Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Η «Βίβλος» Εφραίμ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

«Aφεση αμαρτιών» δίνει προπαγανδιστικό βιβλίο που παρουσιάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας όπως «βολεύει» τους μοναχούς

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη ότι «την αλήθεια τη «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα» ταιριάζει... γάντι στην περίπτωση αυτή, καθώς το βιβλίο είναι μία προσπάθεια εξαγνισμού των μοναχών από το «ιερό» σκάνδαλο.

Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «To Ιδιοκτησιακό Καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας» και το οποίο έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο του Βατοπεδίου, θέση ταυτόσημη με εκείνη που διατύπωσε η ΝΔ στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να δικαιολογήσει την άτακτη φυγή της από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μάλθστα, στο εξώφυλλο του βιβλίου εμφανίζεται χάρτης με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες περιοχές που διεκδικεί η μονή, ο οποίος περιλαμβάνει τη βυζαντινή πόλη Αναστασιούπολη.


Η κατεύθυνση

Το υλικό του βιβλίου εκτείνεται χρονικά από τις 1.3.1922 έως τις 18.9.2009 (δηλ. ένα μήνα πριν τις εκλογές) και βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων και του Νομικού Συμβουλίου το κράτους, μεταξύ των οποίων κι εκείνες τις οποίες ζήτησε η ΝΔ και στις οποίες στηρίχθηκε ακολούθως, προκειμένου να γίνουν οι «ιερές» ανταλλαγές. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει ο δικηγόρος Σπ. Αλεξανδρής, που έχει αναλάβει πληρεξούσιος της υπόθεσης της μονής.

Στο βιβλίο υπάρχει εισαγωγή 15 σελίδων, που πριν την ανάγνωση του υλικού, «υπαγορεύει» ουσιαστικά στον αναγνώστη τις διαπιστώσεις που θέλει να περάσει ο Σύλλογος, πολλές από τις οποίες έχουν πολιτικό χρώμα.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας του βιβλίου κάνει λόγο για «το αποκληθέν σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και υποστηρίζει ότι «ο επιπόλαιος και ατυχής αυτός χαρακτηρισμός αποδόθηκε στις προσπάθειες ανταλλαγής περιουσίας της Ι.Μ.Β. και της λίμνης Μπουρού με ακίνητα του ελληνικού δημοσίου». Βγάζει, μάλιστα, λάδι τόσο τους μοναχούς αλλά και όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην υπουργών. «Η προσπάθεια αυτή» αναφέρεται χαρακτηριστικά «επιχειρήθηκε με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και με τη διαχρονικώς σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, υπηρεσιακών και κυβερνητικών».


Πολιτικός λόγος

Το βιβλίο μιλά για «διασυρμό της σεβάσμιας αδελφότητας», ενώ διαπιστώνει προς έκπληξη όσων πιστεύουν στον μοναχισμό ότι η ανταλλαγή των ακινήτων «δεν προσβάλλει ούτε έρχεται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες και τα μοναχικά θέσμια». Εξαίρει, μάλιστα, το έργοτων μοναχών και επικροτεί την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, «η τύχη των οποίων» -όπως αναφέρεται- «είχε αμεληθεί κατά την περίοδο της παρακμής που είχε προηγηθεί».

Χρησιμοποιώντας «πολιτική επιχειρηματολογία», ο Σύλλογος Φίλων Μονής Βατοπεδίου φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η ποινικοποίηση σήμερα μίας καθαρώς αστικής φύσεως διαφοράς είναι πρόδηλο ότι προσπαθεί να εμποιήσει φόβο στους «καλόγερους» που προασπίζονται αυτά τα παλαίφατα και παγκόσμιας αναγνωρίσεως προσκυνήματα με τους ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς». Υπάρχουν, ακόμη, αιχμές κατά του ελληνικού κράτους, καθώς γίνεται λόγος για «αναξιοπιστία, αν όχι πονηρία» του ελληνικού δημοσίου με το να μην αναγνωρίζει τους τίτλους στη μονή.


Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση και συμμετείχε στην πρώτη εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εκτιμά ότι η εκδοτική αυτή κίνηση εντάσσεται στην επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει η ιερά μονή (η οποία εμφανίζεται να μην έχει καμία συμμετοχή στην έκδοση του βιβλίου, μάλιστα τεχνηέντως δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του Εφραίμ) σε μία κρίσιμη καμπή της διερεύνησης του σκανδάλου, που βρίσκεται στο στάδιο της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή ένα βήμα πριν από την παραπομπή των «γαλάζιων» πρώην υπουργών στο ειδικό δικαστήριο.


Χάρτης κατά παραγγελία

Ο ίδιος άνθρωπος μας έλεγε ότι το βιβλίο είναι διανθισμένο από «ιστορικές ανακρίβειες». Μία από αυτές βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, στο οποίο εμφανίζεται χάρτης με τη λίμνη Βιστωνίδα (και τις παραλίμνιες περιοχές που διεκδικεί η μονή), τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτιάξει τοπογράφος κατ’ εντολή του πρώην ηγουμένου Εφραίμ και προέρχεται από το αρχείο της μονής και ο οποίος στο βόρειο τμήμα του περιλαμβάνει τη βυζαντινή πόλη, Αναστασιούπολη, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α’.

Η αξιοπιστία του συγκεκριμένου χάρτη είχε αμφισβητηθεί έντονα στην πρώτη εξεταστική επιτροπή.

«Κρίνονται οι εκδότες» σημείωσε χαρακτηριστικά το πρόσωπο με το οποίο συνομιλήσαμε, «για την υποτίμηση της ιστορικής αλήθειας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο για την υπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων».

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει επίλογος - παράρτημα (το οποίο προφανώς μπήκε την τελευταία στιγμή μετά την ενέργεια του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να ακυρώσει τον δήθεν συμβιβασμό που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία με τη μονή για την επιστροφή των ακινήτων), ενώ επισυνάπτεται η ανακλητική απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Α. Μπέζα της 3ης Οκτωβρίου 2008 των πρωτοκόλλων παράδοσης - παραλαβής.

Το βιβλίο ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η ανακλητική απόφαση Μπέζα έγινε κυριολεκτικά για «τα μάτια του κόσμου» και ότι έμπαζε νομικά, καθώς αναφέρεται ότι «ουδόλως επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης», ενώ υπενθυμίζει ότι η μονή προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωσή της.

Ακόμη, ο Σύλλογος ταυτίζεται με τις θέσεις της ΝΔ, καθώς υπερασπίζεται την απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομίας της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 (ένα μήνα πριν τις εκλογές) για τον συμβιβασμό που πρότεινε η μονή και επιβεβαιώνει ότι διατήρησε την επιφύλαξη διεκδικήσεως της κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Πάντως, για τον συγγραφέα το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς το βιβλίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το ζήτημα εκκρεμεί» μετά την πρόσφατη ανάκληση Παπακωνσταντίνου.


Η παρουσιαση

Το βιβλίο, 280 και πλέον σελίδων, κυκλοφορεί από τον επονομαζόμενο «Σύλλογο Φίλων Μονής Βατοπεδίου», πρόεδρος του οποίου είναι ο Κ. Λούλης, επιχειρηματίας, τέως Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Ορους.

Ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει ότι «ο Σύλλογος προβαίνει στην έκδοση του ανά χείρας τόμου, ο οποίος αποτελεί ένα τεκμήριο για κάθε άνθρωπο που έχει κοινή λογική, ότι η Ιερά Μονή Βατοπεδίου έχει πλήρη κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεών της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητή του ότι προγραμματίζει να παρουσιάσει το βιβλίο σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Εφόσον συμβεί αυτό, το ενδιαφέρον είναι ποιοι θα είναι οι ομιλητές και οι καλεσμένοι.

Ο Σύλλογος εμφανίζεται να διατηρεί blog στο ίντερνετ, ενώ υπάρχει πρόσκληση για την εγγραφή μελών.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/