Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

H ομιλία Ντόλιου στην ημερίδα της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

Είχε θέμα:  «Η προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία»- Μια ιδιαίτερη Ημερίδα



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Μια ιδιαίτερη ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο 2/04/2011 στην Αλεξανδρούπολη με διοργανωτή την Μητρόπολη Αλεξ/πολης. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι οι μοναδικοί εισηγητές ήταν τρεις Τούρκοι καθηγητές των Πανεπιστήμιων Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης και Σαγγάριου.

Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, οι βουλευτές Έβρου κυρίες Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γκότσης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κληρικοί και πολλοί πολίτες που γέμισαν την αίθουσα "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ" του Ξενοδοχείου Εγνατία.

Οι εισηγήσεις ήταν οι εξής:

- Το μάθημα των θρησκευτικών στην Τουρκία και η πολυπολιτισμικότητα

- Αρχαιολογικές εργασίες μέσα στα αρχαία τείχη της Κωνσταντινουπόλεως

- Η ελληνική συνοικία της Αδριανουπόλεως


Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντόλιου

Χαιρετισμό στη ημερίδα απεύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Χαιρετίζω την παρουσία των Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Έβρο. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Μητρόπολης για την διοργάνωση της ημερίδας, μια πρωτοβουλία, που τιμά τον Μητροπολίτη της Αλεξ/πολης, αλλά και το σύνολο της ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησιάς.

Συμπεραίνω ότι ο Μητροπολίτης της Αλεξ/πολης και η ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας αντιλαμβάνεται με θετικό τρόπο το άνοιγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια με την παλαιότερη ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών.

Συμπεραίνω επίσης, ότι η παρουσία ως εισηγητών των Τούρκων ακαδημαϊκών και το περιεχόμενο των εισηγήσεων τους, υποδηλώνει, ότι και στην Τουρκία βιώνουν θετικά ένα ανάλογο άνοιγμα, που φαίνεται να επιχειρεί ο κ. Ερντογκάν.
Απευθύνω ένα ειλικρινές και μεγάλο ‘εύγε’ στον Σεβασμιότατο της Αλεξ/πολης.»

.