Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για τις μειώσεις αποδοχών στη ΣΕΚΕ

Ως αιτία προβάλλεται το να παραμείνει ανταγωνιστική η εταιρία, στην οποία έχει επιστρέψει ως Διευθυντής ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός. Έντονη κριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ
                 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Σοβαρές συζητήσεις φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η μείωση μισθών που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΕ, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική η εταιρία, σύμφωνα με το αιτιολογικό αυτής της εξέλιξης. Το σκηνικό αποκτά πολιτικό βάρος εξαιτίας του γεγονότος ότι στην εταιρία έχει επιστρέψει ως Διευθυντής ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ασκείται έντονη κριτική και αναμένονται αντιδράσεις, καθώς αρκετοί συνδέουν το γεγονός με την πολιτική εναντίον του μνημονίου που έχει εκφράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, τοπικά, ελέγχει τη ΣΕΚΕ.
Πρόκειται για μειώσεις αποδοχών των εποχικών και αορίστου χρόνου εργαζομένων (για τους μόνιμους δεν υπάρχει μεταβολή) που για κάποιους φτάνουν το 20 % ενώ από την πλευρά της εταιρίας αμφισβητείται ότι το ποσοστό είναι αυτό. Όπως είναι γνωστό, στον κλάδο των καπνεργατών έχει διαλυθεί η καπνεργατική ομοσπονδία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις αλλά να ισχύουν απευθείας συμβάσεις με τους εργοδότες, οι οποίες στις υπόλοιπες εταιρίες έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχες μειώσεις εδώ και μία τριετία.


Π. Ταρενίδης: Μειώσεις αλλά και ανακατατάξεις καθηκόντων

Ο Πρόεδρος της εταιρίας Πάνος Ταρενίδης, μιλώντας στο XanthiPress.gr σημειώνει ότι οι σχετικές συμβάσεις είναι μονοετείς και ότι ήδη η ΣΕΚΕ είχε διατηρήσει την τελευταία τριετία σταθερά ημερομίσθια και δεν επηρεάστηκε από τις μειώσεις που υπήρξαν στους ανταγωνιστές της, έχοντας δώσει επιπλέον αυξήσεις 10%.

Παρόλα αυτά, σναφέρει ότι οι αποδοχές των εποχικών εργαζομένων παραμένουν πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και πάνω από τους ανταγωνιστές της εταιρίας στον κλάδο του καπνού. «Η αναπροσαρμογή αυτή, δηλώνει, γίνεται αισθητή γιατί συνδυάζεται και με ανακατατάξεις που αφορούν στα καθήκοντα των εργαζομένων αφού όσοι μέχρι σήμερα ασκούσαν ελαφρύτερα καθήκοντα και ήταν –χαριστικά- ενταγμένοι στον κλάδο των καπνεργατών, θα αμείβονται στο εξής για τα πραγματικά τους καθήκοντα και όχι επειδή μειώνεται το ημερομίσθιό τους»

Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ υποστηρίζει ότι «υπάρχει διαφορετικό πνεύμα από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές εταιρίες , θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την εταιρία και γι’ αυτό επιβιώνει μέχρι σήμερα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι φέτος εργάστηκαν πάνω από 500 εποχικοί.


Αντίθετο το Εργατικό Κέντρο. Θετικό το Σωματείο Εργαζομένων
Την αντίθεσή του για τις εξελίξεις στη ΣΕΚΕ εκφράζει το Εργατικό Κέντρο δια του Προέδρου του Άγγελου Μπεμπεκίδη ο οποίος επισημαίνει ότι το Εργατικό Κέντρο είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε μείωση αποδοχών σε βάρος των εργαζομένων, όπως έχει εκφραστεί και παλαιότερα για αντίστοιχες κινήσεις σε ιδιωτικό εργοστάσιο, επιμένοντας ότι με της επιχειρησιακές αυτές συμβάσεις υπάρχει σοβαρή μείωση αποδοχών.

Θετικά όμως αντιμετωπίζει τη μείωση το Σωματείο της ΣΕΚΕ καθώς ο –τέως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και- εκπρόσωπος των εργαζομένων Σπύρος Παπαχρήστου σημείωσε σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ότι οι μειώσεις ήταν επιβεβλημένες για τη βιωσιμότητα της εταιρίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπέγραψαν έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους» γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΣΕΚΕ «δεν θα μπορούσε να πουλήσει ούτε ένα κιλό καπνό με συνέπεια να κλείσει».



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/