Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκινά το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων στο Σουφλί




ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ



Η πόλη με τη διάφανη σφραγίδα του μεταξιού, τα παραδοσιακά «κουκουλόσπιτα» και τους ιδιότυπους μελωδικούς και χορευτικούς ρυθμούς, φιλοξενεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2010, το Φεστιβάλ Νέων για τη Φιλία, το Χορό και την Παράδοση.


Με την πεποίθηση ότι η παράδοση είναι κύτταρο ζωντανό που εξελίσσεται χάρη στην αγάπη των νέων για τη λαογραφία, η «Θρακική Εστία» διοργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος, τριήμερη συνάντηση νεανικών χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα στο Σουφλί, στην πλατεία Μεσοχωρίου (Αρχοντικό Μπρίκα).


Η καθιέρωση ετήσιας συνάντησης νέων που ασχολούνται με την παράδοση, έχει σαν σκοπό:

1) την ανταλλαγή των λαογραφικών στοιχείων και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς,

2) τη μεταξύ τους φιλία και συνεργασία,

3) την ισότητα, το σεβασμό και την προώθηση της αρμονίας ανάμεσα σε ομάδες με διαφορετική κουλτούρα και ιστορία,

4) τη γνωριμία με το Σουφλί, τον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα.

Στόχοι που επιτεύχθηκαν πλήρως κατά την περσινή διοργάνωση, καθώς 4 απ’ τους 5 Συλλόγους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, διοργάνωσαν μέσα στον ίδιο χρόνο εκδρομές στο Νομό Έβρου.»


Οι φιλοξενούμενοι Σύλλογοι θα γνωρίσουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους την ιστορία της πόλης και της περιφέρειάς της σε Παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου. Θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις σε κουκουλόσπιτα, μουσεία, εκκλησίες, κτίριο Γαλλικού Προξενείου κλπ. Αργότερα θα ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού σε βιοτεχνίες μεταξωτών.


Οι Σύλλογοι που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ είναι οι εξής:

1. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μεσημερίου Έδεσσας

2. Χορευτικός Όμιλος «το Λύμνι» (Λίμνη Ευβοίας)

3. Γυμναστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας Δράμας

4. Εκπολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη»

5. Θρακική Εστία Σουφλίου

Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται την Παρασκευή στις 20:30 στο Αρχοντικό Μπρίκα και στο «κλείσιμο» κάθε βραδιάς στήνεται λαϊκό γλέντι. Φαγοπότι, τραγούδι και χορός με μουσικές από τις ορχήστρες που αντιπροσωπεύουν την κάθε περιοχή.