Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Λειτουργία Αρμενίων σε εκκλησία στην ανατολική Τουρκία!

Μπορεί ο Κρίς Σπύρου και η παρέα του να έμειναν με τη χαρά και να περιορίστηκαν σε δέηση στους Κήπους, οι Αρμένιοι όμως τα κατάφεραν. Όπως συνέβη και στην Παναγία Σουμελά, έτσι και αυτοί τέλεσαν λειτουργία σε εκκλησία στην Αν. Τουρκία μετά από έναν αιώνα...



Μπορεί εμείς να μείναμε… «με τη χαρά» όσον αφορά τη λειτουργία στην Αγιά Σοφιά, φαίνεται όμως ότι οι Αρμένιοι κατάφεραν κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο.
Αρμένιοι πιστοί τέλεσαν λειτουργία με την άδεια του τούρκικου κράτους σε εκκλησία στην ανατολική Τουρκία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 100 χρόνια!

Η συγκεκριμένη εκκλησία (η οποία ονομάζεται εκκλησία του Ιερού Σταυρού) βρίσκεται στο Άκνταμαρ, ένα μικρό νησάκι στη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, τη λίμνη Βαν, και είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τούρκικη κυβέρνηση την αναστήλωσε το 2007 και τη μετέτρεψε σε μουσείο. Επέτρεψε τη λειτουργία σαν ένα δείγμα καλής πίστης και θέλησης, αν και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για κίνηση εντυπωσιασμού απλά.

Αυτή είναι η δεύτερη ανάλογη κίνηση «καλής θέλησης» της Τουρκίας μετά την άδεια λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά και σίγουρα δείχνει -σε ένα βαθμό- την αλλαγή στάσης σε κάποια θέματα της γειτονικής χώρας.

Η προσέλευση των Αρμενίων, αν και όχι μικρή, ήταν σίγουρα μικρότερη του αναμενομένου. Ο λόγος, το γνωστό αγκάθι στις σχέσεις των δύο λαών: η Αρμενία δεν πρόκειται να δεχθεί εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία μέχρι να δεχθεί η δεύτερη τις ιστορικές ευθύνες της για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-6.


Πηγή:  http://www.star.gr/