυψε διαρροή κυανίου στο εργοστάσιό της στην Τουρκία!!!

Και θέλουμε να τους βάλουμε σπίτι μας; Μπράβο στον Γιάννη Τομαδάκη που ανέδειξε την είδηση στο ThrakiNea. Αλήθεια, θα την μεταδώσει η "μπουκω-μένη" Δέλτα Τηλεόραση; Έστω το ThrakiNet και η Ελεύθερη Θράκη; Έστω, ο "αριστεριστής" Λασκαράκης της Γνώμης; Ή τους... "μπούκωσαν" και αυτούς; 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 
ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ - ΣΟΚ ΑΠΟ 
ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟΟι πληροφορίες από την Τουρκία λένε ότι στις 11 Αυγούστου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στις εγκαταστάσεις εκχύλισης του μεταλλείου χρυσού Κisladag, κοντά στην πόλη Εσμέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold (η ίδια που θέλει να λειτουργήσει χρυσωρυχεία στον Έβρο) που λειτουργεί το μεταλλείο χρησιμοποιεί την τοξική και επικίνδυνη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς, απέκρυψε τη διαρροή, ενώ θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό για να προλάβουν να… εκκενωθούν από τη περιοχή τα γύρω χωριά.

Aκολουθεί μεταφρασμένο άρθρο από το www.etha.com.tr που δημοσίευσε το http://antigoldgreece.wordpress.com/ και προς τιμήν τους δημοσίευσαν χθες και τα http://www.thrakinea.gr/, από όπου το είδαμε και εμείς και αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες.

Κίνδυνος από κυάνιο στο Εσμέ

Το μεταλείο χρυσού που λειτουργεί η Eldorado Gold στο Ουσάκ, Εσμέ, συνεχίζει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Την περασμένη Κυριακή (12 Αυγούστου), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η ομάδα, που αποτελούνταν από τον ειδικό Δημόσιας Υγείας Καθ. Δρ Ali Osman Karababa, τον γεωλόγο μηχανικό Tahir Ongur και τον εκπρόσωπο της SOS, Ugur Sümer, επεσήμανε ότι το μεταλλείο δεν έχει φράγμα τελμάτων, και ότι μια ισχυρή μυρωδιά από αμυγδαλέλαιο υπάρχει στον αέρα – υποδεικνύοντας την παρουσία HCN (υδροκυανίου) στην περιοχή.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «αν κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ένα σφίξιμο στην αναπνοή και πεπτικά προβλήματα, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σχετίζεται με την παρουσία του υδροκυανίου στην ατμόσφαιρα.”
Το μεταλλείο δεν εξέδωσε προειδοποίηση
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τόνισε επίσης ότι οι αρχές του μεταλλείου δεν είχαν βγάλει καμία ανακοίνωση ή προειδοποίηση ότι υδροκυάνιο είχε διαρρεύσει στην περιοχή. “Στο σχέδιο διαχείρισης που επισυνάπτεται στο έγγραφο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της επιχείρησης, αναφέρεται σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδοθεί συναγερμός  στα χωριά της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να εκκενωθούν.”
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν διασπείρει τα τέλματα από τους σωρούς κατά μήκος της κοιλάδας, και ζήτησαν να γίνει ανάλυση του νερού ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.
Το 2006, από τις 26 μέχρι 28 Ιουνίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Εσμέ παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα όπως ναυτία, πόνους στο κεφάλι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα των άκρων και ρίγη.
Εκείνη την εποχή, τα δείγματα αίματος από καταγγέλλοντες που είχαν λάβει οι γιατροί της ομάδας Elele (“χέρι με χέρι”) είχαν κατασχεθεί από την τοπική διοίκηση. Ωστόσο, κυάνιο εντοπίστηκε σε 9 δείγματα που αναλύθηκαν χωρίς κρατική άδεια.