Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Επιτυχημένη παρουσίαση από την Αλεξανδρούπολη στη ΔΕΘ

Μια Εβρίτικη εταιρεία ανάμεσα στις Καινοτόμες επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με τη γραφειοκρατία και συμμετείχαν σε ημερίδα στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

                                  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών και δράσεων, άλλοι επιχειρηματίες, επιτυχημένοι και αυτοί, παρουσίασαν στην ημερίδα «Καινοτομική και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Β. Ελλάδα» της 75ης ΔΕΘ τη δουλειά τους, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ένα κράτος που φαίνεται να μη γνωρίζει τι είναι η καινοτομία και πώς λειτουργεί η αγορά.

Βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για την κατασκευή τμήματος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων και από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Prisma Electronics, με έδρα στην Αλεξανδρούπολη Εβρου, ανέπτυξε τον «xenago» –ένα σύστημα ψηφιακής ξενάγησης που βασίζεται στην τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων– ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος σε μεγάλα μουσεία του κόσμου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της, κ. Π. Σουκουλιάς, έκανε λόγο για ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η θεσσαλονικιώτικη Compucon, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε το λογισμικό με το οποίο λειτουργούν κατ’ αποκλειστικότητα τα τεσσεράμισι εκατομμύρια ραπτομηχανές Singer που παράγονται ετησίως. Μολαταύτα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Β. Θωμαΐδης, ανέφερε πως πολλές νέες προτάσεις, που κατατίθενται για χρηματοδότηση ως καινοτόμες δράσεις, «θάβονται» επειδή οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, και ζήτησε την αξιοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του Προγράμματος Πλαίσιο 6 της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Η βορειοελλαδική Blue Bite Software, που δημιούργησε εξειδικευμένο λογισμικό για ασφαλιστικές εταιρείες και κατέχει σχεδόν το 50% της αγοράς, ανέπτυξε ειδικό λογισμικό για την αποτελεσματική διαχείριση κρατήσεων μέσω Διαδικτύου στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εντούτοις, το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων «digi-Lodge», που προκηρύχθηκε την άνοιξη του 2009, έδωσε τις πρώτες εγκρίσεις μόλις τον Ιούνιο του 2010 μεσούσης της τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κ. Τριανταφύλλου, οι ξενοδόχοι να αδιαφορήσουν, παρ’ όλο που το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60%, και η εταιρεία του να υλοποιήσει μέχρι σήμερα μόλις δεκατέσσερα έργα ψηφιακής αναβάθμισης σε σύνολο έντεκα χιλιάδων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.

Από την άλλη, τη συμφωνία ύψους 300 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συγχρηματοδότηση δράσεων τεχνολογικού χαρακτήρα (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης) ανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Αν. Μαρκόπουλος.

Στις αρχές του 2011 αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις στα οφέλη της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, η οποία προβλέπει τη σύσταση νέου χρηματοδοτικού προϊόντος μέσω τραπεζών, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του ΤΕΜΠΜΕ, για τη χρηματοδότηση τεχνολογικών επενδύσεων από επιχειρήσεις (180 εκατ. ευρώ), καθώς και τη χρηματοδότηση «σποράς» (seed funding) για δυναμικές επιχειρήσεις start-ups (40 εκατ. ευρώ), αλλά και την πρόσκληση προς παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα με κίνητρο την εξισορρόπηση του ρίσκου της επένδυσής τους μέσω της συγχρηματοδότησης (80 εκατ. ευρώ).

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/