Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Απόψε η επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης

Με τη συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στις 9.00μμ

Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους ο δήμαρχος Ξάνθης και ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ


Με τη συναυλία της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00, ανοίγουν και επίσημα απόψε Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης του 2010.


Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης που διοργανώνονται φέτος για 20η χρονιά. Η εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία Μητροπόλεως και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με τους ερμηνευτές Νένα Βενετσάνου, Δημήτρη Μπάση, Δώρο Δημοσθένους θα αποδώσει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, μια μουσική συγκυρία κατά την οποία συνυπάρχουν ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού Βασίλης Τσιτσάνης με τον μεγάλο έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά τα άλλα οι Γιορτές έχουν ήδη ξεκινήσει με τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που έχουν ξεκινήσει. Οι Σύλλογοι θα βρίσκονται στα στέκια που έχουν στήσει, αναμένοντας το κοινό της Ξάνθης και τους επισκέπτες για άλλη μια χρονιά.

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης αναφέρει:

«Οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, για 20η φορά, πιστές στο καθιερωμένο τους ραντεβού με τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, δίνουν το έναυσμα για την πραγματοποίηση μιας σειράς σημαντικών εκδηλώσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ συγχρόνως μας προσκαλούν σε ένα πολιτισμικό ταξίδι όπου η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη.

Θεωρούμε τον Πολιτισμό ως τη μόνη κοινή γλώσσα που ενώνει τους λαούς, αμβλύνει τις διαφορές, προσπερνά τις ιδιαιτερότητες, δημιουργεί γέφυρες μέσα από ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης, εχέγγυα τα οποία αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μια ασφαλή πυξίδα για να πορευτούμε στο μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Φέτος, υποσχόμαστε ξεχωριστές γιορτές, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ταξιδέψουν σ’ έναν μοναδικά όμορφο τόπο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όλες τις διαχρονικές αξίες, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της ευρύτερης περιοχής μας. Η πλούσια θεματική και οι εξαιρετικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης, συνθέτουν την πολυδιάστατη φυσιογνωμία των γιορτών.Μελωδίες, εικόνες και ήχοι, θα μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε έστω και για λίγο την καθημερινότητα και τα προβλήματά της.


Σας καλώ λοιπόν στις 20ες Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, οι οποίες δικαίως χαρακτηρίζονται ως μία μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού.»


Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ Μανώλης Φανουράκης στο δικό του μήνυμα αναφέρει:

«Φίλες & Φίλοι της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας καλωσορίζουμε στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Η πόλη που έγινε σταθμός πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, η πόλη που αποκαλείται «Ένα Υπαίθριο Μουσείο», υποδέχεται από τις 5 Σεπτέμβρη έως τις 12 Σεπτέμβρη τις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης


Ο επισκέπτης σ’ αυτόν τον αναλλοίωτο αρχιτεκτονικό οικισμό θα αφεθεί στην ευωδιά της Ξανθιώτικης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, θα μυηθεί στην αίγλη της παράδοσης και με ελεύθερη τη φαντασία, μέσα από τους ήχους του σαξοφώνου αλλά της τοπικής γκάιντας, θα απολαύσει στιγμές ξενοιασιάς και ανεμελιάς άλλων καιρών. Θα περπατήσει στα πλακόστρωτα σοκάκια που κάποτε περπατούσαν περήφανα οι πλούσιοι καπνέμποροι, θα νιώσει τη μυρωδιά από το θρυμματισμένο καπνό ‘μπασμά’ και θα περιπλανηθεί στα σταυροδρόμια της αρμονικής συνύπαρξης δύσης και ανατολής.


Οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συστήσουν στους ταξιδιώτες και στους Ξανθιώτες μεγάλους καλλιτέχνες, αλλά κυρίως ντόπιους... και όλοι μαζί θα περιδιαβούν τις στιγμές που αγκυλώνονται στο χρόνο και θα γίνουν μεστές αναμνήσεις μέσα από τη μαγεία των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης.

Στο ελεύθερο διάβα του ο επισκέπτης, θα αισθανθεί το θείο στις παραδοσιακές γειτονιές της Παλιάς Πόλης, επισκεπτόμενες τις λιτές και απέριττες εκκλησιές της.Η διθυραμβική Ξανθιώτικη φιλοξενία θα εντυπωθεί στη μνήμη του...Η ψυχή και η αγκαλιά των κατοίκων της πόλης, θα τον ξεναγήσουν σε διαφορετικές αρτηρίες πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης και μνήμης.Οι συναυλίες, τα θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, οι λαογραφικοί χοροί θα τον παρασύρουν στην αέναη γιορτή...


Αγκαλιά με τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους της πόλης θα αγγίξει αισθαντικά το χάδι της Ορφικής λύρας, αλλά και της νοσταλγικής μουσικής του Χατζηδάκι...


Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με το εθελοντικό τους παρόν θα γεμίσουν με μυρωδιές τα βήματα των περαστικών και όλοι μαζί θα πλημμυρίσουν τον παλιό οικισμό με χρώματα και αλησμόνητα αισθήματα. Η γαστρονομία, παντοδύναμη ‘κυρά’ του τόπου θα οδηγήσει τον ταξιδιώτη σε γευστικά παιχνιδίσματα...και τα καλαίσθητα μπαράκια θα του προσφέρουν διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Ελάτε, στο προκλητικό και μεθυστικό κάλλος των Γιορτών της Παλιάς Ξάνθης».