Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Επίτιμος δημότης Ξάνθης ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος


Ειδική τελετή στο Δημαρχείο, όπου τoυ παραδόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης

Τι δήλωσε για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας και τι ανέφερε ειδικά για την Θράκη;






Επίτιμος δημότης Ξάνθης ανακηρύχθηκε σε ειδική τελετή στο Δήμαρχείο της πόλης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή, λίγο μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη παραμονή του στην Ξάνθη στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης της αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, πολιούχου της πόλης.

Δήμαρχος: Ελάχιστη αναγνώριση στο έργο του Αρχιεπισκόπου

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της τελετής επεσήμανε ότι η ομόφωνη ανακήρυξή του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση για το ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει επιτελέσει καθώς επίσης και για την τιμή της παραμονής του στην Ξάνθη για τον εορτασμό της μνήμης του Τιμίου Προδρόμου.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Δήμος Ξάνθης αποτελεί θεσμική εξέλιξη της Δημογεροντίας, προσθέτοντας ότι η ανακήρυξή του αντανακλά και στην τοπική Μητρόπολη Ξάνθης. Ακολούθως ο αναγνώστηκε η απόφαση του Δ.Σ. και ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο το χρυσό Μετάλλιο της πόλης.

Iερώνυμος: "Τα του οίκου μας δεν είναι τόσο στεγανά"

Αφού ευχαρίστησε για την τιμή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε ότι η συνεργασία που παρατηρείται μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκηση και Μητρόπολης Ξάνθης δεν συναντάται συχνά στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα εξέφρασε τους προβληματισμούς τους για την σημερινή κοινωική και οικονομική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία δεν έχει –και δεν πρέπει να έχει- ανάμιξη στην πολιτική αλλά απασχολείται από τα προβλήματα του πολίτη, είναι έργο της και αποστολή αυτή η πλευρά του ανθρώπου. «Τα του οίκου μας δεν είναι τόσο στεγανά όσο νομίζουν κάποιοι, αλλά έργο μας είναι κάθε τί που απασχολεί την ψυχή, το αδιέξοδο, την αγωνία του ανθρώπου» σημείωσε και πρόσθεσε αναφορικά με την σύγχρονη εποχή ότι «Η Εκκλησίαα – αν εξαχθεί από τις μικρότητές της- έχει σπουδαίο ρόλο στην ανεξαρτησία του κάθε ανθρώπου στη σχέση του με το Θεό»

Διαφορετικοί ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού επεσήμανε τις πολύ καλές σχέσεις του με το Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, εξήρε την ομορφιά του λαού της Θράκης και ανέφερε ότι φεύγει με συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας χρήσιμη και καλή την εμπειρία της επίσκεψης στην Ξάνθη.

Σαφής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος όταν ερωτήθηκε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας επιμένοντας ότι : «Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική .Έχει άλλο χώρο, τον πνευματικό. Θέλει να ξεκουράσει τον άνθρωπο να τον προβληματίσει, όχι να τον κάνει φυτό αλλά να τον κάνει ελεύθερο, να σκέπτεται και μέσα από την ελεύθερη σκέψη να κάνει επιλογές.»

Από το Σάββατο στην Ξάνθη

Ο Αρχιεπίσκοπος προεξήρχε από το Σάββατο στις εκδηλώσεις του εορτασμού της μνήμης του Τιμίου Προδρόμου, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Νικαίας Αλέξιο, Βεροίας-Ναούσης-Καμπανίας Παντελεήμονα, Ελασσόνας Βασίλειο, Ηλείας Γερμανό. Την Παραμονή ιερούργησε στο Μέγα Εσπερινό ενώ ακολούθησε λιτανεία και κήρυγμα στην κεντρική πλατεία όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασύνδεσης της εκκλησίας με την κοινωνία και τους πιστούς.


Πηγή:   http://www.thrakipress.gr/