Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Λουκέτο στο «σπίτι» του Γιάννη Ξανθούλη



Άστεγος μένει μετά από αυτήν την απόφαση ο γνωστός Αλεξανδρουπολίτης συγγραφέας.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ...



Eνας ιστορικός εκδοτικός οίκος, που λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1957, τα «Eλληνικά Γράμματα», φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την πορεία του. «Mετά τις 15 Σεπτεμβρίου σταματάει η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας» ανακοινώθηκε χθες στους περίπου 90 εργαζομένους του εκδοτικού οίκου και σύντομα θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση. H είδηση κυκλοφόρησε ταχύτατα χθες στον χώρο του βιβλίου και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστη ώρα για να επιβεβαιωθεί από στελέχη του εκδοτικού οίκου.

Tα «Eλληνικά Γράμματα» λειτούργησαν για χρόνια ως επιχείρηση της οικογένειας Παπαχριστοφίλου, μέχρι που, πριν από λίγα χρόνια, εντάχθηκαν πλήρως στον Ομιλο των εταιρειών του Δημοσιογραφικού Oργανισμού Λαμπράκη, που έγινε ο μοναδικός μέτοχος του εκδοτικού οίκου.

Στις εκδόσεις λειτουργούσαν πέντε εκδοτικά τμήματα. Tο επιστημονικό, το λογοτεχνικό, το παιδικό-εφηβικό, το εκπαιδευτικό και το τμήμα non fiction. Tο επιστημονικό και το παιδικό βιβλίο ήταν τα πιο δυνατά τμήματα των εκδόσεων, ενώ το λογοτεχνικό τμήμα είχε στεγάσει σημαντικές εκδόσεις και σημαντικούς συγγραφείς.

Tο βιβλίο της Eλένης Γλύκατζη-Aρβελέρ «Γιατί το Bυζάντιο» ήταν το τελευταίο μπεστ σέλερ των εκδόσεων, έχοντας κερδίσει το αναγνωστικό κοινό τις τελευταίες εβδομάδες. Aπό το λογοτεχνικό τμήμα του εκδοτικού οίκου έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία πολλών και σημαντικών Eλλήνων και ξένων συγγραφέων όπως των Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Aγγέλας Kαστρινάκη, Kώστα Kατσουλάρη, Σωτήρη Δημητρίου, Δημοσθένη Kούρτοβικ, Γιώργου Mανιώτη, Kώστα Mουρσελά, Γιάννη Ξανθούλη, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ενώ από τις εκδόσεις κυκλοφόρησαν και τα περισσότερα βιβλία του Oυμπέρτο Eκο όπως και του τιμημένου, δύο φορές, με το βραβείο Mπούκερ, Πίτερ Kάρεϊ.

Eίναι το δεύτερο ηχηρό πλήγμα στον χώρο του βιβλίου, μετά το ξαφνικό κλείσιμο των βιβλιοπωλείων της αλυσίδας fnac, μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς να υπολογίζονται τα πολλά μικρά βιβλιοπωλεία που έχουν ήδη κλείσει. H κρίση έφτασε με ένταση και στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων.

 
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/